VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een worst van honderd miljoen dollar wordt de bestuursvoorzitter van Prosus voorgehouden, terwijl juist factoren buiten zijn controle bepalend zijn voor de koersontwikkeling van de investeerder in e-commerce bedrijven.

Prosus kon in de aandeelhoudersvergadering (ava) geen rationele onderbouwing geven voor het exorbitante beloningspakket. Het kon de net benoemde bestuursvoorzitter Fabricio Bloisi niet deren: de meerderheid van de stemmen is in handen van moedermaatschappij Naspers, waar Bloisi ook de baas is. Hij kan over vier jaar rekenen op honderd miljoen dollar extra, indien de beurskoers van Prosus is verdubbeld. Ook in de tussentijd hoeft hij dankzij het genereuze beloningsbeleid bij Prosus echt niet op een houtje te bijten.

Uitdaging
Op het eerste gezicht klinkt het meer dan uitdagend om binnen vier jaar de beurswaarde van Prosus van 84 naar 168 miljard euro te tillen. Totdat de realisatie indaalt dat alleen al het pakket aandelen dat Prosus bezit in het Chinese Tencent honderd miljard waard is. Daarnaast heeft Prosus nog zo’n zeven miljard in andere beursfondsen en grofweg twintig miljard euro in niet-beursgenoteerde ondernemingen. De kaspositie is bovendien iets hoger dan de schulden.

Als Bloisi erin slaagt de korting weg te werken tussen de beurswaarde van Prosus en de intrinsieke waarde, is hij al een flink stuk op weg richting zijn honderd miljoen “moonshot”-bonus. Prosus gaat daarom door met het geleidelijk verkopen van aandelen Tencent en het terugkopen van eigen Prosus-aandelen met de Tencent-opbrengst. In financiële zin is dit een logische en zinvolle route, hoewel daar geen duurbetaalde bestuurder voor nodig is, aldus de VEB tijdens de ava.

Dit geldt in nog sterkere mate wanneer het aandeel Tencent zou verdubbelen in de komende jaren. Deze Chinese gigant is zelf relatief laag gewaardeerd, dus indien de economische en geopolitieke zorgen over China zouden wegebben, is een forse koersstijging niet ondenkbaar. Met een belang van momenteel honderd miljard euro in Tencent zou Prosus dus zelfs zonder iets te doen, kunnen verdubbelen in koers.

Dure bestuurders willen iets doen voor hun geld
In de aandeelhoudersvergadering erkende Prosus dat zijn bestuurders extreem duur zijn, maar dat dit inherent was aan de e-commerce sector. Bloisi merkte nog op dat hij keihard aan de slag gaat om echt economische waarde te creëren. Prosus wil de diverse deelnemingen beter laten renderen en daarnaast belangen opbouwen in kansrijke nieuwe bedrijven, vooral in AI.

De VEB waarschuwde dat de sterke balans ook een vloek kan zijn, waardoor het verlokkelijk is om blind mee te bieden in de AI-hype in plaats van op de handen te blijven zitten. Sterker, de beste manier voor waarde-creatie zou wel eens een liquidatiestrategie kunnen zijn. Hierbij zouden de kleinere beursgenoteerde belangen worden verkocht. Voor zover het lastig zou zijn kopers te vinden voor de niet-beursgenoteerde deelnemingen, kan in ieder geval worden vermeden grote bedragen te pompen in ondernemingen waarbij het nog vele jaren gaat duren alvorens ze (hopelijk) positieve kasstromen genereren.

Die suggestie werd meteen weggewuifd in de ava. Prosus-beleggers moeten daarom hopen op een gelukkige hand van Bloisi, of dat zijn collega-ceo bij Tencent wel zijn geld waard is.




Gerelateerde artikelen