De Rotterdamse chemicaliëndistributeur IMCD is een gekende overnamemachine. Afgelopen half jaar had de onderneming de nieuwe aankopen hard nodig om de winstgroei op peil te houden.
IMCD staat erom bekend gemiddeld ongeveer drie overnames per jaar te doen. Hierdoor ligt de zogeheten top-line groei normaliter hoger dan de autonome groei.
Onderliggend steeg de brutowinst dan ook niet 7 procent, maar met ‘slechts’ 3 procent. Ter vergelijking, de afgelopen jaren lag de autonome groei van de brutowinst rond de 6 procent gemiddeld.
De moeilijke economische omstandigheden zijn meer dan een excuus voor de groeivertraging in zowel omzet als brutowinst. Topman Piet van der Slikke zegt dan ook trots te zijn op de veerkracht (‘resilience’) van zijn bedrijf.
Verschillende eindmarkten
IMCD levert wereldwijd grondstoffen voor producten die variëren van tandpasta tot autolak en van dierenvoeding tot vitaminepillen. Het bedrijf maakt de grondstoffen echter niet zelf, maar koopt ze in bij circa 2000 chemiebedrijven zoals het Duitse Basf, het Nederlandse DSM en het Zwitserse Givaudan.
Na inkoop van de grondstoffen mengt het bedrijf in haar laboratoria naar eigen receptuur de chemicaliën en verkoopt de mengsels vervolgens aan de circa 49 duizend klanten die het IMCD wereldwijd heeft. Door haar brede levernetwerk en kennis van lokale regelgeving kan het bedrijf eindklanten van de ondernemingen die IMCD inschakelen veelal makkelijker en goedkoper bereiken.
Vooral de vraag naar mengsels uit de farmaceutische industrie, de voedingsindustrie, persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen – goed voor circa 45 procent van de jaarlijkse brutowinst - hield goed stand tijdens de coronapandemie.
De overige ruwweg 55 procent van de brutowinst wordt bij industriële klanten behaald en die zijn over het algemeen een stuk gevoeliger voor macro-economische ontwikkelingen. Vooral de tegenwind in eindmarkten als de auto-industrie en de bouw speelt het bedrijf parten, zo bleek uit de toelichting aan analisten.
Ruim binnen convenanten
Traditioneel werkt IMCD met relatief veel schuld, een erfenis van de tijd dat de onderneming in handen van private equity was. Dergelijke partijen werken meer met geleend geld dan bij beursgenoteerde ondernemingen. Het afgelopen halfjaar liep de nettoschuld van IMCD licht op als gevolg van het uitbetalen van dividend. Daarbij bedroeg de zogeheten leverage ratio - nettoschuld gedeeld door het brutobedrijfsresultaat – volgens de meest recente cijfers 2,9.
Over het algemeen wordt een dergelijk getal als hoog beschouwd. IMCD kijkt echter zelf liever naar de berekening van de leverage ratio volgens de bankconvenanten en die wijkt af van de voorgaande berekening. Volgens de sommetjes van de bank zit het bedrijf met een ratio van 2,5 nog ruimschoots onder het maximale niveau van 3,5.
Beurskoers loopt vooruit
Vooruitkijkend blijft IMCD-topman Van der Slikke voorzichtig. 'Op dit moment zijn de economische gevolgen van de pandemie onzeker', aldus van der Slikke. Het bedrijf geeft dan ook geen verwachting af voor de rest van het jaar.
Het bedrijf staat er echter volgens van der Slikke goed voor, er is voldoende liquiditeit aanwezig en de kapitaalpositie is op orde. Beleggers hebben vertrouwen in de toekomst getuige het feit dat de beurskoers bij opening na de cijfers direct naar het hoogste niveau ooit spurtte.
Wat opvalt aan de halfjaarcijfers
● IMCD zag de omzet in de eerste jaarhelft met 1 procent toenemen (tot 1,4 miljard euro), vooral dankzij gedane overnames. De brutowinst steeg met 7 procent tot 333 miljoen euro, hiervan was 3 procent autonoom, de rest voornamelijk uit acquisities.
● Wel nam de kasconversie (‘cash conversion ratio’) af. Hoewel het brutobedrijfsresultaat (EBITDA) is gestegen, namen het werkkapitaal en de kapitaalinvesteringen toe. Het gestegen werkkapitaal is deels het gevolg van hogere voorraadniveaus door de coronapandemie.
● De nettoschuld steeg marginaal tot 768 miljoen euro, waarbij de leverage ratio volgens de bankafspraken zakte naar 2,5. De ratio ligt ruim onder het afgesproken maximale niveau van 3,5.
● Aandeelhouders ontvingen vorige maand 90 eurocent per aandeel aan slotdividend, het bedrijf keert zoals gebruikelijk geen interim-dividend uit aan beleggers.