VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nu de bijna achthonderd sportscholen van Basic-Fit al een tijd leeg staan, probeert de onderneming korting te bedingen op de huur van de vestigingen. Voor topman René Moos is dat een precaire kwestie. Hij verhuurt een aantal eigen panden aan Basic-Fit.

Basic-Fit krijgt momenteel harde klappen omdat het al haar 784 sportscholen in de Benelux, Frankrijk en Spanje op slot heeft moeten gooien.

Wil het concern de val in omzet opvangen, dan is het zaak om snel in de kosten te snijden.

Topman Moos is recent in contact getreden met verschillende verhuurders om een korting op huren of uitstel te bedingen in ruil voor bijvoorbeeld een verlenging van de looptijd van contracten.

Meer belangen
Vorig jaar maakte Basic-Fit  bij elkaar ruim 108,5 miljoen euro over aan de verhuurders van het vastgoed waar de sportscholen in zijn ondergebracht.

Saillant gegeven: tussen die verhuurders zit topman René Moos zelf, die eigen panden doorverhuurt aan de onderneming waarvan hij ceo is. Uit het jaarverslag blijkt dat Basic-Fit  de komende jaren bij elkaar bijna 95 miljoen euro aan huurpenningen zal overmaken aan de hoogste baas van het concern. In 2020 gaat het naar verwachting om ongeveer 7 miljoen euro.

In een vragenbrief, die in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering verzonden is, vraagt de VEB hoe Basic-Fit denkt om te gaan met dit belangenconflict.

Kan topman Moos rekenen op coulance van verhuurder Moos, zoals hij dat ook van de andere verhuurders verwacht?

Lees de VEB brief aan Basic-Fit. Direct naar de brief



Lees onderaan dit artikel de antwoorden van Basic-Fit tijdens de aandeelhoudersvergadering


Het vastgoed van oprichter en topman Moos stamt uit een vorig leven van de fitnessketen toen Basic-Fit nog in handen was van een durfkapitalist. Die investeerders hadden niet het mandaat om in vastgoed te beleggen en daarom werden de stenen ondergebracht bij topman Moos.

Hoge vaste kosten
In de brief wordt verder gevraagd of Basic-Fit coronapandemie stresstesten heeft doorgerekend. Basic-Fit  kampt met relatief hoge vaste kosten, vooral huurverplichtingen en personeelskosten. Het is onvermijdelijk dat de inkomsten onder druk komen te staan omdat leden hun abonnement zullen bevriezen – Basic-Fit schrijft tijdelijk niets meer af van de rekening – of helemaal stopzetten.

Het fitnessconcern treft nu noodmaatregelen om kosten te drukken, door investeringen terug te schroeven en mee te dingen naar steunpotjes van de overheid. De nog altijd hoge vaste kosten zal echter voor druk op de omzet zorgen met bijkomende lagere winstmarges.

De VEB vraagt in de brief ook hoe waarschijnlijk Basic-Fit het acht dat binnen de bankafspraken wordt gebleven.

Emissie
Voor beleggers is ook van belang te weten of Basic-Fit denkt dat het aantrekken van nieuw risicodragend kapitaal vermeden kan worden mocht de lock down langer duren dan iedereen nu hoopt.

Vorige week vrijdag maakte de Britse concurrent GYM Group bekend voor ruim 40 miljoen pond aandelen te hebben uitgeven.

Als gevolg van de kapitaalversterking liet de branchegenoot van Basic-Fit weten dat “het management er nu vertrouwen in heeft dat het meest pessimistische scenario kan worden doorstaan”.

 


Update na de aandeelhoudersvergadering

In de aandeelhoudersvergadering ging Basic-Fit in op maatregelen die genomen worden om de crisis het hoofd te bieden. Alle vragen in onze brief kwamen aan de orde. We behandelen de belangrijkste punten. 

• Door afspraken met verhuurders en toeleveranciers te maken, een beroep te doen op steunpotjes van overheden en onderhoudsinvesteringen uit te stellen hoopt Basic-Fit de cash die maandelijks uit de kas stroom te beperken tot 15 miljoen euro.

• De kaspositie bedraagt momenteel 75 miljoen euro, en Basic-Fit zit middenin onderhandelingen met banken om daar nog eens 60 miljoen aan extra krediet – met staatsgaranties – bij te krijgen. Basic-Fit kan hier dus circa 9 maanden mee vooruit - 135 miljoen euro aan liquiditeit gedeeld door de cashburn van 15 miljoen euro per maand.

• Ergens in de komende weken zal Basic-Fit duidelijk maken hoeveel korting het heeft weten te bedingen bij verhuurders. Topman Moos heeft in ieder geval aangegeven dat Basic-Fit drie maanden geen penningen hoeft te betalen voor het vastgoed dat hij zelf aan de onderneming verhuurt. 

Dit komt neer op een bedrag van bij elkaar 1,5 miljoen euro. Ook ontvangt het managementteam slechts de helft van hun salaris zolang de clubs hun deuren gesloten houden. Dit is op initiatief van het management zelf, zo werd benadrukt door topman Moos in de vergadering.

• Op dit moment betaalt driekwart van de 2,3 miljoen leden gewoon hun contributie door in ruil voor onder meer korting later, een upgrade van het abonnement of een goodie bag. Een kwart heeft het abonnement bevroren. Vanaf 1 mei worden de abonnementen van alle leden bevroren waardoor Basic-Fit’s inkomsten zullen opdrogen.

• Er wordt op het hoofdkantoor al nagedacht over een scenario waarin de clubs weer open mogen. Zo worden er voorbereidingen getroffen voor een reserveringssysteem voor leden om wachttijden bij clubs te voorkomen. Daarnaast worden al ‘houd-afstand’-stickers op de grond geplakt en apparaten op grotere afstand van elkaar gezet.

• Het risico dat leden aan thuisfitness gewend zijn geraakt en niet meer terugkomen acht de onderneming gering. CEO Moos ziet thuisfitness meer als een aanvulling. “Mensen zijn sociale wezens en kunnen niet wachten weer naar de clubs te gaan”, zo liet hij weten. Moos wees er verder op dat dat mensen in China na de lockdown de weg weer terug hebben gevonden naar de sportschool.

• De toon was optimistisch in de aandeelhoudersvergadering. Maar Basic-Fit moest toegeven dat in een worst-case scenario bankafspraken zullen worden geschonden. In dat scenario moet Basic-Fit de deuren gesloten houden tot 31 december dit jaar.




Gerelateerde artikelen