De afgelopen maanden zijn er flinke ontslagrondes aangekondigd bij techbedrijven. Adyen neemt echter in versneld tempo nieuw personeel aan. Beleggers zijn negatief verrast door de druk op de winstgevendheid als gevolg hiervan. Volgens ceo Van der Does zit Adyen nog vol in de investeringsmodus: “Winst op lange termijn vereist offers op de korte termijn”.
Adyen liftte jarenlang mee op de stevige groei van digitale grootmachten. Het tij keerde echter de afgelopen maanden. Tijdens de coronacrisis zetten techbedrijven vanwege de groei in op veel extra medewerkers. Maar toen die groei afzwakte, bleek al dat extra personeel niet meer nodig. Verschillende techbedrijven kondigde flinke ontslagrondes aan.
Sommige van die bedrijven – denk aan Amazon, Meta (het moederbedrijf van Facebook), Microsoft en Spotify – zijn klant bij Adyen. Toch gaan de ontslagrondes totaal voorbij aan Adyen. Sterker: bij de presentatie van de jaarcijfers bleek dat het Amsterdamse betaalbedrijf juist versneld personeel heeft aangenomen. Het aantal Adyen-medewerkers nam in de afgelopen zes maanden toe van 2575 tot 3332 (een stijging van 757, zie grafiek).
Personeelsbestand Adyen neemt versneld toe
Bron: halfjaarverslagen Adyen, berekening VEB
Dat is een bewuste strategie. “Tegen een achtergrond van ontslagen bij technologiebedrijven, hebben we ons werknemersbestand bewust uitgebreid”, aldus Pieter van der Does, ceo van Adyen, in zijn bericht aan aandeelhouders. “We kijken verder dan de korte termijn en zetten ons in voor groei op lange termijn”.
Volgens Van der Does zit Adyen nog vol in de investeringsmodus. Het uitbreiden van het personeelsbestand in 2023 met dezelfde aantallen als vorig jaar is volgens de topman van het betaalbedrijf belangrijk om de langetermijnambities te realiseren.
Wie de lijn doortrekt ziet dat het aantal medewerkers met bijna 1200 medewerkers zal toenemen; een groei van 35 procent. Dat staat in schril contrast met de Amerikaanse concurrent Stripe, die in november aankondigde ruim duizend werknemers (14 procent van het personeelsbestand) te ontslaan.
Verkoop en technologie
Adyen geeft aan dat het vooral op zoek is naar technische mensen, denk aan softwareontwikkelaars, productmanagers en data-analisten.
Wie een blik werpt op de vacaturepagina van Adyen aan het begin van het tweede halfjaar 2022 (we doen dat met de Wayback Machine, een online archief dat oude versies van webpagina’s opslaat) ziet dat het betaalbedrijf vooral veel ondersteunende techmedewerkers – Adyen spreekt over Support & Services – zal hebben aangetrokken. Deze medewerkers helpen klanten bijvoorbeeld bij het aansluiten en uitbreiden op het betaalplatform.
Deze techmedewerkers zocht Adyen in H2 2022
Bron: website Adyen, Wayback Machine, 4 juli 2022, percentage op basis van het totaal aantal vacatures
De vacatures – of het nu gaat om technologische of commerciële functies – zijn overwegend gericht op de verdere groei van Adyen. “Het uitbreiden van ons personeel blijft essentieel voor het opschalen van ons betaalplatform en zijn mogelijkheden”, aldus Van der Does.
Druk op winstgevendheid
Het versnelde tempo waarin Adyen personeel aanneemt blijft niet zonder gevolgen voor de winstgevendheid. Adyen zag de operationele marge (ebitda) voornamelijk door de stijgende loonkosten teruglopen van 63 procent in 2021 naar 55 procent in 2022.
