VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arnout Schuijff, een van de oprichters van Adyen, vertrekt voortijdig. Dat werd bekend in aanloop naar een investeerdersbijeenkomst van het betaalbedrijf. Volgens het betaalbedrijf verandert er weinig. Snelle maar gecontroleerde groei blijft het devies bij het fintechbedrijf.

‘Bitterzoet’ noemde topman Pieter van der Does het vertrek van Arnout Schuijff, de publiciteitsschuwe Chief Technology Officer, met wie hij in 2006 Adyen oprichtte. Onverwacht kwam het afscheid niet, zo vertelde de ceo ten overstaan van een online publiek van analisten.

Het zou sinds de oprichting van Adyen duidelijk zijn geweest dat Schuijff op enig moment het roer volledig aan Van der Does zou laten. Dat de per 1 januari afzwaaiende CTO tot medio 2022 benoemd was in de raad van bestuur doet daar weinig aan af.

Adyen zal de mede door Schuijff ingezette strategie blijven, zo was de boodschap tijdens de Capital Markets Day. Ter bekrachtiging daarvan werd beleggers nog maar eens het model van Adyen uitgelegd. Een teken te meer dat het fintech-bedrijf zich vaak nog onbegrepen voelt door het analistengilde.   

Centraal in het busnessmodel van Adyen staat de verwerking van betalingen voor klanten via één enkel platform. Hierbij wil Adyen graag in zoveel mogelijk landen de keten van betalingen zo volledig mogelijk verwerken, om als het ware een ‘one-stop-shop’ aan te bieden.

Voor bedrijven is dit aantrekkelijk, omdat het betalingsverkeer gefragmenteerd is; alleen al om in een groep Europese landen de betalingen te verwerken, moeten tot wel 20 verschillende partners worden gecontracteerd.

Ook kost het omzet; van de vijf betalingspogingen, worden er wereldwijd gemiddeld maar vier geaccepteerd. Met het centrale systeem van Adyen is in grote delen van de wereld maar één partner nodig en stijgt de acceptatiegraad, onder andere door minder miscommunicatie tussen systemen en de mogelijkheid om een geweigerde betaling snel nogmaals te proberen.

Met deze propositie is Adyen in staat gebleken bijna exponentieel te groeien.  Op eigen kracht, want van overnames wil het bedrijf niet weten. Daarmee kiest het een radicaal andere route dan die andere, Nederlandse tech-georiënteerde snelle groeier, Just Eat TakeAway, dat de ene concurrent na de andere koopt. De ene sector is blijkbaar de andere niet.

Bedrijven kopen betekent IT-systemen aan elkaar knopen en daar is Adyen beducht voor. De groei op de korte en middellange termijn weegt daarbij niet op tegen de nadelen op de lange termijn, zoals het updaten van al deze parallelle infrastructuur.

Een rem op de groei van het technologiebedrijf is vooral van menselijke aard. Aan goede techneuten wordt van alle kanten getrokken en Adyen is ook nog eens erg kieskeurig. Iedere sollicitant wordt door minimaal 1 van de 6 boardmembers gewogen. Dat maakt uitbreiding een arbeidsintensief proces; alleen in de eerste helft van 2020 nam het bedrijf 266 FTE aan, waardoor het totaal tot omgerekend circa 1450 banen is gestegen.

Het verdienmodel van Adyen is primair gericht op provisies bij de transacties die het uitvoert. Een andere mogelijke omzetgenerator wordt nu nog maar mondjesmaat benut.

Omdat Adyen miljoenen betalingen afwikkelt, verzamelt het veel informatie over consumentengedrag en -activiteiten, die nu nog grotendeels gratis wordt aangeboden aan klanten, extra service voor winkeliers en e-commerce-bedrijven die zich bij Adyen hebben aangesloten. In de verre toekomst zou dit kunnen uitgroeien tot een betaalde service.

En zo worden er meer activiteiten ontplooid om extra omzet te genereren. Adyen is in staat om zelf credit- of debitcards uit te geven met een beveiliging. Deze kunnen door het bedrijf zodanig worden beveiligd, dat alleen bepaalde transacties kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld pinbetalingen bij de benzinepomp door een vrachtwagenchauffeur, of een bepaalde transactie voor een agent van een handelsonderneming.

Of Adyen met deze extra activiteiten de huidige klanten (ondernemers en ecommerce-bedrijven) nog steviger weet te binden, is afwachten. Het zal in ieder geval gebeuren zonder het technisch brein van Arnout Schuijff. Die zal vanaf 1 januari nog wel als aandeelhouder betrokken blijven.




Gerelateerde artikelen