Beleggen is populairder dan ooit en dat is goed nieuws want beleggen is de beste manier om het vermogen (minstens) zijn koopkracht te laten behouden. Het aantal beleggende huishoudens in Nederland is in 2021 met 12 procent wederom sterk gegroeid.
De groei bleek vorige week uit Retail Investor, het jaarlijkse onderzoek van Kantar dat sinds 1997 de ontwikkelingen op de particuliere beleggersmarkt volgt. Nederland telt nu 1,96 miljoen beleggende huishoudens en daarmee wordt een oud record gebroken dat dateerde van het jaar 2000 toen er 1,9 miljoen huishoudens belegden. Het nieuwe record is het resultaat van zes jaren van onafgebroken groei. Een dergelijke langdurige toename is niet eerder vertoond, waarbij aangetekend mag worden dat de groei van 12 procent iets lager is dan vorig jaar, toen was er sprake van een groei van 17 procent.
Het komt er per saldo op neer dat in de afgelopen zes jaar het aantal beleggers bijna verdubbeld is. De lage rente blijkt de belangrijkste drijfveer om te gaan beleggen. Huishoudens zien in toenemende mate in dat beleggen de mogelijkheid biedt om wat meer rendement te realiseren. De gunstige beursontwikkeling dit jaar stimuleert ook.
De belegger wordt daarnaast jonger. Terwijl tien jaar geleden de gemiddelde leeftijd op circa 53 jaar lag, is die inmiddels gedaald tot 49 jaar. De aanzienlijke instroom van nieuwe beleggers speelt hierin een belangrijke rol: de belegger die dit jaar startte met beleggen is gemiddeld 38 jaar, terwijl dit in het vorige decennium gemiddeld zo’n 41 jaar was.
Behalve een verjonging zag Kantar ook een doorgaande trend van feminisering optreden: in 72 procent van de beleggende huishoudens is een man de hoofdkostwinner, maar onder recent gestarte beleggers is dit nog maar 66 procent.
Vrijwel alle aanbieders van beleggingsdiensten hebben volgens Kantar hun klantenkring zien groeien dit jaar. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om brokers, aanbieders van totaalpakketten en vermogensbeheerders.
Beginnende belegger
Bij deze populariteit van beleggen is het goed om dit in het achterhoofd te houden: de vorige piek in het aantal beleggende huishoudens in Nederland in het jaar 2000 viel samen met een piek op de beurzen, toen de AEX de 700 punten bereikte en een jarenlange daling inzette. Aandelen zijn nu eenmaal risicovol.
Voor beginnende beleggers, is het daarom belangrijk om een goed stappenplan te hebben en op te letten voor de valkuilen.
In het algemeen geldt: een hoger verwacht rendement vereist het nemen van een hoger risico. Maar er zijn manieren om dit risico te beheersen. Lees 'De basisprincipes voor elke belegger' om dit principe goed te begrijpen.
Lange termijn
Als je kijkt naar de lange termijn, is het natuurlijk ook maar de vraag of aandelen inderdaad meer risico met zich meebrengen dan een deposito en obligaties. De koersen van aandelen kunnen uiteraard fluctueren, in tegenstelling tot het geld op een spaarrekening dat een vaste waarde heeft.
Daar staat tegenover dat een deposito op de lange termijn het grote risico heeft dat er niet genoeg rente wordt betaald om de inflatie bij te houden, zodat je koopkracht wordt uitgehold. Om dit inzichtelijk te maken hebben wij hier het verschil in eindkapitaal tussen beleggers in twee scenario’s en een spaarder inzichtelijk gemaakt, over een termijn van 20 jaar.
Twintig jaar, dat lijkt lang. Maar het is vooral voor aandelenbeleggers wel een periode waarop de kans heel groot is dat het rendement positief is. Vooral ook als je gespreid over de tijd instapt: daarmee zorg je namelijk dat je in dalende markten een steeds lagere gemiddelde aankoopkoers hebt.
Verder is een goede spreiding over verschillende beleggingscategorieën heel belangrijk. Op deze pagina lees je hoe je eenvoudig gespreid kunt beleggen.
Wie sinds 2000 tot nu goed gespreid in aandelen is blijven beleggen en af en toe wat heeft bijgekocht, heeft waarschijnlijk nu een prima rendement over die hele periode, zeker met de koersstijgingen van de laatste maanden. En de koers alleen zegt niet alles, er is ook nog het dividend dat wordt uitgekeerd.
Goede informatie
Vooral voor nieuwe beleggers kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien, en de blik te houden op wat echt belangrijk is. Zij zijn vaak gevoeliger voor de verlokkingen van hoog renderende en – op het oog – veilige beleggingen. Aanbieders van niet-beursgenoteerde beleggingen ruiken hun kans om geld op te halen.
In dit artikel zette de VEB negen zaken op een rij waar beleggers in dit verband waakzaam voor moeten zijn, aan de hand van een actuele aanbieding. Deze aandachtspunten gelden voor alle niet-beursgenoteerde investeringen die buiten toezicht vallen.
Het is (vaak) verstandiger om bij beursgenoteerde beleggingen te blijven. Dat kan bijvoorbeeld via een beleggingsfonds of etf. De belegger die zelf in individuele aandelen wil beleggen, heeft vooral belang bij goede en betrouwbare informatie. VEB-leden hebben toegang tot de Bedrijven Barometers van Nederlandse beursfondsen en ook de tool Stijlbeleggen om aandelen te vinden die goed scoren op het gebied van waarde, groei, kwaliteit of dividend binnen de Europese Stoxx 600-index.
Helaas kan het ook voor beleggers die de zaak goed op orde hebben, altijd misgaan. Beleggingsschade komt in allerlei vormen. Als er sprake is van misleiding, oplichting, wanprestaties of wanbeleid bij een beursfonds, dan kan de VEB in actie komen. VEB-leden zijn zeker van deelname aan juridische acties die voor hen openstaan en nieuwe acties.
Meer informatie over de voordelen van het lidmaatschap en lid worden leest u hier.