Willem Blijdorp is grootaandeelhouder, oprichter en commissaris van het relatief onbekende miljardenbedrijf B&S. Hij wordt beschuldigd van onder meer diefstal, valsheid in geschrifte en bedreiging. Een reactie van het beursgenoteerde B&S blijft vooralsnog uit. Dat kan zo niet langer, vindt de VEB.
De meeste reislustigen zullen er niet bij stil staan dat de vriendelijk geprijsde drank, elektronica en parfum op vliegvelden en cruises geleverd wordt door het beursgenoteerde B&S. Het van oorsprong Dordtse distributiebedrijf verkocht afgelopen jaar voor bijna 2 miljard euro aan (belastingvrije) producten op dergelijke locaties maar ook via ketens als Action en Kruidvat.
De handel blijkt niet alleen goed voor de portemonnee van consumenten, maar ook voor oprichter, controlerend aandeelhouder en vice-voorzitter van de raad van commissarissen Willem Blijdorp. Volgens Quote behoort Blijdorp tot de vijftig rijkste Nederlanders.
Lange tijd opereerde de 69-jarige zakenman in de zelfgekozen luwte. Daaraan veranderde de beursgang van B&S in 2018 vrij weinig, mede vanwege de beperkte verhandelbaarheid van het aandeel. Meer dan driekwart van de 600 miljoen aan beurswaarde is in vaste handen, vooral die van Blijdorp.
Diefstal, intimidatie en een dreigende strafzaak
De afgelopen maanden krijgt B&S in een aantal kranten ineens ruime aandacht en daarbij staat de zakelijke handel en wandel van boegbeeld Blijdorp centraal. Sigarettensmokkel, prostitutiepanden en erotische postorderbedrijven staan bij Blijdorp op het zakelijk CV. NRC berichtte er onlangs over en over aantijgingen van smaad, valsheid in geschrifte, laster en afpersing.
De krant weet ook te melden dat B&S en Blijdorp betrokken waren in juridische procedures waarbij de zakenman van diefstal, intimidatie en bedreiging werd beschuldigd. Volgens Het Financieele Dagblad hangt de grootaandeelhouder zelfs een strafzaak boven het hoofd.
Afgezien van een paar korte statements in genoemde artikelen van advocaten, heeft B&S noch Blijdorp van zich laten horen over de beschuldigingen, juridische procedures en de dreigende stafzaak. ‘Een privékwestie’ noemt Blijdorp die laatste.
Over de aantijgingen van onder meer fraude en afpersing wordt weinig duidelijkheid verschaft, al komen deze volgens NRC van meerdere zakenlieden. In jaarverslagen en het prospectus bij de beursgang van 2019 ontbreekt enigszins specifieke informatie. Als risico’s worden slepende conflicten uit Blijdorps zakelijke carrière niet benoemd.
Vervlochten
Voor beleggersvereniging VEB zijn de publicaties aanleiding om B&S per brief om opheldering te vragen. Zo kan een aantal van de genoemde feiten volgens VEB niet als privékwesties afgedaan worden, gezien de invloedrijke rol die Blijdorp speelt bij B&S. Als grootaandeelhouder, commissaris en wederpartij in transacties van persoonlijke bv’s met B&S.
Ook van belang is de rol, wetenschap en beoordeling van de commissarissen van B&S. Hoe heeft president-commissaris Jan-Arie van Barneveld geacteerd op berichten over zijn medecommissaris? En waarom is er geen (onmiddellijke) openheid gegeven aan de buitenwereld waaronder beleggers?
Van Barneveld is oud-topman van Brunel en tegenwoordig commissaris bij de detacheerder. In die raad treft hij marketing-hoogleraar Kitty Koelemeijer als collega. Zij is dan weer commissaris bij B&S en was eind vorig jaar prominent aanwezig toen Blijdorp een eredoctoraat ontving van ‘haar’ universiteit Nyenrode.
De VEB wil van bestuur en commissarissen ook tekst en uitleg over de financiële en reputationele consequenties voor B&S van Blijdorps zakelijke conflicten en stelt de vraag of een en ander gevolgen heeft voor de transacties tussen Blijdorp en B&S via zogenoemde related party transactions.
Lees de briefDirect naar de brief
Uiteindelijk is het ook aan bestuur en commissarissen van B&S om duidelijk te maken of de onderneming niet beter af is zonder de bemoeienis van zijn in opspraak geraakte oprichter.