Het jaar 2024 is bijna voorbij. Met nog een aantal handelsdagen te gaan is het tijd om de balans op te maken. Welke beurzen hebben het beste gepresteerd? Een eerste rondje langs de velden.
1) De AEX: plus 17 procent
We beginnen dicht bij huis. Beleggers in de AEX hebben – inclusief herbelegde dividenden – zo’n 17 procent rendement kunnen bijschrijven. Met een langetermijngemiddelde van circa 10 procent per jaar blijkt 2024 dus een verrassend sterk beursjaar.
Het leek in de zomer nóg mooier te gaan worden. Gedragen door mooie rendementen van zwaargewichten ASML en Shell was de AEX op weg om de grens van 1000 punten te slechten, maar toen kwam de klad erin.
In augustus was er opeens een kortstondige crash. De daling werd door analisten toegeschreven aan het omkeren van de zogenaamde yen carry trade. Dat ging ongeveer zo. Beleggers hadden vanwege de langdurig lage rentes in Japan grote bedragen geleend in yen die vervolgens overal ter wereld werden belegd tegen hogere (verwachte) rendementen. Nadat de Japanse centrale bank deze zomer besloot om de rentes te verhogen, werd deze trade minder lucratief. De beleggingen werden in korte tijd gedumpt om de schulden in yen terug te betalen.
De schrikreactie was van korte duur en de meeste beurzen hestelden snel. Maar aan het Damrak speelde vooral de terugval van ASML de AEX parten. De chipmachinemaker kwam in oktober met teleurstellende kwartaalcijfers die – per abuis – een dag te vroeg werden gepubliceerd. Daarnaast hangt de dreiging van verdere exportrestricties richting China boven het bedrijf. Ook helpt het niet mee dat grote klanten van ASML als Intel en Samsung in de problemen zitten, en daardoor minder machnes uit Veldhoven bestellen. Voor de AEX is de duizenpuntengrens uit het zicht en lijkt het eerder de vraag of de index dit jaar boven de 900 punten gaat afsluiten.
AEX-winaar: Prosus
Dit jaar was Prosus de grote winnaar van de AEX. De investeringsmaatschappij profiteert van de stijging van het Chinese beursgenoteerde internetbedrijf Tencent (in euro’s circa 47 procent dit jaar), waar Prosus een groot belang in heeft. Alleen al de deelneming in Tencent, eigenaar van de in China populaire chat- en betaalapp WeChat, wordt in China hoger gewaardeerd dan heel Prosus op de Amsterdamse beurs. Dit terwijl Prosus naast Tencent nog een waaier aan belangen heeft in andere beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven. Het aandeel Prosus wordt dus op de beurs verhandeld tegen een korting ten opzichte van de boekwaarde van de bezittingen.
Om de korting in het eigen aandeel te verkleinen, wordt de positie in het Chinese technologiebedrijf langzaam afgebouwd, waardoor met dat geld veel eigen aandelen kunnen worden ingekocht. Het concern heeft in de afgelopen jaren met deze strategie al een kwart van de uitstaande aandelen teruggekocht.
Prosus is bovendien nog niet klaar. Het bedrijf gaat naar eigen zeggen door met het opkopen van de eigen aandelen zolang de korting ‘hoog’ blijft. En die korting is “volgens ons oordeel nog steeds hoog”, zo liet directielid Ervin Tu bij de laatste cijferpresentatie begin december weten.
Naast Prosus waren betaalbedrijf Adyen (circa 30 procent rendement) en levensmiddelenconcern Unilever (28,5 procent rendement) ook in trek. Daarmee hebben de twee bedrijven, die bij elkaar een weging hebben van circa 20 procent in de AEX, een flinke bijdrage geleverd aan het rendement van de Amsterdamse hoofdindex.
Prosus is de winnaar van de AEX
Bron: Bloomberg. Rendement (inclusief herbelegde dividenden) in procenten over 2024. Peildatum 17 december.
2) S&P 500: Nvidia wederom bovenaan
Zoals de afgelopen jaren wel vaker is gebeurd, presteerden de Amerikaanse beurzen beter dan de Europese aandelenindexen. Met een rendement van 29 procent in Amerikaanse dollars (omgerekend 35 procent in euro’s) was 2024 weer een topjaar voor de S&P 500. Het is inmiddels iedere belegger bekend: het succes van Wall Street wordt vooral gedragen door een handjevol technologiereuzen, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) het toverwoord is.
Voor veel beleggers is chipmaker Nvidia de verpersoonlijking van de fantasie rond AI. Waar beleggers na een stijging van enkele honderden procenten tijdens 2023 wellicht dachten dat Nvidia niet meer hoger kon, deed het aandeel er dit jaar nog een flinke schep bovenop. In de zomer kwam er nog wat turbulentie in de beurskoers nadat het concern van ceo Jensen Huang in het tweede kwartaal niet aan de hooggespannen verwachtingen had voldaan. Uiteindelijk bleek dat een tijdelijke rimpeling in een koersgrafiek omhoog. Voor de komende jaren wordt door de grote vraag naar chips voor datacenters nog een omzetexplosie verwacht. Door de stijging van het aandeel van 183 procent (in euro’s), is Nvidia inmiddels het hoogst gewaardeerde bedrijf ter wereld (3200 miljard dollar).
Trump-effect
Naast de fantasie rond AI was de herverkiezing begin november van Donald Trump als president een aanjager op de beurs. De overwinning van de Republikeinse kandidaat werd op Wall Street positief ontvangen. Beleggers rekenen tijdens het tweede Trump-tijdperk op deregulering en belastingverlagingen voor het bedrijfsleven. Vooral Amerikaanse banken en mid- en smallcaps profiteerden in de dagen na de verkiezingen.
Ook de koers van autobouwer Tesla schoot in de weken na de verkiezingsuitslag omhoog. Sinds oktober steeg het bedrijf van Elon Musk met meer dan 100 procent. De Tesla-ceo profileerde zich tijdens de verkiezingscampagne nadrukkelijk als Trump-aanhanger en hij mag zich de komende jaren bemoeien met het verminderen van de bureaucratie van de Amerikaanse overheid.
De S&P 500 blijft maar doorstijgen
Bron: Bloomberg. Rendement in euro’s (inclusief herbelegde dividenden) uitgedrukt in procenten over 2024. Peildatum 17 december.
3) De beste beurzen wereldwijd: Argentinië kampioen
Wie verder kijkt dan Europa en de Verenigde Staten ziet dat één beurs een absolute winnaar was. De Argentijnse Merval is met een rendement van 181 procent (in peso) dit jaar wereldwijd de best presterende index. In recente jaren zag het nominale rendement er in Argentinië eveneens goed uit, maar bleef er na hyperinflatie praktisch gezien weinig zogenaamd reëel rendement over.
Die hyperinflatie is al tijden een groot probleem van Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land heeft nog weleens de neiging om de geldpers aan te zwengelen om overheidstekorten te dichten. Daarnaast belandt de Argentijnse regering regelmatig in een faillissement – om precies te zijn bevond het land zich 9 keer in een default-situatie in de afgelopen 135 jaar.
President Javier Milei is erop gebrand te breken met deze traditie. Milei trok de aandacht door tijdens de verkiezingscampagne met een kettingzaag op het podium te verschijnen. Ook ging een video viraal waarin de libertaire Milei in een vurig betoog ervoor pleitte om verschillende overheidsdepartementen helemaal op te heffen. Zijn boodschap was helder: door hard in de overheidsuitgaven te snijden, moet de hoge inflatie onder controle worden gebracht.
De nieuwe Argentijnse president, die vanwege zijn onorthodoxe stijl met enige scepsis op het wereldtoneel werd ontvangen, heeft tot nu toe daad bij het woord gevoegd. Het afgelopen jaar zijn tienduizenden ambtenaren ontslagen en is een derde van de overheidsuitgaven geschrapt. Milei bezuinigt met volle overtuiging. Hij ziet belasting als “diefstal” en de overheid als een “georganiseerde bende”, zo liet hij recent tijdens een interview weten.
Voorlopig lijken de harde ingrepen hun vruchten af te werpen. In november is de Argentijnse inflatie maand-op-maand gedaald tot 2,4 procent. Een jaar geleden lag dat percentage rond de 25 per maand en dus op honderden procenten op jaarbasis. Na een initiële krimp – als gevolg van alle bezuinigingen – stijgt het Bruto Binnenlands Product (BBP) weer. Ook heeft de Argentijnse overheid voor het eerst in jaren geen begrotingstekort. Critici wijzen er wel op dat door alle maatregelen de werkloosheid is gestegen. Het armoedecijfer is ook hoger dan een jaar geleden.
Op de beurs van Buenos Aires is het succes in ieder geval meetbaar. Vooral de bankaandelen profiteerden. Namen als Grupo Financiero Galicia en Banco Macro zijn grote posities in de Merval-index. De koersen van deze bedrijven staan sinds het begin van het jaar in Argentijnse peso veel hoger (Grupo Financiero Galicia : plus 292 procent, Banco Macro: plus 272 procent).
Een voordeel voor buitenlandse beleggers was dat de Argentijnse peso veel minder hard devalueerde dan in de afgelopen jaren. In de opkomende markten kunnen rendementen als gevolg van valutadalingen weleens volledig verdampen. Maar in 2024 bleef van een rendement in peso van 181 procent in Argentinië nog altijd 135 procent rendement in euro’s over. Door een lagere depreciatie van de munt dan in voorgaande jaren werd er ook in euro’s een stevig rendement behaald.