VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sinds medio juli heeft het aandeel BE Semiconductor Industries (Besi) aanzienlijke klappen gekregen, door ongunstige ontwikkelingen in de technologie- en halfgeleidersector. Beleggers die geloven in een potentieel herstel van Besi op de redelijk korte termijn en niet vies zijn van een beetje risico, kunnen een optieconstructie inzetten die een hefboom creëert op het rendement.

Besi is marktleider op het gebied van verpakkingsmachines voor hoogwaardige halfgeleiders, en specifiek in hybrid bonding-technologie. Daarmee kunnen (verschillende soorten) chips worden  gestapeld en met elkaar verbonden. Deze machines zijn complex en hebben een hoge verkoopprijs, wat bijdraagt aan de winstgevendheid van het bedrijf.

De koers van Besi is de afgelopen weken echter hard gedaald, door een combinatie van factoren:

1.Teleurstellende outlook: op 25 juli publiceerde Besi bij de halfjaarcijfers een slechter dan verwachte prognose voor het derde kwartaal, waarin de omzet naar verwachting niet tot nauwelijks zal stijgen. Dit leidde die dag tot een daling van 14 procent van de aandelenkoers.

2. Vertraging in delen van de chipmarkt: in sommige sectoren blijven klanten nieuwe machines bestellen, zoals in de fotonicasector. In andere delen, bijvoorbeeld bij chips voor auto’s, smartphones en industriële toepassingen, lijkt de markt echter af te koelen.

3. Aard van de sector: de halfgeleiderindustrie is notoir cyclisch, met periodes van dalingen en oplevingen. Dit kan leiden tot sterke koersschommelingen. Een economische terugval kan zorgen voor verminderde vraag naar elektronica, uitstel van investeringen en prijsdruk. Het herstel kan soms ook stormachtig zijn.

Deze combinatie van factoren leidde tot een flinke knauw voor de beurskoers van Besi, met een daling van meer dan 32 procent in een maand tijd. De laatste keer dat Besi op het huidige niveau van rond de 115 euro stond, was november vorig jaar.

Medio juni becijferde de VEB nog dat het aandeel bij de door het bedrijf gedeelde financiële doelen een waarde zou vertegenwoordigen van 136 euro. In het minst optimistische scenario. Dat kon oplopen tot 194 euro als alles mee zou zitten. Destijds stond een koers van 159,20 euro op de borden. Natuurlijk zijn de marktomstandigheden inmiddels behoorlijk veranderd. Het maakt duidelijk dat de vooruitzichten wispelturig zijn en dat beleggers heftig kunnen reageren.

De call spread
Beleggers die willen inspelen op een koersstijging van Besi, kunnen dat doen met een zogenoemde call spread. In plaats van alleen een calloptie te kopen, wordt daarbij ook een optie met een hogere uitoefenprijs en dezelfde looptijd geschreven (verkocht). Met de aankoop van een call spread zet de belegger in op een koersstijging van de onderliggende waarde, maar wel met een zekere grens.

Doel van de optieconstructie
Door zowel een calloptie te kopen als een calloptie met een hogere uitoefenprijs te verkopen, wordt het maximale verlies beperkt tot de netto betaalde premie. Met een relatief kleine investering kan een belegger sterk profiteren van een koersstijging van de onderliggende waarde. Het is wel een riskante strategie, die voornamelijk geschikt is voor ervaren beleggers.

Opzet van een call spread
Bij een long call spread op het aandeel Besi, waarbij de huidige koers rond de 115 euro ligt, kan de constructie als volgt worden opgetuigd:

1. Koop een calloptie Besi:

• Kies een uitoefenprijs dicht bij de huidige koers, bijvoorbeeld 120 euro.

2. Verkoop een calloptie op Besi met dezelfde looptijd:

• Kies een hogere uitoefenprijs, bijvoorbeeld 140 euro. Een lagere uitoefenprijs levert meer op en verlaagt zo de initiële inleg, maar beperkt ook het maximale resultaat.

Een belegger kan kiezen voor verschillende looptijden. Hier worden de opties voor oktober en december 2024 uitgelicht. Een langere looptijd zal doorgaans duurder zijn voor de belegger: beide opties hebben meer tijdswaarde en dus een hogere premie, maar dit effect is groter voor de optie die eerder in-the-money komt.

Calls op Besi
  Call
120
Call
140
Netto
investering
Okt. 2024 715 215 € 500
Dec. 2024 1160 550 € 610
Bron: Euronext. Biedprijzen voor call 140, laatprijzen voor call 120. Per 14 augustus 2024

De berekeningen zijn op basis van de laatprijs voor de gekochte call en de biedprijs voor de geschreven call. Het verschil tussen de prijs waarvoor een optie op een bepaald moment gekocht (laatprijs) en verkocht kan worden (biedprijs) is bij opties doorgaans een flinke (verborgen) kostenpost. Dit pakt altijd negatief uit voor de belegger.

