VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De cryptocrash, weer een winstwaarschuwing van Ebusco, een Russische transfer bij Ajax en DeGiro die zich niet aan de afspraken houdt. De ontwikkelingen rond beleggen en beursgenoteerde bedrijven gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen maand.

Vrijdag 28 juli kwamen verschillende beursfondsen met halfjaarcijfers. Adjunct-directeur van de VEB Errol Keyner was te gast in het programma BNR Beurs om deze te bespreken.

Bouwer Heijmans presenteerde cijfers met twee gezichten. De woningbouw viel tegen, terwijl de infrastructuurprojecten meer opleverden dan verwacht. De orderportefeuille steeg, maar beleggers waren toch niet zo enthousiast. Volgens Keyner gaat het vooral om de kwaliteit van de orders. “Welke marges denkt Heijmans daarmee te gaan halen? In het verleden zijn er genoeg periodes geweest waarin de orders er geweldig uitzagen, maar waar toch enorme verliezen op zijn geleden.” Hij wijst erop dat er weinig beleggers zijn die over een periode van 10 tot 20 jaar geld zullen hebben verdiend met welk bouwbedrijf dan ook.

Luchtvaartmaatschappijen en de beurs zijn helemaal een ongelukkig huwelijk. Veel beleggers noemen deze bedrijven daarom ‘uninvestable’. De luchtvaartindustrie heeft een cyclisch karakter, is kapitaalintensief en er zijn ontzettend veel mensen nodig die ook nog georganiseerd zijn in vakbonden. Voor AMX-fonds Air France-KLM geldt bovendien dat de politiek zich ermee bemoeit. De resultaten over het afgelopen kwartaal waren goed met een nettowinst van 600 miljoen euro, maar dat kan zo weer omslaan in een verlies. “Is het zinvol om stevig te gaan beleggen in Air France-KLM of een van de concurrenten? Je kunt er beter weg van blijven als je voor de lange termijn gaat”, aldus Keyner.

Ook de cijfers van Meta, Unilever en Shell komen aan bod. Klik hier om het hele gesprek te beluisteren.

DeGiro
Bij BNR Beurs was verder aandacht voor de schadevergoeding voor een belegger bij DeGiro. De Commissie van Beroep van het Kifid heeft de broker op de vingers getikt omdat orders niet direct werden geplaatst op Euronext, maar via Morgan Stanley werden uitgevoerd. Dat was niet zoals was afgesproken en waarschijnlijk zijn hierdoor meerdere beleggers geraakt.

De zaak heeft volgens Keyner twee kernpunten: “Ik heb betaald voor iets, maar niet datgene gekregen wat mij is voorgespiegeld. Nummer twee, kan DeGiro garanderen dat iedere order via Morgan Stanley geen slechtere koers heeft gekregen voor hun klant dan via Euronext?” De VEB heeft een brief met vragen gestuurd aan de broker en zal op basis van de reactie van DeGiro afwegen of er verdere stappen nodig zijn.

Crypto en finfluencers
De koers van de bitcoin ging vorig jaar hard onderuit, samen met de meeste andere crypto’s. Daarmee is het geld van veel jongeren verdampt, en sommigen zijn zelfs in de schulden geraakt. Finfluencers blijven via filmpjes op social media echter nieuwe crypto’s aanprijzen. Het programma Pointer op Radio 1 maakte een reportage over enkele studenten die met geleend geld, bijvoorbeeld als onderdeel van studiefinanciering, crypto kochten. Dat pakte vaak niet goed uit.

Volgens VEB-directeur Gerben Everts, te gast in het programma, is het überhaupt onverstandig om met geleend geld te beleggen. Wel is het positief als mensen jong beginnen met beleggen, maar niet in de meest risicovolle producten. “Gemiddeld rendement op beursgenoteerde aandelen is 7 procent, maar bij bitcoin en andere crypto’s gaat het alle kanten op”, aldus Everts. Als het goed gaat met crypto heeft dat niet zoveel met rendement of beleggen te maken, maar meer met marketeers die een bepaald product aanprijzen.

Een munt zoals de euro heeft volgens Everts als geweldige eigenschap dat je er transacties mee kan doen, dat je er een waardering aan kunt koppelen en dat je het kan oppotten en je geld uiteindelijk ook terugkrijgt. Dat zit minder in de bitcoin verankerd en helemaal niet in de alt-coins.

Everts pleit voor goede financiële educatie, zoals bijvoorbeeld gebeurt in Denemarken. Van de Nederlandse finfluencers op sociale media is hij niet gecharmeerd. “Finfluencers geven geen neutraal advies en proberen risicovolle producten te pushen voor een aanbrengvergoeding. Ze hebben geen enkele zorg om goede informatie te geven."

Ebusco nog ‘in control’?
Voor de beleggers in Ebusco is het een slecht jaar, en wie verder terugkijkt ziet dat het sinds de beursgang al bergafwaarts ging met bussenbouwer. Donderdag 27 juli kwam het bedrijf uit Deurne met een winstwaarschuwing, de tweede in 2023. Dat was heel onverwacht, aldus VEB-econoom David Tomic in het FD. Op de aandeelhoudersvergadering in mei had de ceo nog gemeld dat het jaar naar verwachting met een positieve ebitda zou worden afgesloten, maar dat is niet langer realistisch. Het is volgens Tomic de vraag of het bedrijf nog wel ‘in control’ is.

Productieproblemen spelen de bussenmaker parten. Het doel was om dit jaar 550 tot 600 voertuigen te maken, maar dat is onhaalbaar door problemen in de toeleveringsketen en een personeelstekort. Het raakt het vertrouwen van beleggers. Tomic: “Op de beurs verkeerde het bedrijf al in zwaar weer. Dit nieuws, zo kort na de aandeelhoudersvergadering, zorgt voor een geloofwaardigheidsprobleem.” De halfjaarresultaten van 9 augustus moeten duidelijk maken of Ebusco nog wel zicht heeft op de eigen cijfers.

Ajax moet geen zaken doen met Rusland
Dat Ajax als beursgenoteerd bedrijf Eduard Spertsyan wil kopen van de Russische club Krasnodar, kan niet door de beugel. “Het is onder de huidige sanctiemaatregelen niet mogelijk om zaken te doen met Russische bedrijven, met de Russische overheid en dus ook met Russische voetbalclubs niet”, aldus David Tomic bij BNR.

VEB-voorman Gerben Everts stelt in een interview op Radio 1 dat Ajax dit niet moet willen als voetbalclub, maar ook niet als bedrijf. “Strikt juridisch beschouwd zou het misschien mogen, maar de bedoeling van de wet is duidelijk: er moet geen geld naar vrienden van Poetin gaan.”

Dividendstrippen
Dividendfraude rond de portefeuilles van verzekeraars en pensioenfondsen: het is mogelijk doordat zij hun aandelen uitlenen, wat ervoor zorgt dat dividendbelasting dubbel kan worden teruggevraagd. Het wordt door de Duitse en Nederlandse justitie gezien als een 'georganiseerde vorm van witteboordencriminaliteit'.

Gerben Everts hekelt de houding van de betrokken pensioenfondsen en andere institutionele beleggers en pleit in het FD voor strenge maatregelen om dit zogeheten dividendstrippen tegen te gaan. “'Professionele beleggers ontkomen aan dividendbelasting, zonder dat ze in strikt formele zin belastingfraude plegen. Maar in economische zin doen ze dat wel.”




Gerelateerde artikelen