VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De invloedrijke rol van oprichter, grootaandeelhouder en vicevoorzitter van de raad van commissarissen Willem Blijdorp binnen B&S staat niet ter discussie. Het handelsconcern doet de waaier aan conflicten van Blijdorp met voormalige zakenpartners in een reactie aan de VEB vooral af als een privézaak. Maar Blijdorp lichtte B&S niet in over een mogelijk strafrechtelijk onderzoek.

Diverse media maakten onlangs gewag van beschuldigingen van laster, afpersing en valsheid in geschrifte aan het adres van B&S-voorman Blijdorp. Miljoeneninvesteringen in Iraanse marmergroeven, het opstarten van een Franse winkelketen in exclusieve wijnen en champagnes of een samenwerking met een bedrijf actief op de markt voor bad- en doucheartikelen - Blijdorp stortte zich naast zijn betrokkenheid bij B&S op andere zakelijke avonturen met enkele hoogoplopende conflicten tot gevolg.

Uit recente publicaties in NRC en Het Financieele Dagblad over de handel en wandel van Blijdorp kwam een beeld naar voren van een gewiekst zakenman die onderweg flink wat vijanden maakt. Vorige maand werd bekend dat Blijdorp mogelijk een strafrechtelijke vervolging boven het hoofd hing. Inmiddels is duidelijk dat het zover niet zal komen. Eerder deze week besliste het gerechtshof in Amsterdam dat zij het Openbaar Ministerie (OM) geen opdracht zal geven een strafzaak te starten tegen het B&S-boegbeeld. Deze zogenaamde Artikel 12-procedure had ertoe kunnen leiden dat het OM een strafonderzoek naar Blijdorp had moeten starten.

‘Niet op de hoogte’
Blijdorp blijkt de raad van commissarissen (rvc) van B&S niet te hebben geïnformeerd over het vorig jaar door het Amsterdamse gerechtshof gestarte onderzoek. Dat schrijven bestuursvoorzitter Tako de Haan en president-commissaris Jan Arie van Barneveld in reactie op vragen van de VEB over de recente ophef rond Blijdorp.

B&S was volgens hen ‘niet op de hoogte’ van deze Artikel 12-procedure, maar heeft daarvan ‘kennisgenomen’ in de verschenen publicaties. De reactie van B&S richting de VEB kwam op dezelfde dag als de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof. Het hof bleek onvoldoende aanknopingspunten te zien om een strafrechtelijk onderzoek te doen.

Lees de reactie van B&S direct naar brief

De VEB wilde van bestuur en commissarissen ook tekst en uitleg over de financiële en reputationele consequenties voor B&S van Blijdorps zakelijke conflicten.

De Haan en Van Barneveld zeggen dat het gaat om ‘investeringen dan wel conflicten van Blijdorp met derden, waarbij B&S geen enkele betrokkenheid heeft’. Dat was volgens hen ook de reden dat in jaarverslagen van B&S en het prospectus dat bij de beursgang in 2018 is opgesteld niets te lezen was over deze kwesties.

Een slepend conflict met whiskyproducent Jack Daniels was geen privékwestie, erkennen ook De Haan en Van Barneveld. Na twintig jaar procederen, werden twee B&S-dochterbedrijven begin 2020 veroordeeld voor inbreuk op het merkenrecht van Jack Daniels en moesten 1,5 miljoen euro (exclusief twintig jaar rente) betalen, zo meldde NRC.

‘Geen heroverweging’
De recente publicaties zijn voor het Dordtse handelsbedrijf ook geen reden om de transacties tussen Blijdorp en B&S via zogenoemde related party transactions te heroverwegen.

Het wijst erop dat B&S ‘elk half jaar een hertoetsing’ uitvoert van die transacties en dat accountant Deloitte de transacties en de procedures daaromtrent binnen B&S controleert.

B&S kocht vorig jaar voor ruim 12 miljoen euro aan producten en diensten van bedrijven die aan Blijdorp zijn gelieerd, zo blijkt uit het vorige maand gepubliceerde jaarverslag van B&S. In 2020 was dat met 67 miljoen euro nog beduidend meer. Bovendien maakt B&S jaarlijks voor miljoenen euro’s aan huurpenningen over voor panden die het huurt van Blijdorp, afgelopen jaar ruim 7,5 miljoen euro.

B&S verkoopt onder andere levensmiddelen, dranken, cosmetica en elektronica. Dat doet het zowel online, via tax free winkels op luchthavens als via de detailhandel (bijvoorbeeld via Action en Kruidvat). Ook is het bedrijf leverancier van levensmiddelen voor legerbases vallend onder de Verenigde Naties.

Langer commissaris
Blijdorp was tot 2004 bestuursvoorzitter van het bedrijf waarvan hij in 1979 aan de wieg stond en is momenteel vicevoorzitter van de rvc. Zijn benoemingstermijn loopt in de komende aandeelhoudersvergadering (17 mei) af.

Volgens De Haan en Van Barneveld is Blijdorp ‘van grote toegevoegde waarde voor B&S en haar bedrijfsvoering’. Zij zien ‘geen aanleiding’ om de rol van Blijdorp als vicevoorzitter van de rvc te herzien.

Blijdorp blijft zelfs langer als commissaris aan B&S verbonden. Uit de eerder deze week gepubliceerde agenda van die ava blijkt dat hij opgaat voor een nieuwe termijn van vier jaar. De rvc bestaat uit vijf functionarissen waarvan er drie gelieerd zijn aan de oprichter en controlerend aandeelhouder (67 procent). Vorig jaar parachuteerde hij zijn zoon in het toezichthoudend college. Sindsdien is Leendert Blijdorp ook voorzitter van de subcommissie van de rvc (de audit en risk committee) die een bijzonder oogje in het zeil moet houden op de transacties van B&S met (bedrijven van) zijn vader. 




Gerelateerde artikelen