De bleeders van Teslin, het vertrek van de cfo van Ajax en de wel heel soepele nieuwe grootaandeelhouder van NSI. De ontwikkelingen rond beleggen en beursgenoteerde bedrijven gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen maand.
Het zit vermogensbeheerder Teslin Capital Management de laatste jaren niet mee en dat is nog zacht uitgedrukt. Het fonds Teslin Participaties heeft een paar spectaculaire bleeders in de portefeuille – Accell, Ebusco en NX Filtration om er maar een paar te noemen – en het rendement is blaartrekkend. Het hoofdfonds staat dit jaar op een min van 24,3 procent. Directeur Hein van Beuningen en fondsmanager Jan-Jaap Bongers hebben inmiddels het veld moeten ruimen. Het FD duikt in de misère bij Teslin en laat ook VEB-directeur Gerben Everts aan het woord.
Hydratec: bod te laag
Minderheidsaandeelhouders vinden het bod van €142,50 van grootaandeelhouder Egbert ten Cate op de resterende aandelen Hydratec veel te laag. Ze stemden massaal tegen op de bijzondere aandeelhoudersvergadering. In het FD voert Gerben Everts aan dat het lage aantal aangemelde aandelen een duidelijk signaal is dat het bod “evident niet overtuigend is.”
Cfo Ajax stapt op
Het was een fikse clash tussen de VEB en de raad van commissarissen (rvc) van Ajax in het voorjaar van 2024. De VEB uitte in stevige bewoordingen felle kritiek op het onderzoek naar de rol van gewezen technisch directeur Mislintat en op de gebrekkige controle op de bokkensprongen van Mislintat door cfo Susan Lenderink. Dat joeg rvc-lid Leo van Wijk weer regelrecht de gordijnen in: “Dit is meer dan schandalig gedrag. Ik ben pisnijdig.”
Half september kwam het bericht dat Ajax-cfo Lenderink alsnog opstapt. Volgens het persbericht van Ajax was het haar eigen beslissing, maar De Telegraaf schrijft dat de positie van Lenderink onhoudbaar was geworden: “Onder leiding van de ex-Bijenkorf-topvrouw koerste Ajax op de financiële afgrond af.” Gerben Everts toonde zich in Het Parool dan ook niet verrast: “Het vertrek van Lenderink was te verwachten (…) De interne beheersing bij Ajax is zoek geweest. Dat valt mede onder de verantwoordelijkheid van Lenderink.”
NSI: grootaandeelhouder keurt de jaarrekening ongezien goed
First Sponsor Group, de nieuwe Singaporese grootaandeelhouder van vastgoedfonds NSI stelt zich wel erg soepel op. Zowel Eumedion (belangenorganisatie voor institutionele beleggers) als de VEB vinden het uiterst merkwaardig dat FSG meldde dat het al op voorhand akkoord gaat met de komende jaarcijfers, het nieuwe beloningsbeleid en het verlenen van decharge aan het bestuur. “Het lijkt erop dat NSI en FSG een soort stemovereenkomst hebben gesloten”, zegt VEB-econoom David Tomic in het FD. “Daar kan een verkeerde prikkel van uitgaan.”
Box 3
In zijn column in De Telegraaf gaat Gerben Everts in op de scheve situatie rondom box 3: de fiscus veronderstelt een beleggingsrendement dat er, in 2022 bijvoorbeeld, voor het merendeel van de beleggers helemaal niet was: “In opdracht van het vorige kabinet weigert de Belastingdienst belastingaanslagen definitief te maken en te hoog opgelegde voorlopige aanslagen te corrigeren in het voordeel van ongeveer de helft van de inkomstenbelastingplichtigen.”
Ceo van Triodos vertrekt
De halfjaarcijfers van Triodos waren prima, maar toch maakte topman Jeroen Rijpkema bekend dat hij in mei 2025 zal opstappen. Rijpkema wees expliciet van de hand dat zijn vertrek iets te maken had met alle ophef rond de Triodos-certificaathouders die gedurende bijna drie jaar niet bij hun eigen certificaten konden. Eventuele schadeclaims hangen nog boven de markt.
Niet handig nu de bank besloten heeft om de certificaten alsnog via de Amsterdamse beurs verhandelbaar te maken. De VEB doet in NRC een appèl op Rijpkema om die zaak nog voor zijn vertrek op te lossen. “De buffers van de bank zijn best goed. Maar om de certificaten aantrekkelijk te maken, zal er wel iets met die claims moeten gebeuren. Misschien dat de aankondiging van zijn vertrek juist speelruimte geeft om iets te doen. Dan wordt Triodos weer een belegging die enigszins aantrekkelijk kan zijn.”
VEB bij BNR Boardroompanel
BNR vroeg Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB om aan te schuiven in het Boardroompanel van het programma BNR Zakendoen. Keyner gaat in de uitzending van 12 september onder andere in op de problemen bij Volkswagen en op de plannen die voormalig ECB-president Draghi presenteerde om de Europese economie weer aan te zwengelen. “Als de problemen in de maakindustrie voortduren: in hoeverre kan Duitsland het zich dan permitteren om de drijvende kracht te blijven achter de EU?” Het Boardroompanel van BNR Zakendoen is terug te luisteren via deze link (vanaf de 11e minuut).
VEB bij podcast De aandeelhouder
Gerben Everts was te gast bij de podcast van De Aandeelhouder. Het gesprek ging uiteraard over de laatste ontwikkelingen bij Ajax, maar ook over Ebusco, Alfen en de Nederlandse IPO-markt.