VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na de winstwaarschuwing in juni ging de Alfen-top met een clubje consultants in conclaaf om de bedrijfsstrategie aan te scherpen. Deze dinsdag stuurde het bedrijf daarover een tussentijdse update: heel veel verder dan het aankondigen van wat accentverschuivingen kwam Alfen niet. Wel gaat het concern stevig bezuinigen op de personeelskosten: het aantal fte moet met maximaal 15 procent omlaag.

Jarenlang ging het crescendo met Alfen. De koers (introductieprijs in 2018: 10 euro per aandeel) steeg in september 2022 zelfs naar een all-time high van 118,70 euro en het bedrijf werd op de beurs gezien als het Nederlandse boegbeeld van de energietransitie. Dat succesverhaal kreeg een flinke knauw toen Alfen in juni van dit jaar een stevige winstwaarschuwing moest afgeven.

Alle drie de bedrijfsonderdelen kregen - om uiteenlopende redenen-  in dezelfde periode te maken met flinke tegenvallers (zie kader). Alfen kondigde na de winstwaarschuwing aan dat het met de huisbank in conclaaf moest over de financiering, dat het zou gaan snijden in de kosten en dat het met behulp van een consultancybureau de bedrijfsstrategie tegen het licht zou gaan houden.

Beperkte omzetgroei
Dinsdag 15 oktober verstuurde Alfen voorbeurs een tussentijdse update over de strategische heroriëntatie . In het persbericht geeft Alfen aan dat het nog steeds te maken heeft met een zwakke markt voor elektrische voertuigen en dat de markt voor energieopslagsystemen grillig is. Mede daardoor voorziet Alfen een “beperkte” omzetgroei van 2024 tot en met 2025.

Dat betekende wederom een teleurstelling voor beleggers. Analisten gingen namelijk uit van een omzetherstel van zo’n 15 procent in 2025 (zie grafiek). Alfen rekent in dat jaar daarnaast op een “hoog enkelcijferige” ebitda-marge en dat is wel zo ongeveer in lijn met de analistenverwachting van iets meer dan 9 procent.

Het aandeel Alfen noteerde woensdag aan het einde van de middag op 12,15 euro, pak hem beet 8 procent lager dan de slotkoers van maandag. Het aandeel staat sinds januari dit jaar ongeveer op een min van 80 procent.

Beleggers teleurgesteld in Alfen: slechts beperkte omzetgroei in 2025

Bron: verslaggeving Alfen, analistenconsensus per Bloomberg, bedragen in miljoenen euro’s. Bewerking VEB. Analistenconsensus 2024 als basis voor zowel management- als analistenprognose.

Geen stip op de horizon
Wat er precies in de jaren na 2025 te gebeuren staat, blijft ongewis. Zeker is dat het oude doel van een ebitda-marge van 15-20 procent bij een omzet van een miljard in 2027 in de huidige marktomstandigheden heel ver weg lijkt.

Maar Alfen is nog niet in staat een (wel haalbaar) richtpunt te geven voor de iets langere termijn. Bij de jaarcijferpresentatie die gepland staat op 13 februari volgend jaar  volgt hier een update over. Op dit moment moet de strategische evaluatie afgerond zijn. Met deze boodschap lijkt het concern beleggers iets meer geduld te vragen.

Beleggers hadden de hoop en verwachting dat Alfen iets meer kleur zou geven over het verdienpotentieel op de langere termijn bij de Q3-cijfers (7 november)

Alfen liet wel weten dat het door kostenbesparingen, waaronder het schrappen van maximaal 15 procent van de banen, de winstgevendheid weer wil verbeteren.

Dat zou, op basis van het personeelsbestand van eind juni (1059 fte’s), betekenen dat er mogelijk 160 banen sneuvelen. Dat gaat dan al snel over een besparing van rond de 10 miljoen euro per jaar. Bij een ebitda van enkele tientallen miljoenen (taxatie 2024) zou dat een serieuze impuls zijn voor de operationele marge in de komende jaren. Op de kortere termijn zal Alfen wel een voorziening moeten nemen voor de kosten van de reorganisatie.  

Na jaren van forse groei gaat Alfens werknemersbestand in 2025 krimpen

Bron: verslaggeving Alfen. 2024* betreft het aantal fte’s eind juni. Het aantal fte’s voor 2025 houdt rekening met een door het management beoogde reductie van 15 procent.

Geen radicale veranderingen
“We zitten in de laatste fase van onze strategische evaluatie, maar we zijn zeker dat we met de bestaande drie productielijnen door willen”, aldus Roeleveld.

Er zal dus geen onderdeel worden verkocht. Het bedrijf liet weten dat het blijft inzetten op zijn bestaande markten, maar dat er wel accentverschuivingen gaan plaatsvinden. Bestuursvoorzitter Marco Roeleveld meldt dat er “grotere aandacht zal zijn voor specifieke markten en producten”, zonder deze mededeling concreet in te vullen.

Het bedrijf uit Almere verdient zijn geld met drie activiteiten. Zo maakt het laadpalen voor elektrische auto’s, transformatorstations voor stroomnetten en energie-opslagsystemen.

Bankafspraken
De gesprekken met huisbank Rabobank lopen nog, maar “vorderen zoals gepland”. Alfen is nog altijd in gesprek over een nieuw bankconvenant.

Dat Alfen met de Rabobank in conclaaf moest, lag vooral aan twee eenmalige posten waardoor Alfen de gemaakte afspraken niet kon nakomen. Jaren geleden is afgesproken dat de netto-schuld maximaal drie keer de ebitda (winst voor belastingen, rente en afschrijvingen) mag bedragen.

Terwijl veel bedrijven met hun financiers regelen dat bijzondere lasten buiten deze berekening vallen - bijvoorbeeld de kosten in verband met reorganisaties of afwaarderingen op voorraden of overnames - deed Alfen dat niet. De voorziening die het trof vanwege de vochtproblemen en de afboeking op de voorraden raakten het bedrijfsresultaat (ebitda) daardoor frontaal, met als gevolg dat de schuldratio explodeerde en uitkwam ver boven het afgesproken maximum van drie. 

Alfen kreeg een waiver (vrijgeleide) voor het schenden van de bankafspraken in het tweede en derde kwartaal, zo bleek bij de halfjaarcijfers. Maar het is dus nog in gesprek over de afspraken die in de periode daarna moeten gaan gelden.

Bij de jaarcijferpresentatie zal waarschijnlijk duidelijk worden welke afspraken Alfen heeft uit-onderhandeld met de Rabobank. Dan weten we ook of de bank coulance heeft betracht ten aanzien van een eenmalige kostenpost die er zeker aan zit te komen in de laatste maanden van dit jaar: een last in verband met de eerdergenoemde reorganisatie.

Tegenslag in drievoud

In juni van dit jaar gaf Alfen een hele stevige winstwaarschuwing af. De tegenwind bij alle drie de bedrijfssegmenten bleek aanzienlijk groter dan vijf weken eerder door Alfen werd gecommuniceerd bij de eerstekwartaalcijfers.

Bij de energie-opslagsystemen stellen klanten orders uit omdat de verkoopprijzen hard zakken. Bovendien liepen grote projecten in Nederland en Zweden vertraging op omdat beide landen kampen met een volgelopen stroomnet waar geen nieuwe aansluitingen mogelijk zijn. Bij de andere twee divisies – laadpalen en netwerkoplossingen – gaat het Alfen evenmin voor de wind. Bij de laadpalendivisie valt de omzet dit jaar ook lager uit dan eerder gedacht. De verkoop van elektrische auto’s in Europa groeit, onder andere door het wegvallen van subsidies, langzamer dan voorzien. Tot overmaat van ramp kampt Alfen bij de derde divisie, de netwerkoplossingen, met problemen en fouten in de toeleveringsketen. Zo lag de productie van zogenoemde Pacto-transformatorstations - die Alfen onder meer levert aan de Nederlandse netbeheerder Liander - in het eerste kwartaal tijdelijk stil door een vochtprobleem in de installaties.

De zomerperiode stond hierdoor noodgedwongen in het teken van onderhoud en reparatie van deze stations. Inmiddels is het probleem opgelost en is de eigen productie hervat. De toeleveranciers van Aflen -de fabrikanten van de betonnen huisjes - kunnen nu echter niet voldoende leveren.

Om die reden waarschuwde Alfen dat de omzet in 2024 waarschijnlijk 20 procent lager gaat uitvallen dan eerder gecommuniceerd en ook de winstverwachting (ebitda-marge) werd ruimschoots gehalveerd. Alfen verlaagde de omzetverwachting voor dit jaar naar 485 tot 520 miljoen euro. Eerder mikte het bedrijf op 590 tot 660 miljoen euro. Ook de winstgevendheid – de aangepaste ebitda marge – werd fors bijgesteld van minimaal 11,3 procent naar rond de 5 procent. Deze week bleek dat 2025 niet heel veel beter wordt. En het is weinig vertrouwenwekkend dat ceo Roeleveld de kaken stijf op elkaar houdt als het gaat om verwachtingen van de prestaties van Alfen in de jaren daarna.

 

 

 




Gerelateerde artikelen