De geplande kapitaalverhoging van Unibail Rodamco Westfield (URW) is van de baan. Niet eerder werd een claimemissie van deze omvang, 3,5 miljard euro, door aandeelhouders afgestemd. De slechte timing en beroerde onderbouwing van de plannen van het URW-management kunnen niet zonder gevolgen blijven.
Het is een ongekende motie van afkeuring aan het adres van het bestuur van een beursgenoteerd bedrijf. Aandeelhouders die zich zo keren tegen een aandelenuitgifte is niet eerder vertoond.
De emissie haalde de benodigde twee derde meerderheid niet. Een kleine veertig procent van het aanwezige kapitaal stemde tegen de kapitaaluitgifte. Tegelijkertijd zijn de door twee grootaandeelhouders voorgedragen drie nieuwe commissarissen wel benoemd, met ongeveer zestig procent van de stemmen voor.
Het URW-bestuur maakte de stemuitslag dinsdagochtend een uur voor het begin van de aandeelhoudersvergadering (bava) bekend. Omdat alle stemmen voorafgaand aan de vanwege het coronavirus virtueel gehouden bijeenkomst moesten zijn ingediend, stond de uitslag voor de bava al vast.
Beleggers reageren opgetogen op het bericht dat de geplande emissie op een lage beurskoers van tafel is. Op de Amsterdamse beurs vloog het aandeel met meer dan dertig procent omhoog.
> De VEB had zich eerder deze week ook uitgesproken tegen de emissie.
Verdedigd
De door het bestuur van URW aangekondigde miljardenemissie was vanaf bekendmaking omstreden. Niet alleen was de timing - na een koersdaling van meer dan 80 procent - zeer ongelukkig, maar ook de ratio achter de plannen was omstreden.
Nadat URW in de eerste maanden van de crisis beleggers gerust had gesteld over de hoeveelheid beschikbaar kapitaal, bleek ineens toch miljarden nodig om de eigen kredietstatus op peil te houden.
Behalve de emissie maakte URW medio september ook bekend voor vier miljard euro aan vastgoed te willen verkopen. Verder verlaagde het bedrijf het dividend en maakte het minder geld vrij voor investeringen. Die maatregelen om de schulden terug te brengen gaan wel gewoon door.
Veel aandeelhouders, waaronder de VEB en een aantal grote beleggers, hadden hun twijfels over de noodzaak van de emissie, maar op hun vragen heeft URW nooit serieus antwoord gegeven.
Daarvoor krijgen ze nu de rekening gepresenteerd.
In een eerste reactie zegt bestuursvoorzitter Christophe Cuvillier nu “alle alternatieven” te gaan overwegen om “snel” de balans te versterken, zonder concrete nieuwe maatregelen te noemen.
Of hij de aangewezen man is om die taak te vervullen, zal komende dagen duidelijk worden als de raad van commissarissen in nieuwe samenstelling bijeen komt.
De keiharde les voor URW moet zijn dat aandeelhouders meer dan ooit hun mening laten horen door te stemmen naar overtuiging.
Waar grote beleggers zich tot nu toe vaak wisten te verschuilen achter de aanbevelingen van stemadviesbureaus, kiezen ze zelf stelling, tegen de stroom in. Dat maakt de oppositie bij URW meer dan een incidentele, bestuurlijke tegenvaller.