VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft Prosus-deelneming Tencent op de zwarte lijst gezet. Het Pentagon wil hiermee de samenwerking van Amerikaanse bedrijven met Tencent ontmoedigen. Wat zijn de gevolgen voor beleggers in Prosus?

Het Chinese Tencent, eigenaar van de in China populaire chatapp WeChat, is deze week op een lijst van het Pentagon beland met namen van (vermeende) Chinese militaire bedrijven die actief zijn in de Verenigde Staten.

Op maandag 6 januari daalde het aandeel hierdoor met ruim 7 procent op de beurs van Hong Kong. Ook op de Amsterdamse beurs zijn de gevolgen hiervan merkbaar. Tencent maakt veruit het grootste deel uit van de nettovermogenswaarde van het aan de Euronext Amsterdam genoteerde Prosus (omgerekend 44 euro van de totale nettovermogenswaarde van 59 euro per aandeel). Door de koersval van Tencent neemt ook de beurswaarde van de investeringsmaatschappij af.  

Tencent met korting
Het aandeel Prosus noteert momenteel slechts rond de 35 euro. We spreken dan ook over een korting van ruim 40 procent ten opzichte van de door Prosus berekende nettovermogenswaarde (zie grafiek). Alleen al de waarde van het belang dat Prosus heeft in Tencent (24 procent) ligt hoger dan de totale beurswaarde van Prosus zelf.

Korting in aandeel Prosus beloopt structureel in de tientallen procenten

Bron: website Prosus, Bloomberg. Waardering niet-beursgenoteerde belangen in de periode voor 31 maart 2022 o.b.v. analistenrapporten JP Morgan en berekeningen VEB. Prosus kent een gebroken boekjaar dat loopt tot 31 maart. Bedragen per aandeel.

De meeste beleggers zien Prosus vooral als een Tencent-belegging met korting (met als bonus een waaier aan andere Prosus-beleggingen). Voor Prosus-beleggers zijn de ontwikkelingen bij Tencent dus van doorslaggevend belang. Het nieuws dat het Pentagon de Prosus-deelneming op zijn zwarte lijst zet, heeft zijn uitwerking dan ook niet gemist. Ook het aandeel Prosus daalde op maandag 6 januari met ruim 7 procent.

De zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Defensie werd in 2020 opgesteld in opdracht van de toenmalige president Donald Trump. De lijst is een opsomming van Chinese bedrijven die onder controle staan van het leger of die worden ingezet om China's defensie-industrie te verstevigen.

Andere nieuwe bedrijven op de jaarlijkse lijst zijn bijvoorbeeld batterijfabrikant CATL, chipmaker Changxin Memory Technologies, Quectel Wireless en drone-maker Autel Robotics. De lijst van Chinese militaire bedrijven, de Sectie 1260H-lijst, telt 134 namen.

Het opnemen op de zwarte lijst heeft op zich geen directe gevolgen voor Tencent, maar een plek op de lijst ontmoedigt Amerikaanse bedrijven wel om met de betreffende bedrijven samen te werken. Bovendien moeten Amerikaanse beleggers, denk aan grote spelers als BlackRock, Capital Group, Fidelity en Vanguard binnen negen maanden hun aandelen in bedrijven op de Sectie 1260H-lijst verkopen. Dat zou dus voor koersdruk kunnen zorgen. Wat dat betreft mag Tencent van geluk spreken dat de grootste aandeelhouder, Prosus – met 24 procent van de uitstaande aandelen, niet Amerikaans maar Nederlands is.

Duidelijke vergissing
Het blijft overigens de vraag of het allemaal wel zo’n vaart zal lopen. Volgens Tencent hoort het bedrijf namelijk niet thuis op de zwarte lijst. “Wij zijn geen militair bedrijf of een leverancier aan het leger” aldus een woordvoerder van de Chinese tech-gigant. Tencent noemt het een “duidelijke vergissing” en wil de plaatsing daarom aanvechten, indien nodig via de rechter. Eerder al, in 2021, wist smartphonefabrikant Xiaomi – via de rechter- weer van de zwarte lijst af te komen.

Tencent is met zijn diverse activiteiten vooral nauw verweven met het dagelijkse leven van Chinese burgers. De Chinese gigant bezit enkele van 's werelds populairste mobiele videogames, zoals Honor of Kings en Peacekeeper Elite. Bovendien is het bedrijf eigenaar van de in China populaire chat app WeChat. WeChat is daarbij veel meer dan enkel een berichtendienst. In China bepaalt de app bijna ieder aspect van het (online) leven; van social media en daten tot gamen en shoppen. Een directe link met militaire aangelegenheden lijkt er op het eerste gezicht niet. Waarom Tencent op de zwarte lijst staat, is dan ook (vooralsnog) niet duidelijk.

Tencent geldt als een van de meest populaire Chinese aandelen onder analisten. De enorme gebruikersbasis maakt WeChat bijvoorbeeld een buitengewoon interessant marketingkanaal voor adverteerders. Maar ook andere takken, zoals de betaaldiensten en de cloudopslag van de divisie FinTech & Business Services, moeten de komende jaren voor winstgroei zorgen.

China-risico
Dankzij die nieuwe verdiensten kunnen de omzet en de winst van Tencent de komende jaren stevig blijven doorgroeien. Analisten rekenen tot en met 2027 op een jaarlijkse omzetgroei van ruim 10 procent voor de groep. Toch lopen beleggers niet echt warm voor Tencent. Zo noteert het aandeel op 13 keer de voor dit jaar verwachte ebitda. Ter vergelijking: de aandelen van de Amerikaanse evenknie Meta (Instagram, Facebook en WhatsApp) handelen op 16 keer de verwachte ebitda van 2025.

Buitenlandse beleggers mijden steeds vaker Chinese aandelen. Zo noemden sommige beleggers China eerder al uninvestable. Dat Tencent nu op een zwarte lijst van het Pentagon is beland, laat eens te meer zien dat geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten drukken op de waarderingen van Chinese aandelen.  

In het verleden benadrukte Prosus dat het erg enthousiast is over de vooruitzichten voor Tencent op de lange termijn. Geopolitieke risico’s neemt Prosus, ook na mislukte avonturen en forse afschrijvingen op investeringen in Rusland, voor lief. Het kan ook weinig anders met een zo stevige positie in één van China’s grootste bedrijven. Dat belang afbouwen is nog niet zo eenvoudig.

En zo blijft het lot van Prosus in handen liggen van onvoorspelbare overheden. In dit geval niet alleen de Chinese overheid, maar ook de Amerikaanse.

 




Gerelateerde artikelen