VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers keken in aanloop naar de halfjaarcijfers van Adyen reikhalzend uit naar het verwerkte transactievolume en de daaruit voortvloeiende omzetgroei. De netto-omzetgroei versnelde in het tweede kwartaal naar 26 procent. De bittere smaak die beleggers exact een jaar geleden overhielden aan de toen zwaar teleurstellende halfjaarcijfers, is verdwenen. Adyen levert nu in lijn met de beloftes die het fintechbedrijf tijdens zijn beleggersdag in november 2023 deed.

Achter de toename in het verwerkte volume en de groei van de omzet over de eerste zes maanden van dit jaar, gaat een belangrijke ontwikkeling schuil. De stijging is deels te danken aan een relatief nieuwe, maar snelgroeiende klant van Adyen: het Amerikaanse Cash App. Hoe zit dat?

Wie iets online koopt, heeft grote kans dat de naam Adyen op zijn of haar rekeningafschrift prijkt. De betalingsverwerker verzorgt de internetbetalingen voor steeds meer bedrijven, waaronder tech-grootmachten als Spotify, Netflix en Uber. Het Amsterdamse fintechbedrijf profiteert dan ook in grote mate van de omzetgroei van deze mastodonten.

Tegelijkertijd verovert Adyen een steeds groter deel van de transacties van dergelijke bestaande klanten, die vaak gebruikmaken van de diensten van meerdere betalingsverwerkers. Meer dan 80 procent van de totale groei van het transactievolume komt van bestaande klanten. Naarmate de samenwerking langer duurt, wordt de relatie tussen Adyen en een klant vaak hechter en krijgt het betaalbedrijf gaandeweg een groter deel van de transacties door die klant gegund.

Eerder dit jaar gaf Adyen zelf een goed voorbeeld: Cash App (een app van het beursgenoteerde betaalbedrijf Block). "In het vierde kwartaal (van 2023, red.) hebben we onze relatie met één bestaande digitale klant aanzienlijk uitgebreid", aldus co-ceo Ingo Uytdehaage in februari tijdens een analistencall. Afgaande op de deze week verschenen cijfers van Adyen – en die van Cash App-eigenaar Block – is die klant verantwoordelijk voor een flink deel van de toename in het transactievolume en de netto-omzet die Adyen donderdag presenteerde.

Stuk sneller
Het Amerikaanse Cash App Pay is een digitale portemonnee (wallet) op de smartphone en heeft volgens Block 57 miljoen gebruikers die via deze mobiele applicatie geld sparen, gebruiken voor aankopen en investeren. Dankzij de begin dit jaar aangekondigde uitbreiding van de samenwerking met Cash App, groeit Adyen in het tweede kwartaal een stuk sneller dan zonder deze klant.

Volgens de deze week verschenen cijfers zag Adyen het totale bedrag aan verwerkte transacties (in jargon total payment volume, TPV) in het tweede kwartaal jaar-op-jaar stijgen met liefst 45 procent, tot 322 miljard euro. Zonder Cash App zou die groei iets onder de 30 procent zijn uitgekomen, zo valt op te maken uit schattingen van analisten van Wells Fargo.

Uit publieke data van betaalbedrijf Block blijkt namelijk dat Cash App in het tweede kwartaal zo’n 71 miljard dollar (of omgerekend 66 miljard euro) aan transactievolume had. De transacties die worden gedaan met Cash App lopen (deels) via Adyen. Analisten van Wells Fargo schatten dat iets meer dan de helft van dit volume wordt verwerkt door het Amsterdamse bedrijf.

Sterke toename transactievolume mede dankzij Cash App

Bron: kwartaalverslagen Adyen, analistenrapporten Wells Fargo. Berekening VEB. Bedragen in miljarden euro’s. Groeipercentages jaar-op-jaar.

