VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is erop of eronder voor Ebusco. Deze week, donderdag 24 oktober, belegt de in zwaar weer verkerende bussenbouwer een bava waar gestemd wordt over een kapitaalemissie om Ebusco op de rit te houden. Daarbij staat het bedrijf ook nog eens in de rechtszaal tegenover een klant.

Op maandag 21 oktober kwam Ebusco met het bericht dat het een kort geding heeft aangespannen tegen een van zijn klanten. De nood is zo hoog dat Ebusco in afwachting van de uitslag de productie grotendeels heeft stilgelegd.

Er zijn drie probleemdossiers die Ebusco rap uit de weg moet werken om te overleven.

1: Gevecht tot in de rechtszaal
Financieel Directeur Jurjen Jongma was bij de presentatie van de halfjaarcijfers enkele maanden geleden nog duidelijk: “het orderboek is niet het probleem voor Ebusco”.

Het bedrijf had op dat moment opdrachten voor de toekomstige productie van in totaal 1600 bussen vastgelegd. Er is genoeg vraag naar de e-bussen van Ebusco, het bedrijf hoefde de voertuigen alleen nog maar te bouwen, zo was het signaal van Jongma destijds aan beleggers.

Die boodschap blijkt nu toch wat te optimistisch.

Klanten lijken schoon genoeg te hebben van de productieproblemen en van het feit dat Ebusco de afspraken omtrent de levering van z’n bussen niet na kan komen. Hierdoor trekken verschillende afnemers hun order in of willen ze opnieuw onderhandelen over de voorwaarden.

Deze ontwikkelingen brengen Ebusco zelfs tot in de rechtszaal. De bussenbouwer bracht maandag naar buiten dat het een kort geding heeft aangespannen tegen een klant (Ebusco noemt geen naam) die een order voor de bouw van 59 elektrische bussen intrekt.

Het gaat waarschijnlijk om de regionale vervoerder Qbuzz die actief is in het noorden van Nederland. In 2023 bestelde Qbuzz 45 bussen bij het Brabantse concern. Volgens Ebusco zouden de 45 bussen al geproduceerd zijn en op korte termijn geleverd kunnen worden. De bussenmaker eist daarom dat de klant overgaat tot betaling. Qbuzz heeft echter als tegenreactie conservatoir beslag gelegd op bankrekeningen van Ebusco. De vervoersmaatschappij meent recht te hebben op een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro omdat Ebusco z’n leveringsafspraken niet nakomt.

Cfo: “financiële positie zeer precair”
Het zal duidelijk zijn dat Ebusco de betaling voor deze 45 bussen dringend nodig heeft. Het bedrijf kampt al tijden met productieproblemen en die tasten onder andere ook de liquiditeit aan. Eind juni had Ebscuo nog maar 8 miljoen euro in kas nadat het over de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 65 miljoen euro realiseerde. Uit het halfjaarbericht bleek ook dat Ebusco voor circa 10 miljoen euro aan boetes moest betalen vanwege het te laat leveren van bussen aan klanten.

De exacte omvang van de factuur voor QBuzz is onbekend, maar op basis van eerdere rapportages kan er worden gerekend met een omzet van ongeveer een half miljoen euro per bus. Bij 45 bussen gaat het dus al snel over een rekening van ruim 20 miljoen euro (al zal ongetwijfeld een deel van dit bedrag als vooruitbetaling zijn overgemaakt naar Deurne). Het gaat hoe dan ook om een substantieel bedrag, ook in vergelijking met de emissie-opbrengst van 36 miljoen euro die Ebsuco nog altijd hoopt op te halen.

Ebusco geeft in het persbericht aan dat het dit geschil “snel wil oplossen” en wel “vóór de lancering van de voorgestelde claimemissie”. Ook geeft het bedrijf aan dat “verlies van de order een aanzienlijke druk zou leggen op de werkkapitaalpositie”.

Dat er tijdens het kort geding veel op het spel staat, is duidelijk. Ebusco maakte immers ook bekend dat het de productie van bussen grotendeels heeft stopgezet in afwachting van het oordeel van de rechter. Met de productiestop probeert Ebusco “het werkkapitaal op peil te houden”.

De financiële positie is inmiddels "zeer precair", aldus Jongma in een reactie op vragen van ABM Financial News.

Zweden trekken ook orders terug
Qbuzz is niet de enige klant waar het geduld op is. De Zweedse busbedrijven Connect Bus en Keolis trekken ook enkele orders in, zo bleek uit het persbericht. Bij de Scandinaviërs gaat het om orders van respectievelijk 47 (Connect Bus) en 50 (Keolis) bussen.

Ebusco meldt dat de productie van de 47 bussen al in een “vergevorderd stadium” is aangeland. De bussenmaker probeert deze bussen nu aan andere klanten te verkopen.

2: Grootaandeelhouders zoeken naar de uitgang
Om de geplande emissie succesvol te laten verlopen, kan Ebusco niet zonder de steun van de grootaandeelhouders. Maar tot op heden is onduidelijk of die grootaandeelhouders wel zullen inschrijven op de uitgifte.

Nieuwe meldingen in het AFM-register schetsen een weinig hoopgevend beeld. De laatste maanden hebben enkele grootaandeelhouders, waaronder die van het eerste uur, hun belang afgebouwd. Dat lijkt geen signaal van vertrouwen. Waarom zou een particuliere belegger inschrijven op de claimemissie als (beter-geïnformeerde) grootaandeelhouders zelf op zoek zijn naar de uitgang?

Vooral Van der Valk Investments en investeringsmaatschappij Teslin hebben op de verkoopknop gedrukt. Van der Valk bouwde zijn positie af van 22,8 procent begin dit jaar tot 4,9 procent in september.

Vóór de beursgang in 2021, vormde Van der Valk samen met ING en Peter Bijvelds, de oprichter van Ebusco die eind augustus aan de kant werd gezet als ceo, het blok met bestaande aandeelhouders. Teslin stapte bij de beursgang in, maar deed tussen juni en september 1,1 miljoen aandelen de deur uit.

Bijvelds blijft met een belang van 28,6 procent grootaandeelhouder in Ebusco. Hij heeft sinds de IPO geen aandeel verkocht en bezit nu 21 miljoen stukken. Zijn belang is – net als dat van de overige aandeelhouders – wel verwaterd omdat de rentevergoeding voor een lopende converteerbare obligatie in aandelen wordt uitbetaald. Ook het aantal aandelen Ebusco dat door ING wordt gehouden, is onveranderd.

Van der Valk en Teslin hebben hun positie afgebouwd

Bron: AFM. *Het belang van Van der Valk en Heights Capital bevat zowel het rechtstreekse als potentiële aantal aandelen.

3: Onduidelijkheid over de emissie
Er staat deze week veel op de agenda bij Ebusco, maar bovenal zijn nog heel veel zaken onduidelijk. Aandeelhouders komen donderdag in Deurne bijeen om tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) te stemmen over verschillende agendavoorstellen. De aanstelling van de nieuwe topman moet worden bekrachtigd, er wordt een omgekeerde aandelensplitsing voorgesteld én – met afstand het belangrijkst – Ebusco zoekt goedkeuring om voor maximaal 36 miljoen euro extra aandelen uit te geven.

Tot nu toe heeft Ebusco over de details van de emissie nog niets naar buiten gebracht. Zo is het onduidelijk hoeveel aandelen bij particulieren worden geplaatst. Ook is dus nog niet bekendgemaakt of de grootaandeelhouders meedoen. Het is bovendien nog onduidelijk welke banken de emissie zullen begeleiden. Dat is hoogst ongebruikelijk.

Die banken zullen overigens met een scherp oog de laatste ontwikkelingen, waaronder het kort geding, volgen. Begeleidende banken lopen namelijk risico als de belangstelling bij een claimemissie tegenvalt. Zij moeten dan mogelijk aandelen Ebusco afnemen waarvoor beleggers geen interesse hebben.

Op de dag van de bava, donderdag 24 oktober, publiceert Ebusco ook de cijfers over het derde kwartaal. Deze resultaten zullen beleggers inzicht geven in de huidige situatie van de geplaagde onderneming. Nog belangrijker is het turnaround plan dat Ebusco tijdens een beleggersdag halverwege november gaat presenteren. Met behulp van dat plan moet Ebusco ervoor zorgen dat de productieproblemen worden gladgestreken, dat de relatie met klanten weer verbetert en dat Ebusco weer vooruit kan kijken.

Maar zonder goedkeuring voor de emissie of door een nederlaag in de rechtszaal komt dat langetermijnplan misschien te laat.

 

 




Gerelateerde artikelen