VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor het eerst sinds de verhuizing naar Euronext Amsterdam in 2019, kon Prosus zwarte cijfers presenteren voor de kernactiviteiten. Wat betekent dit voor beleggers, die al jaren aankijken tegen een structurele onderwaardering in het aandeel?

Voor Prosus was het bij de jaarcijferpresentatie erop of eronder. Beleggers hunkeren naar betere resultaten en naar een duidelijker perspectief voor de komende jaren. De Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij rapporteerde deze week bij de jaarcijfers – het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot 31 maart – voor het eerst een positief resultaat (38 miljoen dollar) voor de kernactiviteiten. Dat zijn de investeringen in bedrijven die internetdiensten verlenen aan consumenten, zoals marktplaatsen en maaltijdbezorgers. Prosus duidt die groep bedrijven aan als de e-commerceportefeuille. Winst op de e-commerceportefeuille moet volgens de investeerder helpen om de omvangrijke – en bijzonder hardnekkige – korting in het aandeel Prosus weg te werken.

De korting, die Prosus al sinds de beursgang van 2019 achtervolgt, gaat over de lage beurswaarde ten opzichte van de nettovermogenswaarde van de belangen die Prosus bezit in een waaier aan bedrijven. Deze afslag op de boekwaarde blijft fors. Per 25 juni was de nettovermogenswaarde volgens berekeningen van Prosus zelf 54,60 euro per aandeel. Het aandeel Prosus is op het moment van schrijven 33,75 euro waard op de beurs. Een korting van bijna 40 procent dus (zie grafiek).

Alleen al de sterparticipatie in het Chinese beursgenoteerde internetbedrijf Tencent, eigenaar van de in China populaire chat- en betaalapp WeChat, is meer waard dan heel Prosus. Dit terwijl Prosus naast Tencent nog een waaier aan belangen heeft in andere beursgenoteerde bedrijven, waaronder Meituan, Delivery Hero en Trip.com. Ook bezit de investeerder niet-beursgenoteerde bedrijven als maaltijdbezorger iFood, betaaldienst PayU en de marktplaats OLX.

Structurele korting in Prosus

Bron: website Prosus, Bloomberg. Waardering niet-beursgenoteerde belangen in de periode voor 31 maart 2022 o.b.v. analistenrapporten JP Morgan en berekeningen VEB. Prosus kent een gebroken boekjaar dat loopt tot 31 maart. Bedragen per aandeel.

Bereiken winstgevendheid
Om de korting terug te dringen, heeft de investeringsmaatschappij al enige tijd een onbeperkt en doorlopend inkoopprogramma van eigen aandelen. Zo werd de afgelopen twee jaar voor meer dan 26 miljard dollar – omgerekend 22 procent van de uitstaande aandelen – aan eigen aandelen ingekocht. Als de hogere boekwaarde inderdaad een goede reflectie is van de waarde van de belangen, is aandeleninkoop op zichzelf een zinvolle manier om het beschikbare kasgeld te besteden. Maar Prosus moet z’n aandeelhouders toch vooral zien te overtuigen met datgene waar het voor beleggers echt om draait: is het bestuur in staat het toevertrouwde geld lucratief te investeren?

Dat is namelijk de meest effectieve manier om de korting op een aandeel weg te werken en winstgevendheid bij de portefeuille van investeringen is dan een bittere noodzaak. De afgelopen jaren leed Prosus verlies op de e-commerceportefeuille. Maar vanaf 2022 ging het roer om. Toenmalig topman Bob van Dijk wilde meer gaan sturen op winstgevendheid. Van Dijk voorspelde destijds dat de kernactiviteiten in 2025 winstgevend zouden zijn, maar dat gebeurt nu dus al een jaar eerder. 

Het resultaat van de e-commerceportefeuille kwam over 2024 namelijk uit op een bescheiden plus van 38 miljoen dollar. Volgens interim-topman Erwin Tu, die na het abrupte vertrek van topman Van Dijk in september 2023 tijdelijk de taken overnam, is daarmee een belangrijke mijlpaal bereikt voor Prosus. “We stoppen hier niet en we verwachten dat de verbetering van de winstgevendheid zal worden voortgezet”, stelde Tu tijdens de bijeenkomst voor analisten.

Winstgevendheid e-commerceactiviteiten Prosus verbetert

Bron: verslaggeving Prosus, bedragen in miljoenen dollars. Gerapporteerde trading profit is exclusief kosten hoofdkantoor (“corporate”).

Ook financieel directeur Basil Sgourdos toonde zich tevreden: “De winstgevendheid van e-commerce verbeterde met 451 miljoen dollar, een zeer grote ommekeer ten opzichte van het verlies van 413 miljoen dollar in het voorgaande jaar.” Prosus wist vorig jaar de winstgevendheid van onder andere maaltijdbezorger iFood, betaaldienst PayU en de marktplaats OLX sterk te verbeteren (zie grafiek).

Het verbeterde resultaat van Prosus moet als katalysator dienen voor het aandeel. Vanaf volgende maand staat Prosus onder leiding van Fabricio Bloisi, tot voor kort de hoogste baas van iFood. Onder zijn aanvoering wil Prosus de komende jaren een aantrekkelijke omzetgroei combineren met een verbeterende winstgevendheid, waardoor de korting voor beleggers terugloopt. Maar of dat laatste gaat gebeuren, is bij Prosus met het oog op het trackrecord een kwestie van eerst zien dan geloven.   




Gerelateerde artikelen