E-bussenbouwer Ebusco haalt vers kapitaal op. Het bedrijf zit in hoge nood en de nieuwe topman is naarstig op zoek naar cash om het bedrijf te redden. Met een claimemissie wordt een deel van het benodigde kapitaal bij elkaar gesprokkeld. Inmiddels worden de claims verhandeld en kunnen beleggers inschrijven. Hoe gaat dit in zijn werk?
1: Waarom heeft Ebusco deze claimemissie nodig?
Ebusco zit al langere tijd in zwaar weer. Het Brabantse bedrijf kampt met productieproblemen waardoor het simpelweg te weinig bussen kan afleveren bij klanten. Daarnaast moet het bedrijf voor miljoenen euro’s aan boetes betalen, omdat het afspraken met klanten niet nakomt. Bovendien beginnen klanten hun bestellingen te annuleren.
In een poging het tij te keren is eind augustus oprichter en grootaandeelhouder Peter Bijvelds als ceo aan de kant gezet. De nieuwe topman Christian Schreyer is vervolgens aan de slag gegaan om een reddingsplan (“turnaround plan”) op te stellen.
Schreyer wil met Ebusco terug naar het bedrijf dat het voor de beursgang in oktober 2021 was, zo liet hij tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) weten. Enkele jaren geleden was het concern in omzet weliswaar een stuk kleiner, maar wel winstgevend. Een besparingsprogramma dat vanaf eind 2025 jaarlijks 30 miljoen euro moet opleveren, moet daarbij helpen.
Voor Ebusco is de claimemissie erop of eronder. In een toelichting schrijft het bedrijf dat de claimemissie wordt geannuleerd als het niet lukt om de benodigde 36 miljoen euro op te halen. “Ebusco zal in dat geval niet in staat zijn om haar huidige bedrijfsoperaties voort te zetten en waarschijnlijk surseance van betaling of faillissement aanvragen”, zo laat de onderneming weten.
2: Hoe ziet de claimemissie van Ebusco eruit?
In totaal wil het bedrijf dus 36 miljoen euro ophalen met een claimemissie. Ebusco heeft toezeggingen ontvangen voor in totaal 12,5 miljoen euro van grootaandeelhouders als Peter Bijvelds, ING en Heights Capital Management. Van dat bedrag wordt 7,5 miljoen euro in contanten gestort. De rest - 5 miljoen euro – bestaat uit een omzetting van leningen in aandelen.
23,5 miljoen euro van het totaal van 36 miljoen euro moet dus door de andere (particuliere) aandeelhouders worden opgehoest (zie deze link voor een uitgebreide analyse).
Wel geeft Ebusco aan dat het een “indicatie van interesse” heeft gekregen van de Chinese batterijproducent Gotion om zogenaamde rump shares te kopen. In het persbericht dat de claimemissie aankondigt, worden echter geen concrete bedragen genoemd.
Rump-aandelen zijn aandelen die beschikbaar komen omdat beleggers hun claim niet hebben uitgeoefend. Die claimrechten worden aan het eind van de aanmeldingstermijn (zie vraag 5) in een soort laatste veiling verkocht aan professionele beleggers.
3: Er wordt gesproken over een discount van bijna 50 procent op de TERP, wat wordt hiermee bedoeld?
De aandeelhouders van Ebusco hebben maandag 11 november voorbeurs verhandelbare inschrijfrechten (‘claims’) ontvangen. Beleggers hebben voor ieder aandeel dat zij bezitten een inschrijfrecht ontvangen. Hiermee hebben zij het recht om voor elke claim in bezit 3 nieuwe aandelen bij te kopen, tegen bijbetaling van 0,8209 euro per nieuw aandeel.
Als een aandeel ex-claim gaat (het aandeel wordt vanaf dat moment zonder claimrecht verhandeld), dan heeft dit een effect op de koers. Van tevoren wordt daarom een theoretische prijs berekend, op basis waarvan de uitoefenprijs wordt bepaald. Deze theoretische prijs wordt ook wel de theoretical ex-rights price (TERP) genoemd. De TERP is het gewogen gemiddelde van de prijs van de nieuwe en oude aandelen:
TERP = #oude aandelen per recht x aandelenkoers + #nieuwe aandelen per recht x uitoefenprijs
#oude aandelen per recht + #nieuwe aandelen per recht
Uitgaande van de slotkoers van de handelsdag voordat de aandelen ex-claim gingen, vrijdag 8 november (3,39 euro), was de TERP voor Ebusco als volgt:
TERP = 1 x 3,39 + 3 x 0,8209 = 1,46 euro
4
De discount (de korting) van de nieuwe aandelen ten opzichte van de TERP is dus:
Discount = 1,46 – 0,8209 x 100% = 44%
1,46
De korting kan gezien worden als lokkertje dat beleggers over de streep moet trekken om in te schrijven op de emissie. Als beleggers geen gebruik willen maken van het inschrijfrecht, kunnen zij dit via de beurs verkopen. De opbrengst van deze verkoop is dan een vorm van compensatie voor de verwatering die de belegger voor de kiezen krijgt.
