VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een omvangrijke kapitaalronde waarover nog veel cruciale informatie ontbreekt. E-bussenbouwer Ebusco wil 36 miljoen euro aan nieuw eigen vermogen ophalen, hoofdzakelijk via een claimemissie. Maar terwijl andere bedrijven bij soortgelijke aandelenuitgiftes de plannen concreet op tafel leggen, is Ebusco ronduit zuinig met informatie.

Het zal iedere belegger die Ebusco de laatste maanden een beetje heeft gevolgd duidelijk zijn: het water staat de fabrikant van e-bussen aan de lippen. De bodem van de kas raakte in zicht en een volgende kapitaalinjectie kon niet te lang meer op zich laten wachten.  

De omvang van de emissie is nu bekend: 36 miljoen euro. Maar hoe en tegen welke voorwaarden dat geld precies bij elkaar gesprokkeld wordt, of bestaande grootaandeelhouders überhaupt willen meedoen met de claimemissie en welke zakenbanken de aandelenuitgifte begeleiden, blijft nog het geheim van de bestuurskamer.  

Vraagteken 1: Wat zijn de voorwaarden voor de emissie?  
Ebusco maakte dinsdag 10 september 2024 bekend dat het maximaal 36 miljoen euro op wil halen bij de eigen aandeelhouders. Het Brabantse bedrijf heeft snel nieuw kapitaal nodig om het bedrijf draaiende te houden.   

Dit is ook vrijwel het enige wat de aandeelhouders op dit moment van Ebusco te horen krijgen over de reddingsoperatie. Want de precieze voorwaarden van de claimemissie zijn onduidelijk. Bestaande aandeelhouders krijgen in ieder geval het voorkeursrecht om in te schrijven op de nieuwe aandelen die – waarschijnlijk – tegen een flinke korting aangeboden zullen worden. Beleggers die niet (willen) inschrijven kunnen hun claimrechten verkopen.   

Aangezien er nu 68,2 miljoen aandelen uitstaan, moet Ebusco bij de koers van vandaag (78 cent, of beurswaarde: 54 miljoen euro) een fors aantal nieuwe aandelen uitgeven om een bedrag van 36 miljoen euro op te kunnen halen. Aandeelhouders die niet op de emissie inschrijven worden geconfronteerd met een enorme verwatering van toekomstige winsten. 

Er was iets van een schrikreactie onder beleggers: het aandeel Ebusco stond op 10 september aan het einde van de handelsdag op een min van circa 12 procent. Wie wat verder terugkijkt in de koersgrafieken, merkt dat de pijn al grotendeels was ingeprijsd. Het aandeel daalde in de afgelopen 12 maanden met ruim 80 procent.  

Op 24 oktober houdt Ebusco een speciale aandeelhoudersvergadering waarin aandeelhouders zich mogen uitspreken over de aandelenemissie. Dan wordt ook meteen een fiat gevraagd om elke vijf aandelen samen te voegen tot één nieuw aandeel. Een puur cosmetische ingreep die Ebusco van de pennystock-status af moet helpen.  

Vraagteken 2: Is er steun van de grootaandeelhouders? 
Het is bij de bekendmaking van kapitaalrondes van bedrijven met balansproblemen gebruikelijk dat (een deel van) de grootaandeelhouders toezegt in te schrijven op de nieuwe stukken. Hun commitment moet het signaal geven dat de grootste - en veelal best ingevoerde - beleggers vertrouwen hebben dat het concern nog een toekomst heeft. Bij Ebusco’s bliksemuitgifte van december vorig jaar waren grootaandeelhouders als ING en vermogensbeheerder Teslin bijvoorbeeld ook pre-committed investors.   

Nu ontbreekt in het persbericht een dergelijke passage. Opvallend, want vorige week werd bij de aankondiging van de komst van de nieuwe ceo Christian Schreyer de indruk gewekt dat grootaandeelhouders het bedrijf financieel zouden steunen. Het persbericht meldde toen enigszins cryptisch dat “verschillende grootaandeelhouders hun steun voor de benoeming van Christian al uitgesproken hebben door financiële steun te verlenen als opmaat naar de implementatie van de turnaround.” 

Dit leek erop te wijzen dat van de Ebusco-grootaandeelhouders - onder andere de vorige week vertrokken ceo en oprichter Peter Bijvelds, de familie Van der Valk, Teslin en ING hebben een groot belang in Ebusco -  er in ieder geval een paar hadden toegezegd dat zij bereid waren - nogmaals - geld te fourneren mits de bedrijfstop vervangen zou worden 

Onderhandeling 
Nu de emissie dan toch is aangekondigd, lijkt het er juist weer op dat onderhandelingen tussen Ebusco en zijn grootaandeelhouders nog in volle gang zijn. Dat maakt voor de kleinere beleggers het lezen van de kleine lettertjes in het persbericht extra belangrijk. Zo staat daarin pas op de voorlaatste pagina dat het “merendeel” van de beoogde kapitaalopbrengst van 36 miljoen euro moet komen uit de claimemissie. Het totaalbedrag kan dus behalve een claimemissie ook nog op een andere wijze bij elkaar worden gesprokkeld.   

In de laatste regel van het persbericht wijst Ebusco erop “om twijfel te voorkomen” dat de bussenbouwer tijdens de laatste ava in mei al de ruimte van aandeelhouders heeft gekregen gedurende 18 maanden vanaf die ava een onderhandse aandelenplaatsing te mogen doen. Daarbij mag maximaal 20 procent van de op enig moment uitstaande aandelen worden uitgegeven. Die bijgedrukte stukken kunnen bovendien tegen een korting op de beurskoers worden aangeboden.  

Het is niet uit te sluiten dat grootaandeelhouders azen op deze aandelen met korting. In ruil voor een toezegging in te schrijven op de claimemissie eisen zij dan wellicht mee te mogen te doen in een onderhandse plaatsing (tegen gunstige voorwaarden).  

In het persbericht meldt Ebusco overigens ook nog niet welke (begeleidende) banken betrokken zullen zijn bij de claimemissie. En dat is geheel tegen de mores van de financiële markten in. 

Vraagteken 3: Waar wordt de opbrengst aan besteed?
Een nieuwe kapitaalinjectie was onvermijdelijk. Bij de laatste halfjaarcijfers werd duidelijk dat de financiële prestaties van Ebusco veel slechter waren dan zelfs het meest pessimistische toekomstbeeld (worstcasescenario) waar het bedrijf op rekende bij het opmaken van het jaarverslag 2023 (afgetekend op 26 maart 2024). Het bedrijf zit overduidelijk in de overlevingsmodus. 

Om uit de gevarenzone te komen, was Ebusco de afgelopen maanden bezig met een rondgang langs “kredietverstrekkers en investeerders” in de hoop nieuw kapitaal los te peuteren. Tijdens de analistenbijeenkomst van eind juli zei de onlangs aangetreden financieel directeur (cfo) Jurjen Jongma al “in actieve discussies” te zijn met kredietverstrekkers en investeerders om “zo snel als maar kan de huidige nijpende situatie te verzachten.” 

Meer schuld aangaan was en is vermoedelijk geen aanlokkelijk perspectief, en wellicht zelfs onmogelijk omdat door de haperende productie de verdiencapaciteit onvoldoende is om rente en aflossingen te kunnen betalen. Aandeelhouders moeten nu dus 36 miljoen euro bijstorten. 

In het persbericht is te lezen dat het opgehaalde kapitaal onder andere nodig is om het “turnaroundplan uit te voeren, de leveringsbetrouwbaarheid van het bedrijf te verbeteren en om weer op een winstgevend groeipad te komen.”  

Eerst geld, dan uitleg 
Veel meer uitleg over hoe het nieuw op te halen kapitaal gaat worden gebruikt, krijgen beleggers niet. In de eerdergenoemde speciale vergadering (24 oktober) zal Ebusco wel een ‘business update’ geven, zeg maar een reflectie op de prestaties over het derde kwartaal. 

Opvallend is ook dat de uitgifte zal plaatsvinden vóór de Capital Markets Day, die gepland staat op 13 november. Ebusco heeft aangegeven dat het op die dag beleggers meer details wil geven over “de executie van het turnaroundplan”. Ook zal het dan nieuwe financiële doelstellingen (guidance) delen met de markt, zo is de verwachting van beleggers.    

Dat beleggers eerst moeten storten en dan (pas) informatie krijgen, geeft maar aan dat bij Ebusco op dit moment iedere dag telt. De nood is hoog. Het is niet onaannemelijk dat klanten en toeleveranciers hebben aangedrongen op de kapitaalversterking. Die versterking geeft deze partijen meer zekerheid dat Ebusco gemaakte afspraken zal nakomen.  

Ebusco blijft een probleemdossier 
Het is op basis van de informatie die Ebusco deelt onmogelijk in te schatten of het concern na de emissie uit de problemen is.  

Het is de tweede keer in korte tijd dat Ebusco een kapitaalronde moet doen. In december vorig jaar regelde het concern al een kapitaalinjectie van circa 60 miljoen euro door middel van een onderhandse aandelenemissie (25 miljoen euro) en een converteerbare obligatie (37 miljoen euro). Dat kapitaal was veel sneller op dan verwacht. 

De vrije kasstroom, het saldo van de operationele kasstroom en uitgaven aan bepaalde kapitaalinvesteringen, was in de eerste zes maanden ruim 30 miljoen euro negatief. Kortom: als het weglekken van cash niet snel stopt, kan Ebusco ook weer rap door de opbrengst van deze emissie heen zijn.  

Ebusco verbrandde sinds de beursgang al meer dan 300 miljoen euro 

Bron: Ebusco persberichten en rapportages. Vrije kasstroom. Bewerking VEB.   




Gerelateerde artikelen