Op schema
Adyen trekt dankzij nieuwe en bestaande klanten steeds meer transacties naar zich toe. De groei in het transactievolume van grotere klanten, waaronder Cash App, heeft wel een keerzijde. Als grote klant weet Cash App zeer gunstige tarieven te bedingen. Bij de eerstekwartaalcijfers was de gedaalde take rate – de vergoeding die Adyen van een klant ontvangt voor het uitvoeren van de transactie – één van de zorgen van beleggers.

Deze take rate is afhankelijk van het volume dat voor een klant over het betalingsplatform van Adyen loopt. Hoe hoger het transactievolume van techbedrijven als Spotify, Netflix, Uber en inmiddels dus ook Cash App, hoe lager de procentuele vergoeding per transactie die Adyen ontvangt. Door dergelijke volumekortingen blijft de toename van de netto-omzet wat achter bij het transactievolume.

Uit de woorden van het Adyen-bestuur bij de eerstekwartaalcijfers viel op te maken dat de take rate bij Cash App fors lager ligt dan het groepsgemiddelde, maar specifieke details werden niet gedeeld. “We focussen ons niet op de take rate, omdat de absolute impact van een grote klant op de netto-omzet en winstgevendheid voor ons het belangrijkst zijn”, voegde financieel directeur Ethan Tandowsky destijds toe.

Wells Fargo schat dat de take rate voor Cash App onder de 0,05 procent ligt, tegenover een gemiddelde voor Adyen van zo’n 0,15 procent. De groeiversnelling in transactievolume vertaalt zich dan ook in een lagere netto-omzetgroei. Maar per saldo – in absolute winstbijdrage gemeten – profiteert Adyen van het extra volume. Zo groeide de netto-omzet afgelopen kwartaal met circa 26 procent naar 475 miljoen euro. Zonder Cash App zou dat vier procentpunten lager zijn geweest (22 procent).

Op schema voor groeidoelstelling tot 2026

Bron: kwartaalverslagen Adyen, analistenrapporten Wells Fargo. Berekening VEB. Groeipercentage ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Mede dankzij Cash App ligt Adyen goed op schema om zijn omzetgroeidoelstelling te behalen. Voor de periode tot 2026 gaat het Amsterdamse betaalbedrijf sinds de laatste beleggersdag (capital markets day) in november 2023 uit van een jaarlijkse omzetgroei van tussen de 20 procent en 30 procent. Adyen herhaalde deze doelstelling, maar verwacht dit jaar aan de onderkant van deze bandbreedte uit te komen. Niet vreemd, aangezien het effect van Cash App de komende twee kwartalen weer uit de cijfers zal lopen (Cash App droeg vanaf het derde kwartaal 2023 extra bij aan de netto-omzetgroei).

Hogere winstmarges
Adyen verwacht verder dat de operationele marge (EBITDA) tot 2026 zal oplopen naar boven de 50 procent. Ook op dat punt was er bij de cijferpresentatie op 15 augustus goed nieuws voor beleggers. De betalingsverwerker zag de EBITDA-marge stijgen naar 46 procent over de eerste helft van 2024 (tegenover 43 procent in H1 2023).

Adyen bleef vorig jaar in hoog tempo nieuw personeel aannemen, terwijl de groei van het transactievolume en de netto-omzet juist vertraagde. Dat raakte de winstgevendheid. Tijdens de beleggersdag liet Adyen weten dat het wervingstempo flink terug zou gaan lopen. En daar voegde het bedrijf de daad bij het woord. Er werden de eerste zes maanden slechts 37 nieuwe medewerkers aangenomen (tegenover 551 medewerkers in H1 2023). De operationele hefboomwerking die inherent is aan het platformmodel van Adyen – meer omzet levert disproportioneel meer winst op, omdat veel kosten ‘vast’ zijn – moet de winstgevendheid in de tweede jaarhelft weer verder verbeteren.

Doordat de netto-omzet van Adyen de komende jaren harder moet gaan stijgen dan de loonkosten, kan de operationele marge toenemen richting de middellangetermijn-doelstelling van meer dan 50 procent in 2026. Beleggers reageerden opgelucht op de vooruitzichten: de koers van Adyen steeg in de middaghandel met bijna 13 procent.


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap