VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij de beursgenoteerde sportschoolketen Basic Fit groeit de winst stormachtig hard. Is dat alleen te danken aan sterke prestaties of is het ook een kwestie van handig boekhouden?
De VEB vraagt Basic-Fit om meer uitleg.

Toen Basic-Fit vorige week donderdag haar halfjaarcijfers presenteerde, zullen enkele beleggers even met de ogen hebben geknipperd.

Waar de meeste Damrak-bedrijven niet of nauwelijks groeien, steeg de omzet van het beursgenoteerde Basic-Fit over de eerste helft van het jaar met maar liefst 29 procent tot 124 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat (ebitda, winst voor rente, belasting en afschrijvingen) groeide zelfs met 39 procent tot 37 miljoen euro, onder meer door de opening van 30 nieuwe clubs.

Beleggers, zeker van op het oog snel groeiende bedrijven als Basic-Fit, kijken naar de ebitda-maatstaf om een beeld te krijgen van de operationele prestaties van een bedrijf, en de cash die er binnenstroom
 
Een-tweetje met leveranciers
Door de afspraak tussen Basic-Fit en haar twee belangrijkste leveranciers – Technogym en Matrix – is voor beleggers lastig te beoordelen in hoeverre het ebitda-resultaat inzicht geeft in de operationele prestaties.
In een brief aan Basic-Fit vraagt de VEB om een nadere toelichting op de afspraken met leveranciers en de verwerking hiervan in de boeken Lees hier de brief.
Kort gezegd houden de afspraken, zoals eerder door Basic-Fit in het prospectus bij de beursgang beschreven, in dat leveranciers geen korting geven bij de aanschaf van fitnessapparaten (zoals gebruikelijk in de sector) maar een bijdrage leveren aan de marketinguitgaven van Basic-Fit. In ruil daarvoor krijgen de merken Technogym en Matrix aandacht in reclamecampagnes van Basic-Fit.

Volgens ingewijden in de sector kunnen kortingen op fitnessapparaten oplopen tot meer dan 50 procent van de catalogusprijzen.

Door de kortingen als marketingbijdragen te verwerken, wordt deze kostenpost gedrukt hetgeen de winst een impuls geeft. Doordat de winst weer de belangrijkste bouwsteen van de ebitda is, krijgt deze maatstaf ook een zetje in de rug.

Tegelijkertijd leiden deze afspraken ertoe dat de op de balans opgevoerde bedragen van fitnessapparaten mogelijk hoger is dan wanneer met reguliere kortingen zou worden gewerkt.
In het prospectus, dat Basic-Fit begin juni dit jaar vanwege haar beursgang publiceerde, staat dat de “netto-marketingkosten” over vorig jaar 8,8 miljoen euro bedroegen. Maar Basic-Fit geeft beleggers geen inzicht in hoe hoog de marketingkosten zouden zijn als de terugstortingen van leveranciers niet worden meegenomen.
 
Waarde van groei
Basic-Fit groeit hard. Het bedrijf wil dit jaar 65 tot 75 nieuwe clubs te openen. Halverwege dit jaar stond de teller op 368 clubs. Op de langere termijn moet dit aantal naar duizend clubs groeien.

Iedere keer als er een nieuwe club wordt geopend zal er een bestelling uitgaan voor fitnessapparaten naar leveranciers, die vervolgens korting geven via een bijdrage aan het marketingbudget.

Alleen door beter inzicht te krijgen in de afspraken met leveranciers kunnen beleggers een inschatting maken van de waarde van de groei van Basic-Fit.
EERSTE REACTIE - 2 september 

Vooruitlopend op de schriftelijke beantwoording van de brief van de VEB, laat een woordvoerder van Basic-Fit weten dat er een misverstand lijkt te bestaan over de kortingen die Basic-Fit ontvangt van leveranciers bij de aanschaf van fitnessapparatuur.

Volgens de woordvoerder fourneert Basic-Fit naast een bijdrage in de marketingkosten ook andere “behoorlijke” kortingen bij aanschaf.

In het prospectus, dat werd uitgebracht in aanloop naar de beursgang van het fitnessbedrijf (pagina 118), staat dit anders verwoord. Hier wordt gemeld dat Basic-Fit de bijdragen van leveranciers ontvangt in plaats van kortingen op de koopprijs van fitnessapparaten van de relevante leverancier. De woordvoerder geeft aan dat Basic Fit meer duidelijkheid zal scheppen in de schriftelijke reactie aan de VEB.

 
TWEEDE REACTIE - 6 september 

Basic-Fit heeft door middel van een brief een voorlopige reactie gegeven op de brief van de VEB.

Het prospectus dat Basic-Fit uitbracht bij haar beursintroductie leek aan te geven dat de leveranciers van fitnessapparatuur marketingkosten van Basic-Fit voor hun rekening namen, en in ruil daarvoor geen (of minder) kortingen op de aankoop van fitnessapparatuur verleenden.

In haar reactie meldt Basic-Fit dat zij wel kortingen bedingen op de fitnessapparatuur.

Verdere uitleg en beantwoording van de VEB-vragen wil Basic-Fit in een gesprek met de VEB laten plaatsvinden. De VEB accepteert de uitnodiging en zal rapporteren over de uitkomsten. Lees hierde reactie




Gerelateerde artikelen