Het zal niet verbazen dat analisten en beleggers daarvan schrokken. Het aandeel Adyen noteert rond het middaguur (8 februari 2023) 15 procent lager, de grootste koersdaling sinds de beursgang in 2018. Analisten hielden voor publicatie van de jaarcijfers rekening met een toename van de ebitda-marge met circa 1,5 procent tot ruim 61 procent in 2023. Veel te optimistisch zo blijkt vandaag.
Marge Adyen onder druk door loonkosten
Bron: halfjaarverslagen Adyen, berekening VEB, ontwikkeling op 12-maands basis
Analisten voorzagen op basis van de eerste helft van het jaar dat Adyen in 2022 (en 2023) circa 800 extra medewerkers zou toevoegen. Nu blijkt dat dus om bijna 1200 medewerkers te gaan. Een verschil dat vorig jaar bij gemiddelde loonkosten van 119 duizend euro (berekend over gemiddeld 2756 medewerkers) al snel 43 miljoen euro op jaarbasis bedraagt (ongeveer 3 procent van de netto-omzet). De gemiddelde loonkosten stegen overigens ook flink, omdat er meer ervaren personeel werd aangenomen en daarnaast veel nieuwe werknemers in de Verenigde Staten bijkwamen, waar de beloningen hoger liggen. “Investeringen in het team zijn de belangrijkste motor achter de marge-evoluties in H2 en het volledige jaar”, aldus Van der Does in het halfjaarrapport.
Adyen mikt voor 2023 op de aanname van circa 1200 medewerkers. Pas in 2024 trapt het betaalbedrijf op de rem. Het wervingstempo zal dan vertragen en de operationele hefboomwerking die inherent is aan het platformmodel van Adyen – meer omzet levert disproportioneel meer winst op – moet dan weer gaan werken.
Omdat de netto-omzet van Adyen vanaf dat moment harder moet gaan stijgen dan de loonkosten, kan de operationele marge toenemen richting de langetermijndoelstelling van meer dan 65 procent. “Hoewel we de verwachte ebitda-marge van 65 procent snel zouden kunnen halen als we de bedrijfsvoering voor dit cijfer zouden optimaliseren, is onze blik gericht op de horizon”, aldus Van der Does.
Beleggers in Adyen moeten dan ook vooral vertrouwen hebben in de slotboodschap van Van der Does. Winst op lange termijn vereist vaak opoffering op korte termijn. Dat maakt de stevige koersdaling van vandaag echter niet minder pijnlijk.
Hoe groeit Adyen? |
- Wie iets online koopt heeft grote kans dat de naam Adyen op het rekeningafschrift prijkt. De onderneming verzorgt de internetbetalingen voor diverse grote techbedrijven als Spotify, Amazon en Facebook (Meta Platforms). - Het betaalsysteem van Adyen vormt de schakel tussen fysieke winkels en webshops aan de ene kant en banken en creditcardmaatschappijen aan de andere. Het bedrijf ontvangt voor iedere aankoop een vaste vergoeding, plus een percentage van de transactiewaarde. - Van dat percentage gaat het grootste deel via de achterkant weer naar de banken en creditcardmaatschappijen. Adyen verwerkt de betalingen namelijk op het netwerk dat eigendom is van bijvoorbeeld Visa of Mastercard. Het betaalbedrijf kan daarom slechts een klein gedeelte – rond de 0,1 procent – in eigen zak steken. Hoe meer (web)winkels verkopen, hoe meer verwerkingskosten en commissies de betalingsverwerker dus in rekening kan brengen. - Het Amsterdamse techbedrijf profiteerde lange tijd van de stevige omzetgroei van digitale grootmachten. Daar is de groei nu een beetje teruggevallen. Maar dat wil niet zeggen dat Adyen in de penarie zit. - Adyen verovert namelijk ook een steeds groter aandeel van de transacties van deze spelers, die vaak gebruikmaken van meerdere betalingsverwerkers. Hierdoor hoopt Adyen meer omzet uit bestaande klanten te persen, waardoor het kan blijven groeien. |