Het kan verstandig zijn om een combinatieorder te gebruiken. Daarmee kunnen beleggers met één order bijvoorbeeld een call spread opzetten. Het grote voordeel is dat u niet per optieserie een aparte koop- en verkooporder hoeft aan te maken. Dit ordertype is bijvoorbeeld beschikbaar bij brokers LYNX en DeGiro.

Bij zo’n combinatieorder geeft een belegger in dit geval een limiet op voor het te betalen bedrag (per 1 onderliggend aandeel) bij het openen van beide optieposities, bijvoorbeeld 6,10 euro. Het gebruik van combinatieorders bij opties leidt vaak tot gunstigere uitvoeringen en kan transactiekosten besparen. Zo kan een belegger ook het risico verkleinen dat uitsluitend de order voor de geschreven calloptie wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld als er plotseling nieuws over Besi naar buiten komt.

Om geld op te leveren voor de belegger, moet de koers van Besi minimaal stijgen naar 125 euro voor de oktober-series, en 126,10 euro voor de december-series. Met de decemberopties is er meer tijd voor voldoende koersherstel en zal de tijdswaarde minder snel uit de opties lopen. We focussen nu daarom op deze calls, die lopen tot en met de derde vrijdag van december 2024.

Kosten en resultaat
Initiële kosten: het verschil tussen de premie die je betaalt voor de gekochte call en de premie die je ontvangt voor de verkochte call. Dit is exclusief eventuele transactiekosten.

Maximale opbrengst: het verschil tussen de uitoefenprijzen minus de initiële kosten. In dit geval kan de constructie bij expiratie 140 minus 120 euro per aandeel opleveren, oftewel 2.000 bij één long call en een short call. Daar gaat de inleg vanaf, voor een maximale winst van 1.390 euro.

Maximaal verlies: het maximale verlies is beperkt tot de initiële kosten van de call spread. Dit treedt op als de koers van Besi onder de uitoefenprijs van de gekochte call blijft. In dat geval verliest de belegger de gehele inleg.

De bovenstaande constructie kan op drie manieren aflopen:

1. De koers van Besi staat op 20 december onder de 120 euro. Beide opties lopen waardeloos af. De inleg gaat geheel verloren.

2. De koers staat op 20 december tussen de 120 en 140 euro. De geschreven call 140 loopt waardeloos af. De gekochte call heeft intrinsieke waarde en kan de belegger uitoefenen. Het resultaat loopt op met de koers van het aandeel.

3. De koers is op 20 december boven de 140 euro. De belegger wordt aangewezen op de geschreven call. De voor 120 euro gekochte aandelen worden weer verkocht voor 140 euro. De winst loopt niet verder op.

In de grafiek hieronder is dit te zien in het oranje.

Het nettoresultaat bij expiratie van de call spread

Bron: berekening VEB.

Als de koers van Besi stijgt tot 140 euro, dat is zo’n 21,7 procent bij de koers op het moment van schrijven, realiseert een belegger de maximale winst van 1.390 euro. Ten opzichte van de inleg is dat 228 procent rendement. Het illustreert de hefboomwerking: met een relatief kleine investering kan een belegger flink profiteren van een koersstijging van de onderliggende waarde.

Dit kan worden afgezet tegen het kopen van de aandelen zelf voor 610 euro, waarmee iets meer dan 5 aandelen kunnen worden gekocht bij een koers van 115 euro. Deze belegging is in de grafiek in het blauw weergegeven. De teller bij de call spread loopt hard op vanaf een koers van 126,10 euro. Er is immers een onderliggende blootstelling aan 100 aandelen Besi.

Opvolging
Een belegger kan uiteraard meerdere optiecontracten verhandelen en zo de inleg verhogen. Net als bij individuele aandelen is het echter niet verstandig om alle eieren in één mandje te leggen. Bij een dalende of gelijkblijvende koers in de ruim 18 weken die resteren tot de expiratiedatum, kan de hele belegging in rook opgaan.

De constructie verdient actieve opvolging. Bij een stijgende koers en de gekochte calloptie die in-the-money komt, kan de belegger bijvoorbeeld besluiten de geschreven call terug te kopen. Daarmee vervalt de bovengrens op het winstpotentieel.

Conclusie
Een belegger die voor Besi een terugkeer naar het koersniveau van een maand geleden voorziet, kan tegen een relatief beperkte investering een call spread opzetten. Hoewel de marktomstandigheden volatiel zijn en de toekomst onzeker blijft, biedt de terugval ook kansen.

De genoemde koersen en optiepremies zijn een momentopname, bekijk dus zelf hoe deze zich in de tussentijd hebben ontwikkeld. Zoals bij elke beleggingsstrategie is het belangrijk om de risico's goed te overwegen en de constructie actief te monitoren om goed in te spelen op marktontwikkelingen.



Gerelateerde artikelen