‘Als je goed presteert, word je beloond.’ Ton Hillen constateert met enige tevredenheid dat de goede prestaties van Heijmans zich in 2024 hebben vertaald in een spectaculaire stijging van de beurskoers. Daar hebben de aandeelhouders wel even geduld voor moeten hebben. Pas in het achtste jaar dat de bouwer weer zwarte cijfers schreef, kwam er echt muziek in de koers.
Met 90 miljoen euro nettowinst op bijna 2,6 miljard euro omzet, boekte Heijmans in 2024 het beste resultaat deze eeuw. Het bedrijf gaat nu een groter deel van de winst uitkeren als dividend en is zelfs weer op overnamepad. Het kocht in 2023 projectontwikkelaar Van Wanrooij. Vorig jaar volgde ontwikkel- en bouwbedrijf Van Gisbergen.
Het contrast met de eerste jaren van Hillens tijd als bestuursvoorzitter is groot. Toen, in 2016, zat Heijmans in de financiële moeilijkheden. Het moest afslanken en de winstgevendheid verbeteren. Dat is gelukt, alle onderdelen halen nu goede marges. In de woningbouw – Heijmans bouwt woningen zowel voor eigen projecten als voor derden – lag de marge in 2024 op ruim 9 procent. De andere activiteiten zaten op ruim 7 procent winstmarge. Heijmans is ook actief in onder andere bouw en renovatie van kantoorgebouwen en aanleg en onderhoud van infrastructuur.
Hillen vertelt hoe het bouwbedrijf ervoor staat. Hij gaat ook in op de actuele ontwikkelingen, waaronder de stikstofcrisis en de nieuwe Europese duurzaamheidsregels. Daarbij is hij niet bang zich te mengen in het publieke debat: “Het kan niet zo zijn dat mensen straks niet meer kunnen wonen, er moet iets gedaan worden.”
1. Heijmans mikt voor 2027 op drie miljard euro omzet en een onderliggende marge tussen 7 en 9 procent. Is die 9 procent het hoogst haalbare?
“We hebben gezegd dat een marge tussen de 7 en 9 procent logisch is. Vorig jaar hebben we 7,7 procent gerealiseerd en we stelden dat we in 2025 minimaal 8 procent kunnen halen. Dat betekent dat we daar redelijk veel vertrouwen in hebben, anders dan ga ik dat natuurlijk niet zeggen. Er is nog best veel te verbeteren binnen ons bedrijf.”
2. In het jaarverslag lees ik een aantal keer de term 'faalkosten' Wat bedoelt u daarmee?
“Extra kosten als gevolg van fouten. Dat kan komen doordat mensen iets verkeerd kopiëren, of dat ze een verkeerde constructie bedenken. Voor 2016 hebben we heel veel verliezen gemaakt en veelal door faalkosten. Dat is er nu gelukkig grotendeels uit, maar er is altijd een mogelijkheid om verder te verbeteren. Het streven naar geen faalkosten, naar alles in één keer goed doen, dat vind ik een hele normale gedachte.”
3. Staat de bouw in Nederland er goed voor?
“Er is een enorme vraag. Kijk naar de energietransitie, of het hoogwaterbeschermingsprogramma, alle dijken die opgehoogd moeten worden. Dan is er ook het achterstallig onderhoud aan het wegennet. Dat is bijna helemaal naoorlogs en heel veel bruggen en viaducten zijn aan vervanging toe. Er is ook enorm veel vraag in de woningmarkt, maar daar hebben we last van problemen met de vergunningverlening.”
4. Zit de stikstofcrisis Heijmans dwars?
“Als ik kijk naar de economische kant vanuit Heijmans, dan hebben wij er maar heel beperkt last van. Soms vertraagt het projecten, maar wat ik vooral zorgelijk vind, is de maatschappelijke kant, dat mensen geen huis kunnen krijgen. Dat is vele malen belangrijker. Op de langere termijn zullen er aanpassingen in de regelgeving komen. De grens voor de kritische depositiewaarde gaat omhoog of er worden andere regels aangepast. Het kan niet zo zijn dat mensen straks niet meer kunnen wonen, er moet iets gedaan worden.”
5. Hoe kijkt u naar CSRD, de Europese regels over duurzaamheidsrapportage?
“Het is heel goed dat er één taal komt waarin duurzaamheid wordt beschreven. Als ik vervolgens kijk naar de gedetailleerdheid waarover we moeten rapporteren, dan is het wel een beetje doorgeslagen. Ik vraag me af of dat niet anders kan en of we dat niet een beetje kunnen terugbrengen. Wij hebben heel veel tijd en energie aan het verslag moeten besteden. Dat doen de mensen die voor ons met duurzaamheid bezig zijn; we hadden die ook op een andere manier kunnen inzetten. Dan hadden we stappen kunnen maken met echte verduurzaming.”
