Adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB was vorige week te gast in het programma AEX Factor van BNR. Daar werden drie Nederlandse beursgenoteerde bedrijven besproken, met vooral veel aandacht voor de problemen en toekomst van Philips.
ABN Amro
Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft vorige week tegen de Tweede Kamer gezegd dat het kabinet aandelen ABN Amro op de markt wil gaan brengen. Volgens Keyner is dat een goede zaak, omdat de Staat als aandeelhouder allerlei eisen stelt die het bedrijf vertragen en het ondernemen beletten.
Wat is de toekomst van de grootbank? Keyner: “Een voor de hand liggend scenario is dat ze opgaan in een groter geheel waarmee ze de vaste kosten over meer klanten, over meer omzet kunnen gaan verdelen.”
ABN Amro heeft een moeizaam verdienmodel, maar het aandeel kan toch een goede belegging zijn. Alles ligt aan de prijs die je betaalt. Iemand die heel weinig hoeft te betalen, kan snel rendement halen door ervoor te zorgen dat wat de bank op de balans heeft staan zo goed mogelijk gaat renderen en eruit te persen wat er nog in zit.
Unilever
Bij Unilever is de activistische belegger Nelson Peltz ingestapt. Keyner denkt dat het nodig is dat er bij Unilever wordt opgetreden tegen bureaucratie en dat er meer wordt geïnvesteerd in langetermijn-groei. Volgens hem mag het bedrijf dankbaar zijn dat Peltz de boel komt opschudden. Hij deed dit eerder al bij Procter & Gamble en zorgde er mede voor dat de grote concurrent over de laatste vier jaar ongeveer verdubbelde in koers, terwijl Unilever in die periode nauwelijks van zijn plaats is gekomen.
Philips
De problemen met slaapapneu-machines blijven aanhouden bij Philips. Een voorlopig rapport van de Amerikaanse FDA over deze zaak was vernietigend. De controlesystemen in de fabrieken rammelen volgens de autoriteit aan alle kanten. Philips heeft miljoenen van dit soort apparaten verkocht en komt er naar eigen zeggen nu pas jaren later achter dat er iets mis mee is.
Bij de VEB is Philips regelmatig onderwerp van discussie. Keyner: “Of je het nou weet of niet, juridisch gezien maakt het geen bal uit. Je bent als management verantwoordelijk dat je goede producten levert aan je klanten en patiënten. En je bent als management verantwoordelijk naar de beleggers toe, dat wat je presenteert in je cijfers een reële weergave is. Als je weet dat iets niet goed is en je pretendeert naar de buitenwereld dat het wel goed is, dan heb je een dubbel probleem.”
Recent werd bekend dat Philips nog eens 74 miljoen euro uittrekt voor weer nieuwe kwaliteitsproblemen met twee apparaten. Dit zijn volgens Keyner allemaal signalen dat het bestuur van Philips geen grip op de situatie heeft.
Topman Frans van Houten van Philips moet nu duidelijkheid scheppen en de issues oplossen. Als er nog een tegenvaller komt, denkt Keyner dat de commissarissen zullen zeggen dat het tijd is voor iemand anders aan het hoofd van het bedrijf. Ook wat de VEB betreft heeft Van Houten zijn krediet bijna verspeeld en zou hij moeten opstappen als er meer problemen naar buiten komen.
Toekomst
Het belangrijkste is dat het bestuur van Philips nu snel het vertrouwen van klanten en beleggers terugwint. Het bedrijf uit Eindhoven heeft uiteraard ook beurswaarde verloren. Philips is nog ‘maar’ 25 miljard euro waard, wat het bedrijf een makkelijke prooi maakt voor een overnemende partij.
Een financiële partij met diepe zakken zou volgens Keyner interesse kunnen hebben, want Philips heeft wel een stevige balans en kansrijke producten. Bovendien heeft het bedrijf een veelbelovende strategie, al is uiteindelijk de uitvoering daarvan bepalend voor de waardecreatie.
Waar het concern in ieder geval rekening mee moet houden is dat beleggers aan de deur kloppen voor schadevergoeding. Veel van hen zijn behoorlijk wat geld kwijtgeraakt, en dat zal niet iets zijn wat Philips met een paar miljoen euro gaat oplossen.
Keyner ziet voor het bedrijf nog wel toekomst op de Nederlandse beurs. “Ik acht de kans groot dat als dit issue nog maanden gaat voortduren, partijen aan de deur gaan kloppen. Tegelijkertijd acht ik de kans klein dat Philips van de beurs zal worden gehaald, omdat ze alles in het werk zullen stellen om onafhankelijk te blijven. En ik denk dat ze daarbij heel veel steun gaan vinden in Nederland, bij de politiek.”
De volledige uitzending van AEX Factor beluistert u hier.