VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kritiek op de Boskalis-top, JET verkoopt iFood en een kijkje in de keuken van Exor. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van haar leden zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van uitspraken en stellingnames in de afgelopen weken.

“Het bod van 32 euro op Boskalis is te laag, zeker na de ijzersterke halfjaarcijfers”
Veel media-aandacht voor de stellingname van de VEB inzake het bod van HAL op Boskalis. Het FD haalt in verschillende artikelen hoofdeconoom Jasper Jansen aan: “De VEB vond het bod altijd al te laag en na de ijzersterke halfjaarcijfers vinden we dat des te meer”.

Artikel 1
Artikel 2

Ook de Volkskrant besteedt aandacht aan het bod op Boskalis en aan het VEB-standpunt daarover: “Het bedrijf wordt te goedkoop verkocht”, zei Jasper Jansen van de VEB. “Wat doet Boskalis als HAL straks iets meer dan 80 procent van de aandelen verwerft en de rest niets ziet in hun bod?”

In De Telegraaf van 24 augustus een reportage over de bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) van Boskalis met daarin onder andere een beschrijving van de kritiek die Jasper Jansen en David Tomic namens de VEB leveren over de gang van zaken bij het overnameproces.

“Accell Group: terug naar 95 procent als ondergrens”
Naast Boskalis, speelde in de zomermaanden ook de overname van een ander Nederlands beursfonds: Accell Group. Op het moederbedrijf van Batavus- en Sparta werd een bod gedaan door het Amerikaans-Nederlandse investeringsconsortium van KKR en Teslin.

Een grote groep aandeelhouders (waaronder grote partijen als Moneta en ASR) vond het bod van €58 per aandeel te laag en de top van Accell kreeg het verwijt te makkelijk te hebben ingestemd met het bod, zonder te speuren naar andere bieders. Een groot pijnpunt was de manier waarop de kopers te werk gingen bij het in handen krijgen van de aandelen. Een bedrijf kan wettelijk gezien van de beurs worden gehaald als de koper 95 procent van de aandelen achter zich geschaard weet. De resterende 5 procent kan dan geforceerd worden uitgekocht. De laatste jaren wordt echter steeds vaker de ondergrens van 80 procent gehanteerd

In een artikel van het FD over de overname van de Accell Group pleit VEB-jurist Geert Koster voor het in ere herstellen van die oude grens: “Als het zo lastig is voldoende aandeelhouders over te halen om dat percentage te halen, kunnen bieders iets heel simpels doen: hun bod verhogen.”

“Exor hoort niet thuis op de beurs”
In augustus verhuisde Exor, de investeringsmaatschappij van de Fiat-familie Agnelli van de beurs van Milaan naar een notering op de Euronext Amsterdam. De holding heeft belangen in aansprekende bedrijven maar werkt wel middels een constructie waarin minderheidsaandeelhouders vrijwel niets te zeggen hebben, betoogt Jasper Jansen in De Telegraaf: “Wij zijn altijd blij met vers bloed, maar door de extreem ongelijke behandeling van aandeelhouders kunnen we moeilijk warm worden van Exor. Als minderheidsaandeelhouder heb je namelijk niets te zeggen over onder meer beloningen, overnames en investeringskeuzes, want de familie Agnelli heeft 85 procent van het stemrecht. Bij Altice zagen we waartoe dat in het uiterste geval kan leiden. Dat telecombedrijf werd anderhalf jaar geleden tegen een veel te lage prijs van de beurs gehaald.”

VEB-directeur Gerben Everts wijdde een column aan dergelijke loyaliteitsaandelen in De Telegraaf: “Loyaliteit belonen is één ding, maar niet door te morrelen aan de twee belangrijkste zekerheden van aandeelhouders: gelijk recht om het bestuur ter verantwoording te roepen en het recht op een gelijke verdeling van de winstuitkering (…) De verwikkelingen bij Altice, Hunter Douglas en Boskalis (HAL) illustreren dat menig grootaandeelhouder annex bestuurder geen moer geeft om minderheidsaandeelhouders als het er echt op aankomt. Met het uitdelen van extra stemrecht worden dit soort uitwassen meer en meer gemeengoed.” 

“Met Van Houten kon Philips het vertrouwen van beleggers niet terug winnen”
Het kon eigenlijk niet uitblijven na de zich voortslepende apneu-affaire en de massale ophef over de bonussen voor de top: een half jaar eerder dan gepland, vertrekt ceo Frans van Houten bij Philips. In het Eindhovens Dagblad een reactie van VEB-directeur Gerben Everts op de aanstelling van de nieuwe ceo Roy Jakobs.

Zowel BNR als RTL Z stippen in hun beschouwingen over het vertrek van Van Houten nog even aan dat de VEB al in mei 2022 stelde dat Van Houten zou moeten vertrekken.

“Just Eat Takeaway heeft wankele balans weer op orde”
E-commerce vaktitel Emerce neemt de visie over waarin de VEB stelt dat de kaspositie van JET zeer gebaat is bij de verkoop van het belang in de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood aan Prosus.

Ook in De Telegraaf aandacht voor dit standpunt van de VEB: 

“Macintosh Retail Group: niet genoeg aanleiding voor gerechtelijke stappen”
Met bekende winkelketens als Kwantum, Piet Klerkx en Halfords was de Macintosh Retail Group een van de grootste winkelconcerns van Nederland. Toch ging het bedrijf eind 2015 failliet. Van de beurswaarde was vrijwel niets meer over en de overgebleven 5500 medewerkers stonden op straat. Het FD blikt terug op het faillissement van de Macintosh Retail Group en besteedt in het artikel ook uitgebreid aandacht aan de rol van de VEB die intensief samenwerkte met de curatoren. De VEB was met name geïnteresseerd in de vraag of gedupeerde Macintosh-beleggers destijds goed waren voorgelicht. Ook waren er twijfels over de rol van de accountant wilde de VEB weten of de bedrijfstop aansprakelijk gesteld kon worden voor onbehoorlijk bestuur.

Uiteindelijk luidde de conclusie dat de gronden ontbreken om de betrokkenen van destijds juridisch te vervolgen. In een artikel op de eigen site geeft de VEB ook een toelichting op de gang van zaken rondom het faillissement:

“Inflatie drijft beleggers naar aandelen met pricing power
De groteske inflatiecijfers hebben merkbaar impact op de beurzen. Beleggers bewegen richting bedrijven die need to have-producten op de markt brengen, omdat die beter in staat zijn om prijsstijgingen door te rekenen aan hun klanten. BNR haalt in de programmering van 17 augustus jongstleden hoofdeconoom Jasper Jansen van de VEB naar de studio: “Hoge inflatie vormt eigenlijk een lakmoesproef voor veel bedrijven. Zijn consumenten bereid meer te betalen voor het product dan zij normaliter doen, dan kunnen de gestegen kosten worden doorberekend. Gebeurt dat niet, dan komt de marge onder druk te staan.”




Gerelateerde artikelen