VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen en risico zijn twee kanten van dezelfde medaille. Risico nemen betekent dat je ook geld kunt verliezen. Toch bestaan er basisprincipes die (op langere termijn) de kans op een goed beleggingsresultaat positief kunnen beïnvloeden: gespreid beleggen en het minimaliseren van de kosten, zijn er daar twee van. Lees hoe je eenvoudig gespreid kunt beleggen.  

Hoe kan ik gemakkelijk gespreid beleggen?
Afhankelijk van de tijd en energie die je erin wilt steken, zijn er drie voor de hand liggende mogelijkheden. We leggen de verschillende opties uit. 
 

1. Beleggen via een totaalpakket
Dit is de meest eenvoudige optie, die echter duur kan uitvallen. De vele reclame-uitingen waarmee aanbieders van dergelijke oplossingen schermen, doen vermoeden dat het hier om innovatieve vormen van vermogensbeheer gaat. Dat is meestal niet zo. In veel gevallen bestaat een dergelijk product uit een aantal beleggingsfondsen waarvan aandelen en obligaties de hoofdbestanddelen zijn. Naast de kosten voor de onderliggende fondsen, betaalt men ook een vergoeding voor het totaalpakket. De VEB vergeleek vier verschillende totaalpakketten. 

    Een totaalpakket vinden  

  

2. Zelf een mixfonds kopen
Je kunt er ook voor kiezen om direct een fonds aan te schaffen dat bestaat uit zowel aandelen als obligaties, een zogeheten mixfonds. Dit heeft als voordeel dat je de kosten die banken en vermogensbeheerders toevoegen voor het maken van het totaalpakket niet betaalt. En aangezien er voldoende kant en klare mixfondsen door vrijwel alle grote banken en brokers worden aangeboden, kost dit je nauwelijks meer tijd dan het kopen van een totaalpakket.
 

 Een beleggingsfonds vinden 

 

3. Zelf een mixfonds maken
De laatste en meest voordelige optie voor gespreid beleggen is het zelf selecteren van (goedkope) aandelen- en obligatiefondsen. Hiermee kun je nog eens de helft van de kosten besparen die je zou betalen bij het aanschaffen van een mixfonds (optie 2). Het kost je echter wel wat meer tijd en moeite. 

 Zelf een mixfonds maken



Hoe kan ik de beleggingskosten minimaliseren?
Over het algemeen geldt, hoe minder je zelf doet, hoe hoger de kosten en des te lager het rendement. Dat kosten grote impact hebben op het rendement, zie je in de onderstaande grafiek. Zelf gespreid beleggen kan je vele (tien)duizenden euro's besparen, afhankelijk van hoeveel je belegt. 

Rendementsverschil Totaalpakketten vs Zelf beleggen

Bovenstaande grafiek toont het fictieve rendement van een portefeuille die 20 jaar aangehouden wordt. In de drie varianten is de selectie van aandeelfondsen steeds gelijk, maar de manier waarop deze zijn aangeschaft, verschilt. Hieronder lees je meer over de verschillen. Voor de rendementsberekening zijn de gemiddelde kosten genomen. Bij de totaalpakketten gaat het om de kosten van FitVermogen, Robeco One, Evi en Rabo Rendemix. Bij zelf kopen om de gemiddelde kosten van 5 mixfondsen en bij zelf maken om de gemiddelde kosten van zeven etf´s.

Vergeet daarnaast niet te vergelijken tussen aanbieders. Er kunnen grote kostenverschillen zijn en vergelijken loont. Via de link in de buttons in dit artikel helpen we je bij het selecteren van een (mogelijk) geschikte optie.