VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelen van Chinese technologiebedrijven met een notering in de VS en Europa staan onder druk nu de Chinese overheid haar machtsgreep op deze ondernemingen lijkt te willen versterken. Op de Nederlandse beurs heeft AEX-bedrijf Prosus daar ook last van. Liggen hier kansen voor beleggers?

Het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers bracht zijn belang in de Chinese internetreus Tencent in 2019 onder in de Nederlandse holding Prosus, waarvan de koers in de afgelopen maand met ruim 8 procent is gedaald. Houdstermaatschappij Prosus vindt zichzelf toch al ondergewaardeerd, de daling van Tencent maakt het allemaal nog wat erger: dat aandeel werd in de afgelopen maand ruim 6 procent minder waard. Prosus daalde dus nog wat harder dan Tencent. De AEX won in dezelfde periode zo’n 2 procent.  

De koersdalingen van de Chinese aandelen zijn een gevolg van nieuw beleid van de Chinese overheid met betrekking tot bedrijven uit dat land met een notering op Wall Street. Een recent slachtoffer is de taxi-app Didi, die wordt aangepakt vanwege de schending van privacyregels. Het aandeel verloor dinsdag kort na de opening ruim 20 procent op berichten dat de Chinese internettoezichthouder Didi uit Chinese appstores wil laten verwijderen. 

Een Chinese bankier zei deze week tegen Bloomberg dat dit ook een teken is dat de spanningen tussen China en de Verenigde Staten zijn overgeslagen naar de kapitaalmarkten 

Alibaba is al langere tijd slachtoffer van de strengere Chinese overheid. Topman Jack Ma verdween een tijdje, het bedrijf mocht dochter Ant Group niet naar de beurs brengen en kreeg in april een miljardenboete voor monopolistische zakenpraktijken. Het aandeel Alibaba daalde in de afgelopen maand per saldo niet verder, maar verloor ten opzichte van de hoogste koers die vorig jaar werd bereikt (319 dollar) meer dan een derde van zijn waarde.  

In Effect las u enkele maanden geleden een optimistische analyse van Hendrik Oude Nijhuis over Alibaba. Nijhuis is niet de enige die positief is over dit aandeel bij de huidige koers 

Hieronder een overzicht van de huidige gemiddelde taxaties voor de komende jaren. (bron: Bloomberg)  


De groei die tot maart 2025 wordt verwacht (Alibaba sluit het boekjaar altijd in maart af) ligt voor de winst per aandeel op 22 procent per jaar. Bij de huidige koers-winstverhouding van 22 betekent dat dat de PEG-ratio (PEG = Price/Earnings to Growth, K/W gedeeld door groei) precies op 1 ligt.  

Peter Lynch schreef in ‘One up on Wall Street’ in 1989 dat een PEG-ratio van 1 als ‘normaal’ beschouwd kan worden, een PEG-ratio daaronder kan betekenen dat het aandeel goedkoop is, de belegger betaalt dan een redelijke prijs voor de groei. Momenteel zijn er bij de hoge koersen op de beurzen wereldwijd maar erg weinig aandelen met een PEG-ratio onder de 1. Bij de huidige lage rentestand is menig belegger tevreden als de PEG-ratio onder de 2 ligt.  

Alibaba hoeft nog maar een beetje te zakken om onder de 1 te belanden. De groei nog een beetje opschroeven naar het niveau van de afgelopen jaren kan ook. Wie de cijfers over de laatste 7 jaar doorrekent ziet dat de winst per aandeel over die periode met 30 procent per jaar opliep.  



Er gaat nooit een bel op het dieptepunt in een markt. O
f beleggers hier een uniek instapmoment te pakken hebben voor Alibaba is dus nog maar de vraag. Maar dat de politieke onzekerheid rond dit aandeel nu voor een belangrijk deel in de koers verwerkt is, daar lijken de kenners het wel over eens. Van de 62 analisten die het aandeel volgen geven er nu 59 een koopadvies. 
 




Gerelateerde artikelen