VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Exchange traded funds (etf's) zijn een steeds belangrijker onderdeel van de beleggingswereld. Veel etf’s bieden dankzij lage kosten, eenvoudige verhandelbaarheid en brede spreiding een efficiënte manier om te investeren in diverse markten en sectoren. De VEB heeft de afgelopen maanden diverse artikelen gepubliceerd die ingaan op verschillende mogelijkheden binnen deze beleggingscategorie. Een kleine introductie en een overzicht van de alternatieven.

Een recent onderzoek toont opnieuw aan hoe moeilijk het is om vooraf aandelen te kiezen die beter presteren dan een brede marktindex. Het pleit voor het beleggen in indexfondsen, zoals etf’s.  

Op deze pagina leest u over beginnen met beleggen in fondsen, en in het bijzonder het belangrijke onderscheid tussen actieve en passieve varianten. Daar kunt u ook doorklikken naar artikelen over het verschil tussen etf’s en klassieke beleggingsfondsen en de keuzes die u kunt maken binnen het fondsbeleggen.  

Kostenefficiënte indexvolgers 
Etf’s winnen duidelijk aan populariteit, vanwege hun lage kosten en eenvoudige verhandelbaarheid. Op 26 juli was er volgens Trackinsight wereldwijd 12.274 miljard dollar belegd in passieve etf’s.  

De eerste echte etf kwam in 1993 op de markt: de SPDR S&P 500 ETF, bijgenaamd spider. Op basis van een idee van financieel expert Nathan Most werd het product ontwikkeld door fondsbeheerder State Street Global Advisors. Niet eerder was er een instrument dat een beursindex volgt, dat de onderliggende beleggingen in bezit heeft en dat realtime verhandelbaar is tegen – of dicht bij – de intrinsieke waarde.  

Het is altijd goed om periodiek de portefeuille tegen het licht te houden en te bekijken of een aanpassing nodig of gewenst is. Daarom een uitgebreid overzicht van etf’s die beleggen in allerlei beurzen wereldwijd en met uiteenlopende beleggingsdoelen. Belangrijke punten van deze producten zijn: 

  • Etf’s kunnen dienen als een gespreide belegging tegen lage kosten. 
  • Het rendement spiegelt dat van de gevolgde index, minus de relatief lage kosten. Voor sector- of thema-etf’s kunnen de kosten hoger zijn. 
  • Etf’s zijn gedurende de gehele openingstijd van de beurs waarop deze zijn genoteerd te verhandelen. In veel gevallen zijn de onderliggende beleggingen op dagelijkse basis inzichtelijk, via de website van de uitgevende instelling.


Voor de grote bekende indices, die voornamelijk op basis van geografische regio’s en de marktwaarde van bedrijven zijn ingericht en de in aanmerking komende aandelen wegen op beurswaarde, heeft de VEB een meetlat samengesteld om etf’s van verschillende aanbieders te vergelijken. De resultaten kunt u hier lezen voor de
MSCI World, de EURO STOXX 50 en de MSCI Emerging Markets. 

Wie een AEX-etf wil kopen, heeft een beperkte keuze. Slechts twee uitgevende instellingen bieden dit product aan. Hiermee kunnen wel mooi de verschillen worden geïllustreerd. Daarbij is er speciale aandacht voor de zogenoemde dividendlekkage, die een enkele aanbieder kan voorkomen. Die aanbieder biedt ook geografisch breder gespreide etf’s, met aandacht voor duurzaamheidscriteria. Deze hebben we vergeleken met alternatieven. 

Geografische markten 
Een belegger die de Amerikaanse markt voor largecaps wil volgen, komt al snel bij de S&P 500-index uit. Het is daarbij ook mogelijk om een hedge toe te passen, waarbij etf’s valutaschommelingen proberen af te dekken. Deze werkt vaak onvolkomen, maar bij een zwakker wordende dollar kan dit wel een beter rendement opleveren dan een reguliere S&P 500-etf. Lees er meer over in dit artikel. 

Japan 
Wie in Japan belegt, zou de afgelopen vijf jaar zeker zo’n hedge gehad willen hebben. De Japanse yen is over die periode flink verzwakt. Dit jaar wist de Japanse beurs na een lange periode van malaise sinds begin jaren 90 een recordstand te bereiken. Het Oost-Aziatische land heeft nog steeds een belofte in zich, maar de prestaties van Japanse bedrijven moeten die nog waarmaken. Wie daar fiducie in heeft, kan met deze etf's uit de voeten. 

China 
Chinese aandelen zijn al tijden laag gewaardeerd, terwijl het bruto binnenlands product (bbp) van het land stormachtig groeit. Er zijn hoge investeringen in fabrieken, machines en personeel nodig geweest, die mede gefinancierd zijn door aandelen uit te geven. De macht van de Communistische Partij en het risico van zwakke governance lijken te werken als een rem op het rendement. Maar een ommekeer is natuurlijk niet onmogelijk. De belegger die daarop wil inspelen, kan kiezen uit een aantal indices. 

Minder tech 
De Amerikaanse markt zit al behoorlijk lang in een goede flow, aangevoerd door de reusachtige techbedrijven. Beleggers die denken dat deze mogelijk overgewaardeerd zijn, kunnen voor de beurzen in de VS kijken naar de gelijkgewogen S&P 500, smallcaps of een op waarde-aandelen gerichte index. Deze alternatieven bieden een meer gelijkmatige verdeling over sectoren. 

Sector- en thema-etf's 
Veel aandacht is ook besteed aan sectorspecifieke etf’s en themafondsen. Als actuele gebeurtenissen ervoor zorgen dat bepaalde industrieën het op de beurs tijdelijk goed doen, springen etf-aanbieders daar vaak gretig op in. Maar er zijn ook fondsen die een traditionele bedrijfstak als focus hebben, zoals banken, vastgoed of gezondheidszorg.  

Daarnaast zijn er fondsen die zich richten op beleggingen met een bepaald thema. Deze kunnen verspreid zijn over verschillende sectoren. Veel thematische etf’s bestaan maar hooguit een paar jaar; als de omvang te klein blijft worden zij net zo gemakkelijk weer ontbonden. Dat kan de belegger op kosten jagen. Denk hierbij dus goed na of een thema blijvend relevant is, of meer een hype. 

Sectoren 


Thema’s
 


Fundamenteel
 

Ook zijn er etf’s die zich richten op bepaalde beleggingsstijlen, gebaseerd op fundamentele kenmerken van onderliggende bedrijven of aandelen, zoals dividend, kwaliteit of momentum. 


Obligaties
 

De hiervoor besproken publicaties betreffen vrijwel uitsluitend producten met aandelen als onderliggende beleggingen. Natuurlijk zijn er ook obligatie-etf’s verkrijgbaar. Hoe deze werken en waar een belegger op moet letten, wordt uit de doeken gedaan in deze analyse.  

Lessen  
De volgende belangrijke criteria bij het selecteren van etf’s kan een belegger altijd in het oog houden: 

1. Kosten: Vergelijk de lopende kosten. 
2. Fondsvermogen: Let op de omvang van het fonds; kleine fondsen lopen risico op opheffing. 
3. Replicatiemethode: Fysieke versus synthetische replicatie. 
4. Dividendbeleid: Uitkerend of herbeleggend. 
5. Dividendlekkage: Houd rekening met mogelijke nadelen voor Nederlandse beleggers bij buitenlandse etf's. 
6. Spreiding: Kies voor brede indices om voldoende spreiding te waarborgen.  
7. Valuta: Wat is de valuta van de onderliggende effecten en bedenk of u het wisselkoersrisico wilt dragen. 

De financiële markten zijn continu in beweging, wat betekent dat cijfers uit deze artikelen inmiddels veranderd kunnen zijn. Niettemin zijn de bevindingen over de specifieke etf’s in veruit de meeste gevallen nog steeds relevant.


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap