VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers reageren tot nu toe heftig op de kwartaalresultaten van beursfondsen. Goede prestaties worden vorstelijk beloond, maar falen wordt keihard afgestraft. Een analyse van de drie grootste uitschieters, naar boven en beneden.

Toen Meta Platforms (het moederbedrijf van Facebook) onlangs de boeken open deed over het vierde kwartaal schrokken beleggers zich rot.

De koers van het socialemedia-concern ging meer dan 25 procent onderuit nadat bleek dat de groei van het aantal gebruikers op het platform nagenoeg tot stilstand was gekomen. Honderden miljarden dollars aan beurswaarde gingen in rook op.

Beleggers krabden zich achter de oren, zo veel vernietiging van waarde in één handelsdag kwam niet eerder voor.

Hoe is het mogelijk dat één van de grootste bedrijven ter wereld – dat nota bene gevolgd wordt door bijna 50 analisten – de beleggersgemeenschap zo op het verkeerde been kon zetten?

De casus Meta is extreem, maar staat niet op zichzelf. Ook in Nederland reageren beleggers heftig op de vierdekwartaalrapportages van beursgenoteerde bedrijven. De combinatie van hoge waarderingen en nervositeit in financiële markten – denk aan angst voor inflatie en de situatie rond Rusland en Oekraïne – lijkt voor een soort uitvergrooteffect te zorgen. Goede prestaties worden vorstelijk beloond, maar falen wordt keihard afgestraft.

Een analyse van de drie grootste uitschieters naar boven en beneden.

Adyen: groeiverhaal intact
Koersreactie: +11 procent

Plussen:
In aanloop naar de kwartaalresultaten van woensdag daalde het aandeel Adyen dit jaar ruim 25 procent.

Maar de betalingsverwerker kon met het kwartaalrapport iedere twijfel van beleggers over het groeipotentieel wegnemen. Het aantal verwerkte betalingen steeg met maar liefst 70 procent tot 300 miljard euro over het tweede halfjaar (analistenconsensus: 271,6 miljard euro).

Een analist wees erop dat Adyen niet alleen afhankelijk is van groei van e-commerce-markt – denk aan betalingen van webshops. Inmiddels bestaat 14 procent van het totale transactievolume uit ‘fysieke’ betalingen.

Minnen:
De zogenaamde take rate, het bedrag dat wordt afgeroomd bij iedere betaling, liep terug tot 18,6 basispunten (0,186 procent) in het vierde kwartaal. Ook over heel 2021 (19,4 basispunten) werd aan iedere transactie (gemiddeld) minder overgehouden dan in 2020 (22,5 basispunten) en 2019 (22,3 basispunten).

Adyen gaf aan dat de focus nu op groei in plaats van marge ligt. Door de lage variabele kosten van het platformmodel moet groei uiteindelijk ook tot meer winst leiden.

Een ander punt van zorg is dat het lastig is om talent aan te trekken. Het ‘aanneemdoel’ voor dit jaar werd niet gehaald.

Wereldhave: kleine opwaartse bijstelling winst
Koersreactie: +9 procent

Plussen:
Als de verwachtingen maar laag genoeg liggen, kan een beetje goed nieuws al snel resulteren in een flinke koersstijging. Een analist van Degroof Petercam sprak van ‘iets beter dan verwachte’ resultaten voor het geplaagde Wereldhave.

Het vastgoedbedrijf stelde de verwachting voor het directe resultaat over 2022 licht naar boven bij, van 1,40 tot 1,50 euro naar 1,50 tot 1,60 euro per aandeel. Maar dit is nog altijd minder dan de 1,88 euro per aandeel die vorig jaar werd verdiend.

Het vastgoedfonds gaat een dividend uitkeren van 1,10 euro per aandeel, hetgeen op een koers van rond de 16 euro een kleine 7 procent dividend oplevert.

Minnen:
Door afwaarderingen in voornamelijk Frankrijk bleef het indirect resultaat van minus 7,52 per aandeel euro zwaar negatief (2020: minus 6,66 euro).

Ook blijven de schulden, ondanks een verkoop van het grootste deel van het Franse vastgoed, aan de hoge kant. De beleningsgraad, het aandeel vreemd vermogen in het totaal vermogen, stond ultimo 2021 op 41 procent. Het doel is een ratio van tussen de 35 en 40 procent.

Unibail: licht aan het einde van de tunnel
Koersreactie: +8 procent

Plussen:
Corona lijkt een beetje voorbij voor Unibail-Rodamco-Westfield (URW). Volgens topman Jean-Marie Tritant kwamen de omzetten van winkels in de centra van Unibail in de tweede helft van vorig jaar weer in de buurt van het niveau van voor corona. In Europa werd 92 procent en in de VS al 100 procent van de pre-coronacijfers gehaald.

Vooral de inkomsten uit omzet-gerelateerde huren namen daardoor toe in het tweede halfjaar. Over heel 2021 kwamen de huurinkomsten uit op 1,72 miljard euro, tegen 1,79 miljard euro over 2020.

Ook de leegstand daalde in de tweede helft van het jaar tot 7 procent (was 8,9 procent).

De (aangepaste) winst per aandeel lag over 2021 op 6,91 euro, waar URW minimaal 6,75 euro had beloofd. De winstverwachting voor dit jaar werd iets opgeschroefd van 8,20 euro naar 8,40 euro per aandeel. Hierbij werd wel het bekende voorbehoud gemaakt dat er geen nieuwe variant van het virus moet opduiken.

