Adyen is het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw hard gegroeid. Zowel de omzet als de winst waren een stuk beter dan analisten hadden verwacht. Het betaalbedrijf presenteert bovendien cijfers die in lijn zijn met de beloftes die het deed tijdens zijn laatste beleggersdag in november 2023.
Adyen boekte in het vierde kwartaal een beter dan verwachte omzetgroei. De netto-omzet steeg met 23 procent tot 584 miljoen euro. Dat was aanzienlijk hoger dan waar het analistengilde vooraf op had gerekend (570 miljoen euro, of circa 20 procent omzetgroei).
Wie iets online koopt, heeft grote kans dat de naam Adyen op zijn of haar rekeningafschrift prijkt. De betalingsverwerker verzorgt de internetbetalingen voor steeds meer bedrijven, waaronder tech-grootmachten als Spotify, Netflix en Uber. Het Amsterdamse fintechbedrijf profiteert in grote mate van de omzetgroei van deze mastodonten.
Tegelijkertijd haalt Adyen een steeds groter deel binnen van de transacties van dergelijke bestaande klanten, die vaak gebruikmaken van de diensten van meerdere betalingsverwerkers. Meer dan 80 procent van de totale groei van het transactievolume van het bedrijf komt van bestaande klanten. Naarmate de samenwerking langer duurt, wordt de relatie tussen Adyen en de klant hechter, waardoor Adyen een steeds groter deel van de transacties mag verwerken.
Het totaal verwerkte betaalvolume in het vierde kwartaal bedroeg 346 miljard euro. Dat was dan weer minder dan analisten hadden verwacht (375 miljard euro). Het totale bedrag aan verwerkte transacties (in jargon processed volume) steeg daarmee jaar-op-jaar met ‘slechts’ 15 procent (Q4 2023: 301 miljard euro).
Hogere take rate
Het tegenvallende transactievolume valt goed te verklaren. Zo breidde Adyen in het vierde kwartaal van 2023 de samenwerking met de grote Amerikaanse betaalapp Cash App nog aanzienlijk uit. Maar inmiddels laat Cash App – dat eigendom is van het beursgenoteerde betaalbedrijf Block – veel minder betalingen over het Adyen-platform lopen. Volgens ceo Ingo Uytdehaage steeg het volume in de tweede helft van het jaar – exclusief de betalingen op Cash App - met 28 procent. Zonder Cash App laat Adyen een stabiele ontwikkeling in de groei van het transactievolume zien (zie blauwe lijn in onderstaande grafiek).
Grote Adyen-klant zorgt voor flinke bewegingen in het verwerkte betaalvolume
Bron: kwartaalverslagen Adyen, Cash App-volume uit analistenrapporten Morgan Stanley o.b.v. uitspraken van Adyen. Berekening VEB. Groeipercentage ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bedragen in miljarden euro’s.
Het tegenvallende betaalvolume heeft per saldo weinig invloed op de omzetontwikkeling van het Amsterdamse betaalbedrijf. Als grote klant wist Cash App namelijk voor zichzelf zeer gunstige – maar voor Adyen minder voordelige – tarieven te bedingen. Door het wegvallen van het Cash App-volume verbeterde de zogeheten take rate – de vergoeding die Adyen van een klant ontvangt voor het uitvoeren van de transactie – van 15,7 basispunten naar 16,9 basispunten. De analistenconsensus lag op 15,2 basispunten.
Deze take rate is afhankelijk van het volume dat een klant over het betalingsplatform van Adyen laat vloeien. Hoe hoger het transactievolume van techbedrijven als Spotify, Netflix, Uber en dus ook Cash App, hoe lager de procentuele vergoeding per transactie die Adyen ontvangt.
Door dergelijke volumekortingen blijft de toename van de netto-omzet gebruikelijk altijd wat achter bij het transactievolume. Maar in dit geval werkte dit effect in het voordeel van Adyen, omdat er Cash App-volume wegviel. Het is dus niet vreemd dat de omzetgroei van Adyen (23 procent) in het vierde kwartaal zoveel beter was dan de stijging van het betaalvolume (15 procent). De toename van de netto-omzet van Adyen laat een veel stabieler verloop zien (zie onderstaande grafiek).
Adyen op koers voor groeidoelstelling tot 2026
Bron: kwartaalverslagen Adyen. Berekening VEB. Groeipercentage ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Adyen ligt door de omzetgroei in het vierde kwartaal nog altijd op schema om zijn doelstelling te behalen. Voor de periode tot 2026 gaat het Amsterdamse betaalbedrijf sinds de meest recente beleggersdag in november 2023 uit van een jaarlijkse omzetgroei tussen de 20 en 30 procent. Financieel directeur Ethan Tandowsky voorziet bovendien in 2025 een lichte versnelling van de omzetgroei ten opzichte van 2024.
Hogere winstmarges
Adyen zag ook de winstgevendheid verbeteren. De betalingsverwerker krikte de operationele marge (EBITDA) op naar 53 procent over de tweede helft van 2024 (tegenover 48 procent in H2 2023).
Daarmee kwam de EBITDA-marge uit boven de 2026-doelstelling van Tandowsky, van (minimaal) 50 procent. Net als de netto-omzetgroei was ook dit cijfer boven verwachting. Analisten gingen uit van zo’n 50 procent.
Adyen bleef twee jaar geleden nog in hoog tempo nieuw personeel aannemen, terwijl de groei van het transactievolume en de netto-omzet juist vertraagde. Dat raakte de winstgevendheid. Tijdens de beleggersdag in november 2023 zei Adyen een rem te zetten op het werven van nieuw personeel. En het bedrijf voegt de daad bij het woord. Er werden het afgelopen jaar per saldo 149 nieuwe medewerkers aangenomen, tegenover 864 medewerkers in 2023.
Adyen houdt weer meer dan de helft over van iedere euro omzet
Bron: halfjaarverslagen Adyen, berekening VEB.
De operationele hefboomwerking die inherent is aan het platformmodel van Adyen – meer omzet levert disproportioneel meer winst op, omdat veel kosten ‘vast’ zijn – heeft de winstgevendheid in 2024 een impuls gegeven.
Doordat de netto-omzet van Adyen harder moet gaan stijgen dan de loonkosten, kan de operationele marge volgens Tandowsky dit jaar verder toenemen. Beleggers reageerden verheugd op de cijfers: de koers van Adyen steeg donderdagmiddag met 14 procent.