Dinsdag was er een pro-Oekraïense demonstratie voor de deur van het Amsterdamse kantoor van Prosus. De reputatie van de investeerder raakt in opspraak dankzij eigendom van een Russisch bedrijf. In vijf vragen gaan wij in op wat er nu speelt.
Waar veel bedrijven duidelijk maken te willen vertrekken uit Rusland, kwam Prosus deze week in opspraak omdat het voorlopig vast blijft houden aan een Russische investering in een website die het Russische leger helpt met rekrutering.
Dat ceo Bob van Dijk vast wil houden aan dit Russische platform heeft mogelijk alles te maken met de extreme winstgevendheid van dit bedrijf.
Vijf keer vraag en antwoord over de positie van Prosus in Rusland.
1. Waarom is Prosus in opspraak geraakt?
Avito, een platform dat volledig eigendom is van Prosus, plaatste volgens onderzoeksjournalist Robert van der Noordaa vacatures op haar website voor de Russische krijgsmacht. Voor die Russische website is dat normaal gesproken niet gek, maar nu ligt dat uiteraard gevoelig door de oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne.
In een reactie naar de pers bagatelliseerde Prosus de gang van zaken door te benadrukken dat er 90 miljoen actieve advertenties op de website staan en dat die ‘militaire advertenties’ daar een klein onderdeel van zijn.
2. Welke belangen heeft Prosus in Rusland?
Het belangrijkste belang is Avito, een Russisch onderdeel van het internationale concern OLX dat volledig in eigendom van Prosus is.
Bij Avito werken 4000 mensen, voornamelijk in Rusland op een platform dat ook daardoor moeilijk buiten Rusland beheerd kan worden. De hoofdactiviteit is een soort marktplaats waar bedrijven en particulieren advertenties kunnen plaatsen voor allerhande zaken. Het lijkt daarmee deels op eBay of Marktplaats. Er is ook een tak van Avito die online personeelsadvertenties plaatst.
Een ander significant belang bestaat uit de 61,5 miljoen aandelen in het beursgenoteerde VKontakte, beter bekend als de internetonderneming Mail.ru. Daarnaast zijn er nog wat (indirecte) belangen, maar die waren altijd zeer klein in verhouding tot de totale beurswaarde van Prosus.
3. Hoe belangrijk zijn deze belangen voor Prosus?
Op het totaal van de portefeuillewaarde van Prosus, zijn deze belangen procentenwerk. Maar in de kasstroom speelt Avito een grotere rol.
Het belang in Mail.ru was eind vorig jaar nog 630 miljoen euro waard, en hoewel Avito geen beursnotering heeft, taxeren veel analisten de waarde van dit bedrijf op 5 miljard à 6 miljard euro.
De beurswaarde van Prosus is zo’n 109 miljard euro. Vanuit dat perspectief zijn de directe Russische belangen maar 6 procent van het totaal. Maar er speelt ook dat er een impliciete korting zit op het aandeel Prosus in verhouding tot de waarde van de belangen volgens de boeken. De totale waarde van die belangen was eind vorig jaar ongeveer 150 miljard euro en dan is 6 miljard euro daar 4 procent van.
Belangrijke kasstroom
Daarnaast is Avito op groepsniveau goed voor ongeveer 20 procent van alle kasstromen die Prosus ontvangt van de bedrijven waar het in belegt.
Niet-beursgenoteerde belangen in Rusland en Oekraïne leverden volgens Prosus in het halfjaar tot 31 maart 349 miljoen dollar aan omzet op, waarvan 300 miljoen dollar toe te schrijven aan Avito. Tezamen leverden die belangen weer een kasstroom op voor de groep van 165 miljoen dollar.
Veruit het grootste deel daarvan zal waarschijnlijk van Avito komen. Elke dollar omzet van deze activiteiten levert dus een kasstroom op van 50 cent (165 miljoen dollar kasstroom / 349 miljoen dollar omzet). Dat zijn enorme marges, zoals ook is te zien in de onderstaande grafiek.
Avito: omzet, winst en marge in Russische roebels.
Voor de dagelijkse gang van zaken, zoals bijvoorbeeld het dekken van verliezen van andere investeringen, of de kosten die op het hoofdkantoor worden gemaakt, is Avito wel belangrijk. Ter context: in het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2021 was de geconsolideerde operationele kasstroom van Prosus (inclusief dividenden van o.a. Tencent) slechts 159 miljoen dollar.
4. Moeten al deze belangen helemaal naar nul worden afgeschreven?
De beurskoers van Mail.ru is ingestort en Prosus zei op 7 maart in gesprek met analisten en beleggers dat het dat belang volledig zal afschrijven op basis van de gekelderde beurskoers.
Maar over afschrijvingen op het belang in Avito deed Prosus wat geheimzinniger. Het lijkt erop dat Prosus er aan vast wil houden. Er wordt in ieder geval niet toegegeven aan de externe druk om deze investering op geven. Wel zegt Prosus in een update de advertenties aangepakt te hebben. Er staat niet bij hoe ze hier in de toekomst mee zullen omgaan of hoe de relatie met de Russische staat is.
Verder heeft het er alle schijn van dat Prosus de winsten die worden gemaakt in Rusland blijft innen en, anders dan bijvoorbeeld brouwerij Carlsberg, deze winsten niet doneert aan hulporganisaties. Of het veel zou uitmaken is de vraag, want het zal op korte termijn moeilijker worden om een gezonde winst te maken door de ineenstortende Russische economie en valuta.
5. Heeft Prosus nog meer belangen in landen met een hoog risico?
Prosus heeft vrijwel uitsluitend belangen in opkomende markten waarvan een groot deel geen betrouwbaar investeringsklimaat te bieden heeft. Het grootste belang van Prosus is in het Chinese techbedrijf Tencent. Op basis van de huidige koers is dat nu 125 miljard euro waard. Een ander significant Chinees belang is het eveneens beursgenoteerde Trip.com, waar Prosus momenteel voor omgerekend 730 miljoen euro in belegt.
Verder zitten de belangen van Prosus vrijwel geheel in opkomende markten. Denk aan bijvoorbeeld de niet-beursgenoteerde maaltijdbezorgers: iFood in Brazilië of Swiggy in India.
De belangen van Prosus zitten steevast in landen met relatief veel corruptie en andere problemen die men vooral associeert met opkomende markten. Het mag duidelijk dat er in die markten veel groei te vinden is, maar daar staan hoge risico’s tegenover.
Dat is het verhaal achter Prosus. En af en toe materialiseert zich een dergelijk risico, zoals nu in Rusland.