6. De zogenoemde terugkerende omzet is nu 35 procent van het totaal. Wat voor werkzaamheden zijn dit?
“We hebben dan een gebouw gerenoveerd of neergezet en doen vervolgens nog een aantal jaar het onderhoud. Vaak zijn dit contracten met een omvang van twee tot vier miljoen euro per jaar. Er komt dan continu werk uit en dat is minder risicovol voor ons dan het neerzetten van alleen een groot gebouw. Voor het gerechtsgebouw in Amsterdam doen we bijvoorbeeld voor dertig jaar het onderhoud, voor het Militair Museum in Soesterberg vijfentwintig jaar.”
7. Kan dit aandeel in de omzet nog verder omhoog?
“We hebben hier rond 2018 onze aandacht op gericht. Ons doel was toen om dit naar 30 procent te brengen, inmiddels zitten we op zo’n 35 procent. Ik sluit niet uit dat het nog verder kan groeien. Ik vind het ingewikkeld om daar een getal op plakken. Het gaat erom dat er gezonde groei moet zijn.”
8. Hoeveel woningen bouwt u nu per jaar?
“We hebben er vorig jaar meer dan vijfduizend gebouwd. We bouwen alle woningen die we zelf ontwikkelen, daarnaast bouwen we woningen voor derden. Van Wanrooij verkoopt ook nog zo’n duizend woningen per jaar, daarvan bouwen we er zelf zeshonderd.”
9. Wie bouwt die woningen dan en waarom doet Heijmans dat niet zelf?
“Een derde partij. Dat is een ander businessmodel dat we hebben overgenomen. Soms moet je iets wat goed is niet veranderen. Zij maken maar één product, het Optio-concept. Het is ongelooflijk knap hoe ze dat productieproces in elkaar hebben gezet. We hebben binnen Heijmans Vastgoed gekeken wat zij heel goed doen en gezien dat wij veel kunnen leren van Van Wanrooij. Daar moet je niet tussen willen komen, dan ben je echt waarde aan het vernietigen. Soms is het de kunst om iets wat goed is, goed te laten.”
10. Het Optio-concept draait om een gestandaardiseerd bouwproces. Eerder voorspelde u dat de helft van de woningen door Heijmans in zo’n proces zou worden gebouwd. Is dat gelukt?
“Daar zijn we nog niet, daar ben ik heel eerlijk in. We maken wel stappen. We hebben een huismerkwoning en daar maken we er dit jaar naar verwachting zeshonderd van. Het modulair denken komt er steeds meer in. We hebben ook een enorm gebrek aan ambtenaren bij de overheid. Laten we daarom kijken hoe we ook daar dingen op een andere manier kunnen doen. Waarom moeten we een brug over een snelweg elke keer opnieuw construeren, terwijl we weten hoe breed de weg is en hoe breed de brug moet zijn? Hetzelfde geldt voor rotondes. Ik begrijp niet waarom we die steeds opnieuw ontwerpen. Wij zijn bezig om dat ontwerpproces te standaardiseren. Omdat we dan steeds hetzelfde doen, worden de faalkosten ook kleiner.”
11. Een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat Heijmans overnames zou doen. Na Van Wanrooij heeft u nog een overname gedaan. Een duidelijke breuk met het verleden?
“Zeker, eerder konden we het helemaal niet betalen. We zijn natuurlijk de afgelopen acht jaar bezig geweest om Heijmans uit een heel diep dal te trekken en er weer een winstgevend bedrijf van te maken. Ik ben er best wel trots op dat dit ons met z’n allen is gelukt.”
12. U heeft een nieuw dividendbeleid voorgesteld. De helft van de nettowinst zal in contanten worden uitgekeerd. Is dat op de lange termijn wel houdbaar?
“We keerden al 40 procent van de nettowinst uit als keuzedividend. Dat geeft de houdbaarheid hiervan aan. We hebben 150 miljoen euro gebruikt voor de overname van Van Wanrooij en we hebben eind vorig jaar een lening van 80 miljoen euro afgelost. We zaten eind 2024 op een nettoschuld van 10 miljoen euro. We weten dus cash te genereren, en die gebruiken we voor de dividenduitkering, maar ook om te investeren. In emissievrije bouwmaterialen, in de grondbank en in overnames. Wij willen het geld ten goede laten komen aan de volgende stappen binnen het bedrijf. Wij hebben nu voorgesteld om 50 procent in contanten uit te keren omdat we heel duidelijk het signaal kregen dat mensen veel meer cash willen. Dit voorstel moet overigens nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering.”
13. De koers is vorig jaar ruim 160 procent gestegen. Een unieke ervaring voor een bouwbedrijf?
“Het is weleens vaker gebeurd. In de tijd van mijn voorganger Joop Janssen, twintig jaar geleden, is de koers ook keurig gestegen. Als je goed presteert, word je beloond. Ik denk dat mensen nu zien dat wij goed presteren en dat onze resultaten robuust en voorspelbaar zijn. Het gaat om focus, discipline, operational excellence en daar niet van afwijken. Ik ga me bijvoorbeeld ook niet bij voorbaat vastleggen op een derde overname. We zullen sommige dingen heel bewust niet blijven doen. ‘Nee’ durven zeggen, dat is in een bouwbedrijf het belangrijkste.”