4: Wat is zo'n inschrijfrecht waard?
De theoretische waarde van een inschrijfrecht is afhankelijk van de beurskoers van de oude aandelen, de uitgifteprijs van de nieuwe aandelen en de ruilverhouding (nieuwe aandelen/oude aandelen). De theoretische prijs van een inschrijfrecht kan als volgt worden berekend:
Prijs inschrijfrecht = ruilverhouding x (TERP - uitgifteprijs)
Bij een aandelenkoers van 1,46 euro is de prijs voor een inschrijfrecht in theorie als volgt:
3/1 x (1,46 – 0,8209) = 1,92 euro
5: Hoe is de handel in claimrechten van start gegaan?
Onder vraag 4 is slechts de theoretische waarde op basis van de oude slotkoersen berekend. De koers van Ebusco fluctueert sterk door allerlei nieuws, en dat is niet anders nu er ook handel in claimrechten plaatsvindt.
Dat theorie en praktijk kunnen verschillen, laat de maandaghandel zien. De inschrijfrechten werden in de middaghandel verhandeld tegen ongeveer een euro. Wie een recht koopt, kan dus voor een bedrag van 3,46 euro drie aandelen verwerven (1 euro + 3 x 0,8209 euro), oftewel circa 1,15 euro per aandeel.
Dat zou dus ook de koers moeten zijn waartegen het aandeel Ebusco op de beurs van hand tot hand gaat. In theorie dus. In werkelijkheid is de aandelenkoers maandag gesloten boven de 2 euro.
Of de aandelen nu (te) duur zijn of de claimrechten (te) goedkoop zijn, is lastig te zeggen.
Het lijkt er in ieder geval sterk op dat veel beleggers – tegen elke prijs – hun claimrechten willen verkopen, wat de koers sterk drukt. En er is onvoldoende vraag van (nieuwe) beleggers om die verkopen op te kunnen vangen.
6: Hoelang heb ik nog de tijd om te beslissen?
Aandeelhouders hebben ongeveer een week om een beslissing te nemen. De aanmeldtermijn om in te schrijven loopt tot dinsdag 19 november 17:40 uur, maar het kan zijn dat de eigen bank of broker een strakkere deadline hanteert. Deze partijen hebben tijd nodig om de opdrachten van hun klanten te verzamelen en te verwerken.
Beleggers die niet willen inschrijven op de claimemissie, kunnen volgens het prospectus tot uiterlijk maandag 18 november om 17:30 hun claims op de beurs verhandelen.
Niet-uitgeoefende claims kunnen in principe waardeloos aflopen. Wel kunnen beleggers die vergeten hun claimrechten uit te oefenen of te verkopen, hopen dat de broker de claims aanmeldt voor de rump offering. Hierdoor kan er alsnog een (deel van de) opbrengst naar de claimhouders vloeien die niet tijdig hebben geacteerd.
7: Wat is de beste optie, verkopen of uitoefenen?
De afweging om in te schrijven is afhankelijk van persoonlijke beleggingsdoelstellingen en de verwachtingen ten aanzien van het aandeel Ebusco.
Pessimistische beleggers zullen wijzen op de uiterst precaire situatie van Ebusco. Volgens het bedrijf is de kaspositie op dit moment “ongeveer nul euro”. Ook zijn nog veel maatregelen nodig om tekorten te dichten, zelfs als de claimemissie slaagt. Zo gaat Ebusco proberen om 48 bussen – waarvan de bestelling is geannuleerd – aan andere, bestaande klanten te verkopen. Daarnaast wil het concern voorraden - denk aan spiegeltjes, banden en dashboards – verkopen om snel geld vrij te spelen (zie deze link voor een uitgebreide analyse).
Optimistische beleggers zullen wijzen op de noodzaak van een snelle energietransitie, waarbij een rol is weggelegd voor elektrische bussen. De huidige beurswaarde van enkele tientallen miljoenen euro’s is nog maar een fractie van de 1,3 miljard euro die het bedrijf bij de beursgang in 2021 waard was. Als – en dat blijft echt de grote vraag – het lukt om het reddingsplan succesvol uit te rollen, dan kan de claimemissie achteraf een omslagpunt voor Ebusco blijken. Een roze bril is daar wel een beetje bij nodig.
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |