De situatie bij Ebusco verslechtert met de dag. Het bedrijf lanceerde op vrijdag 8 november een allesbepalende claimemissie die een kleine 30 miljoen euro aan contanten moet opleveren. Opvallend is dat de drie grootaandeelhouders nauwelijks intekenen op de nieuwe aandelen, maar vooral leningen omzetten in aandelen. En zo hebben kleinere aandeelhouders het lot van Ebusco in handen. Als zij onvoldoende steun geven aan de kapitaalronde kan Ebusco hoogstwaarschijnlijk de deuren sluiten. Vier vragen over de claimemissie.
1: Hoe ziet de claimemissie eruit en wie doen er mee?
Eerder deze week publiceerde Ebusco een persbericht met een update over de aanstaande claimemissie die 36 miljoen euro moet opbrengen. Op dat moment had Ebusco “indicaties van interesse” gekregen van een groep investeerders, waaronder ook “grotere bestaande aandeelhouders”. Cruciaal was de vraag of grootaandeelhouders zoals de voormalige topman Peter Bijvelds, Van der Valk Investments en ING zouden meedoen met de emissie.
Nu is daar met het verschijnen van het emissieprospectus duidelijkheid over gekomen. Al is het niet het bericht waar beleggers op hadden gehoopt. Voor Ebusco telt letterlijk iedere euro die het kan binnenhalen. Volgens het bedrijf is de kaspositie op dit moment “ongeveer nul euro”. Toch zal de e-bussenbouwer - ook bij een succesvolle emissie - de 36 miljoen euro niet helemaal in cash ontvangen. En de opbrengst is hoe dan ook onvoldoende om de liquiditeitsbehoefte helemaal te dekken.
Een deel van de grootaandeelhouders zet namelijk hun bestaande leningen om in aandelen. Het bestaan van deze leningen komt als een verrassing. De eind augustus afgetreden ceo Bijvelds blijkt eerder die maand Ebusco een lening van 3,5 miljoen euro te hebben verstrekt. Het is de eerste keer dat het bedrijf expliciet melding maakt van het bestaan van de lening. Deze lening van Bijvelds wordt, net als leningen van ING (1 miljoen euro) en Van der Valk Investments (0,5 miljoen euro), omgezet in eigendomsbewijzen.
Het lijkt een mooie geste, maar deze wijze van herfinancieren levert Ebusco geen contanten op. Het helpt het eigen vermogen wat omhoog en op die manier ook de balansverhoudingen, maar daar zit het probleem bij het bedrijf niet. Ebusco heeft immers een acuut liquiditeitsprobleem. Het omruilen van schulden in aandelen helpt de bussenbouwer niet aan de broodnodige contanten.
Verder heeft Ebusco wel enkele toezeggingen gekregen om mee te doen aan de emissie en daadwerkelijk geld bij te storten. Bijvelds komt met 1,5 miljoen euro over de brug. Ook zal Heights Capital Management, dat eind vorig jaar 34,2 miljoen euro leende aan Ebusco via een converteerbare obligatie, voor 6 miljoen euro zogenaamde rump shares afnemen. Bij rump shares gaat het om aandelen uit de claimemissie die nog beschikbaar zijn omdat beleggers hun claims niet hebben uitgeoefend. Deze aandelen kunnen na het verstrijken van de uitoefentermijn alsnog door geïnteresseerde partijen worden opgekocht.
Ook heeft Ebusco een “indicatie van interesse” gekregen van de Chinese batterijproducent Gotion om rump shares te kopen. In het persbericht wordt geen concreet bedrag genoemd. Ebusco kondigde aan een “strategisch partnerschap” aan te gaan met Gotion. Het aan de Shenzen Stock Echange genoteerde bedrijf moet Ebusco onder andere helpen bij het verkopen van elektrische bussen in Azië. Daarnaast wil de e-bussenfabrikant gebruikmaken van nieuwe batterijtechnologie van Gotion die volgens de bussenbouwer zal zorgen voor een “aanzienlijk groter bereik” van de model 3.0 bussen.
Emissie Ebusco: bestaande grootaandeelhouders storten nauwelijks nieuw kapitaal
Bron: prospectus Ebusco. Bedragen in miljoenen euro’s.*Bedragen inclusief leningen die door Peter Bijvelds (3,5 miljoen euro), ING (1 miljoen euro) en Van der Valk Investments (0,5 miljoen euro) worden omgezet in aandelen Ebusco.
2: Wat betekent dit voor de particuliere belegger?
Van de gewenste 36 miljoen euro aan opbrengsten heeft Ebusco – inclusief het omzetten van de leningen – tot nu toe 12,5 miljoen euro aan toezeggingen binnen van een aantal grootaandeelhouders. Dit betekent dat het leeuwendeel van de beoogde emissieopbrengst moet worden opgebracht door de overige aandeelhouders. Ebusco vraagt deze groep om 23,5 miljoen euro bij te storten.
Over de deelname van andere grootaandeelhouders Teslin (3 procent belang) en Hoogh Blarick (1,7 procent belang) heeft Ebusco niets naar buiten gebracht. We kunnen aannemen dat Ebusco in ieder geval met deze investeringsmaatschappijen heeft gesproken. Het is een veeg teken dat Hoogh Blarick in oktober melding deed van een verlaging van het belang van 2,9 procent naar 1,7 procent.
Hoogh Blarick is niet de enige grootaandeelhouder die de laatste maanden zijn positie heeft afgebouwd. Vooral Van der Valk Investments en investeringsmaatschappij Teslin hebben op de verkoopknop gedrukt. Van der Valk bouwde zijn positie af van 22,8 procent begin dit jaar tot 4,9 procent in september. Vóór de beursgang in 2021, vormde Van der Valk samen met ING en Peter Bijvelds het blok met bestaande aandeelhouders. Teslin stapte bij de beursgang in, maar deed tussen juni en september 1,1 miljoen aandelen de deur uit.
Bijvelds blijft met een belang van 28,6 procent grootaandeelhouder in Ebusco. Hij heeft sinds de beursgang in oktober 2021 geen aandeel verkocht. Zijn belang is – net als dat van de overige aandeelhouders – wel verwaterd omdat de rentevergoeding voor een lopende converteerbare obligatie door Ebusco in aandelen is voldaan.
Het deel van Ebusco dat niet in handen is van de grote aandeelhouders, is in een jaar tijd gestegen van minder dan 3 procent naar meer dan circa 32,6 procent. Deze particuliere aandeelhouders zullen tegen pijnlijke verliezen aankijken. Desondanks zullen zij moeten besluiten of ze al dan niet bij zullen storten terwijl andere aandeelhouders de uitgang hebben gekozen.
Van der Valk, Teslin en Hoogh Blarick hebben hun positie afgebouwd
Bron: jaarverslag 2023 en AFM register. *Het belang van Van der Valk en Heights Capital bevat zowel het rechtstreekse als potentiële aantal aandelen.
3: Is 36 miljoen euro voldoende om het bedrijf op de rails te houden?
Het antwoord op die vraag geeft Ebusco zelf in het prospectus. Dat is een onvervalst “nee”. Want ook na het incasseren van de emissie-opbrengst heeft de e-bussenbouwer voor de komende twaalf maanden een werkkapitaaltekort van ruim 25 miljoen euro. Zonder emissie zou het tekort zo’n 60 miljoen euro bedragen.
Voor de meeste beleggers zal het geen verrassing zijn, maar het bedrijf schrijft “in grote financiële problemen” te zitten en geeft aan dat het kampt met een “dreigend werkkapitaaltekort”. Als de claimemissie niet slaagt, stevent Ebusco af op een faillissement.
