Na een ongelukkige opmerking van Adam DeWitt, de voorman van het Amerikaanse onderdeel van Just Eat Takeaway (JET) tuimelde de koers van JET razendsnel. Maar dat is niet het enige probleem van de maaltijdbezorger. De rente van de obligaties JET stijgt bijna net zo snel als de koers daalt.
Tijdens de bijeenkomst van de Amerikaanse zakenkrant in New York zei DeWitt dat de aandacht nu vooral ligt op het vinden van een strategische partner. “Het gaat nu meer om het vinden van een manier om te groeien dan om een verkoop.”
Paniek bij Just Eat Takeaway
Beleggers zagen in die woorden vooral een vingerwijzing dat de verkoop van Grubhub niet aanstaande is. In een poging de paniek te beteugelen kwam vanuit het hoofdkantoor van JET in Amsterdam op 29 juni de haastige mededeling dat de plannen rond Grubhub niet zijn veranderd.
Drie maanden geleden meldde JET-topman Jitse Groen dat behalve het zoeken van strategische partners ook een gedeeltelijke of volledige verkoop tot de mogelijkheden behoorde.
Vooral dit laatste was destijds wat beleggers wilden horen. JET kocht Grubhub ruim een jaar geleden voor 6,8 miljard euro. Sindsdien heeft Grubhub zich ontwikkeld tot hoofdpijndossier van Just Eat Takeaway. Grubhub is verlieslatend en de omzetgroei blijft zeer sterk achter bij Amerikaanse concurrenten.
De verwarring die DeWitt zaaide met zijn uitspraken joeg beleggers de stuipen op het lijf. Het aandeel JET eindigde op 29 juni 16.5 procent lager. De voornaamste reden voor de teleurstelling is helder: het afstotend van de verliezen van Grubhub moet JET helpen aan een verbeterd perspectief op waardecreatie en groei.
Een mogelijke verklaring voor het feit dat JET Grubhub nog niet heeft weten te verkopen, kan zijn dat de ontvangen biedingen tegenvallen. Een opbrengst van één miljard euro, zoals al door de Britse Sunday Times op basis van anonieme bronnen is gemeld, zou een afgang zijn voor het JET-bestuur.
Hoge rente wel
Maar er speelt nog iets anders. JET heeft een stevige schuldenlast en de verkoop van Grubhub moet deze helpen verlichten. JET heeft geen bankschulden maar heeft bij beleggers wel obligaties uitstaan. De houders van dat schuldpapier maken zich duidelijk zorgen naar aanleiding van de afgeketste verkoop. Dat is te zien aan de koers van de converteerbare obligatie die in 2024 afloopt. De effectieve rente op die obligatie steeg woensdagochtend 29 juni 2022 van 8,3 naar 9,6 procent. In januari was die rente nog negatief.
Als er verder niets verandert, kan dit een probleem opleveren bij de herfinanciering van deze obligatie. Eerder maakte de VEB een schatting van de extra rentelast die JET jaarlijks op haar bordje kan krijgen bij herfinanciering.
Dit zou 151 miljoen euro zijn. Ter illustratie: in 2020 was op basis van zowel operationele marge als omzetgroei het beste jaar tot nu toe en toen bedroeg het nettoverlies precies 151 miljoen euro.
Na de recente rentestijgingen op de financiële markten is het risico op extra rentelasten nog hoger. In principe is dat geld dat het bedrijf niet kan missen, aangezien het al verlieslatend is. Een groot risico is dat het bedrijf rond de aflossingsperiode van deze schulden in een vicieuze cirkel terechtkomt waarbij hogere rentelasten de levensvatbaarheid van het bedrijf bedreigen, waardoor de rentelasten vervolgens nog verder stijgen.
JET heeft nog tot december 2023 voordat de eerste grote lening afloopt en had eind vorig jaar 1,3 miljard euro in kas. Daarnaast kan het in de tussentijd nog bedrijfsonderdelen verkopen of hopen op een snelle verbetering van de winstgevendheid.
Tarieven verhogen in Europa |
Persbureau Reuters maakte eerder deze week bekend dat JET de tarieven voor maaltijdbezorging in Europa met één procentpunt gaat verhogen. Een procentje klinkt weinig, maar dit gaat om een procent van de totale waarde van alle orders waar de maaltijdbezorger zelf zeer weinig kosten voor hoeft te maken. |