Minnen:
De omvang mag afnemen, maar URW moet nog steeds afwaarderingen doen op winkelcentra. In totaal werd vorig jaar 2 miljard afgeboekt op vastgoed, ongeveer 4,1 procent van de totale boekwaarde.

Het lijkt erop dat in Europa het ergste achter de rug is. In de laatste zes maanden van vorig jaar bleven de afboekingen in continentaal Europa beperkt tot 0,3 procent. Ook positief is dat het Europese vastgoed dat werd verkocht de deur uit ging voor ten minste de boekwaarde (totale desinvesteringen: 2,5 miljard euro).

De beleningsgraad liep terug van 44,7 procent tot 43,3 procent. Dit is nog altijd aan de hoge kant. Unibail lijkt hierdoor kwetsbaar voor verdere stijgingen van de rente.

Het was al eerder bekend gemaakt, maar beleggers krijgen over vorig en dit boekjaar geen dividend. Analisten houden rekening met een uitkering van iets meer dan 5 euro over volgend boekjaar (2023).

Flow Traders: extra kapitaal nodig
Koersreactie: -10 procent

Minnen:
De cijfers van Flow Traders waren slechter dan verwacht. Vooral in de Verenigde Staten waren de prestaties ‘verrassend zwak’, volgens een analist van KBC. De marge in de VS lag op het laagste niveau sinds de beursgang in 2015.

De markt voor zogenaamde exchange traded products (etp’s) groeide in de VS met 23 procent, maar het totale handelsvolume van Flow Traders groeide met minder dan de helft van hiervan (11 procent). De strijd om marktaandeel in de VS blijft veel investeringen vergen.

Ook het dividend viel tegen. Analisten hadden verwacht dat Flow Traders circa 70 procent van de winst zou uitkeren, maar dit werd de helft. De flitshandelaar stelt nu een slotdividend voor van 0,35 euro, waarmee het totaaldividend op 1,35 euro komt.

Flow Traders gaf aan extra kapitaal nodig te hebben omdat het ‘handelskansen’ ziet, waarbij werd gehint op verdere uitbreiding in de slecht gereguleerde maar zeer volatiele cryptomarkten.

Plussen:
De handelsinkomsten in Europa, veruit de belangrijkste markt, bleven onverminderd sterk. Ook boort het handelshuis nieuwe markten aan, zoals cryptobeleggingen en obligaties. Flow Traders heeft naar eigen zeggen al een marktaandeel van 45 procent in beursgenoteerde cryptoproducten.

Aegon: dividend valt tegen
Koersreactie: -8 procent

Minnen:
Het aandeel Aegon liep in de eerste weken van dit jaar flink op vanwege de stijgende rente in de VS. Aegon profiteert hiervan omdat premies rendabeler kunnen worden belegd, waardoor meer winst kan worden gemaakt.

Maar beleggers waren getuige de flinke koersduikeling weinig gelukkig met Aegons kwartaalrapport. Vooral de zogenaamde kapitaalgeneratie, een veelgebruikt winstbegrip in verzekeringsland, viel tegen.

Waar analisten rekenden op 307 miljoen euro aan gegenereerd kapitaal over het vierde kwartaal kwam het daadwerkelijke bedrag uit op 243 miljoen euro. Vooral de prestaties in de VS vielen tegen. Aegon verwacht hier ook eens extra druk op de marge vanwege oversterfte.

Ook het slotdividend van 9 eurocent viel wat tegen. De verzekeraar zit met een Solvency II-ratio van 211 procent ruim in het jasje en zou meer kunnen uitkeren.

Plussen:
Positief is dat de Aegon op schema ligt met het kostenbesparingsprogramma. De verzekeraar groeit ook in belangrijke segmenten. Het aantal verkochte levensverzekeringen (+19 procent) en pensioenplannen (+33 procent) nam bijvoorbeeld toe.

SBM Offshore: voorzichtige outlook laat belegger schrikken
Koersreactie: - 6 procent

Minnen:

Over de gehele linie waren de vierdekwartaalcijfers beter dan verwacht. Het waren de prognoses van het olieplatformbedrijf die tegenvielen. SBM Offshore denkt in 2022 ondanks een hogere omzet een lager bedrijfsresultaat te boeken van 900 miljoen dollar. In 2020 was dit nog 931 miljoen dollar.

Analisten hadden op minstens één miljard euro gerekend. ‘Niemand weet of covid-19 zich daadwerkelijk dit jaar zal terugtrekken’, aldus analist Quirijn Mulder van ING in een update.

Het olielek rond de Cidade de Anchieta, een oud schip van SBM Offshore in de wateren van Brazilië, is ook slecht nieuws.

Plussen:
Een meevaller was de verhoging van het dividend tot één dollar per aandeel, een plus van 13 procent ten opzichte van het bedrag over boekjaar 2020. Dat geeft bij de huidige koers een dividendrendement van meer dan 6 procent. Ook het orderboek ligt met een omvang van 30 miljard dollar op recordniveau.

Veel analisten menen dat SBM Offshore is ondergewaardeerd, omdat alleen al de waarde van de leaseportefeuille – kort gezegd de contante waarde van alle toekomstige inkomsten uit huren – hoger ligt dan de marktwaarde van het concern. De lage waardering kan niet los worden gezien van het weinig duurzame imago dat het bedrijf heeft. Veel grote beleggers laten het aandeel daarom links liggen.




Gerelateerde artikelen