Overigens lijkt dat gat van 25 miljoen euro dat Ebusco zelf voorrekent, nog aan de positieve kant. De emissie brengt aan cash in het meest positieve scenario 29 miljoen euro in het laatje, terwijl Ebusco er in zijn sommetje vanuit gaat dat de claimemissie 36 miljoen euro oplevert. Het verschil wordt verklaard doordat drie aandeelhouders leningen omzetten in aandelen en geen harde contanten storten.
Andere financieringsbronnen
De claimemissie alleen is niet voldoende. Volgens de twee maanden geleden begonnen bestuursvoorzitter Christian Schreyer moet Ebusco uit diverse andere vaatjes gaan tappen om meer contanten vrij te spelen.
Een belangrijk onderdeel van dat plan is het verkopen van de 61 bussen waarvoor de bestelling is geannuleerd aan andere, bestaande klanten. Van deze bussen hoopt Ebusco er 48 te kunnen leveren in het eerste kwartaal van komend jaar. Dat moet circa 23 miljoen euro opleveren.
Ebusco is bovendien in overleg met zijn crediteuren met als doel de druk op de kaspositie wat te beperken. Schreyer heeft bijvoorbeeld zijn hoop gevestigd op het in termijnen mogen betalen van openstaande vorderingen. Ook lagere boetebetalingen en het wegstrepen van een te betalen rekening tegen een vordering die Ebusco juist op diezelfde partij heeft, is onderdeel van het strijdplan. En als het even kan, wil Schreyer ook zijn leveranciers later betalen. Het mag duidelijk zijn dat Ebusco voor het slagen van deze maatregelen afhankelijk is van een soepele opstelling van zijn crediteuren. Maar volgens Schreyer is “een significant aantal toeleveranciers” bereid hierin mee te gaan. Hoeveel geld met dit soort acties gemoeid is, blijft onduidelijk.
Over een derde belangrijke pijler om de geldnood te ledigen, is Ebusco meer uitgesproken. Met het verkopen van voorraden die het nu in zijn fabriekshallen heeft staan, wil het uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 zeker vijf miljoen euro hebben opgehaald. Die voorraad bestaat onder andere uit stoelen, verwarmingselementen, camera’s en banden. Er is weinig ruimte voor verdere tegenslagen. Zelfs als alle noodgrepen lukken, stevent Ebusco af op een tekort van enkele miljoenen euro’s.
Emissie niet voldoende om geldtekort helemaal te dichten
Bron: berekeningen VEB op basis van emissieprospectus. Bedragen in miljoenen euro’s.
4: Waar gaat Ebusco de opbrengst voor gebruiken?
De aandelenuitgifte moet Ebusco aan 29,5 miljoen euro in harde contanten helpen. Van die opbrengst gaat zes miljoen euro direct richting de banken die Ebusco een garantiefaciliteit hebben verstrekt. De Belastingdienst krijgt 4,5 miljoen overgemaakt voor achterstallige btw-betaling en loonbelasting.
Zeven miljoen euro heeft Ebusco geoormerkt om de meest urgente openstaande rekeningen van enkele leveranciers te betalen. Hiermee moet de productie van bussen weer worden opgestart. Die was vorige maand praktisch helemaal stilgelegd vanwege het acute geldgebrek. De 12 miljoen euro die dan overblijft, is bestemd voor salarissen, huurpenningen, adviseurskosten en algemene operationele kosten.
Deze maatregelen in combinatie met een succesvolle claimemissie zijn van levensbelang om de druk op de kaspositie te verlichten. Volgens Schreyer kan er dan “gedurende het tweede kwartaal van 2025” weer sprake zijn van een gunstig werkkapitaal. Maar slaagt de jacht op contanten niet, dan dreigt ieder perspectief voor de elektrische bussenbouwer te verdwijnen. Het beursavontuur dat nog maar drie jaar geleden begon en waarin Ebusco een marktwaarde meekreeg van 1,3 miljard euro kan dan zomaar in een faillissement eindigen.
De tijdlijn van de claimemissie |
|
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |