Terwijl de AEX donderdag flink in de min duikt, is Unilever een van de weinige winnaars. Beleggers zien vooral de voordelen van het voornemen van Unilever om volledig Brits te worden. De VEB plaatst wel enkele kritische kanttekeningen.
Unilever wordt op papier volledig Brits en het hoofdkantoor verhuist naar Londen. De aandelen blijven wel genoteerd in Amsterdam, en zullen waarschijnlijk ook onderdeel blijven uitmaken van de AEX, waar het eveneens Britse RELX ook een plaats in heeft. Of Unilever als Brits bedrijf in alle andere indices kan blijven moet worden afgewacht. De eurostoxx50, die alleen aandelen uit het eurogebied bevat, lijkt op zijn minst een twijfelgeval.
Het zal ook even wennen zijn voor de trouwe vergaderbezoekers onder de aandeelhouders Unilever, geen jaarlijks kopje Lipton thee meer op de aandeelhoudersvergadering in Rotterdam. Het staat ze natuurlijk wel vrij de vergadering in Londen te bezoeken.
De beslissing van Unilever om voor het Verenigd Koninkrijk te kiezen is een duidelijke draai. Twee jaar geleden was het voornemen nog om voor Nederland te kiezen. Dat werd toen verkocht door te verwijzen naar het grotere belang van de NV-aandelen in de Unilever-groep en de hogere liquiditeit in de NV-aandelen.
Dit argument werd destijds in de markt al als niet heel geloofwaardig gezien. Unilever zwijgt in het persbericht van vandaag op dit punt geheel. De beslissing nu laat maar weer eens zien hoe slecht Unilever destijds het sentiment onder beleggers heeft voorvoeld.
Er zijn nog de nodige onzekerheden rond deze kwestie. Allereerst is er de brexit, die nog niet is afgerond. Welke politieke machinaties hierbij op de achtergrond een rol hebben gespeeld is voorlopig gissen. De Nederlandse regering lijdt gezichtsverlies. Bij een eventuele afsplitsing van de voedingsdivisie ligt er een grote uitdaging voor Nederland om deze voor ons land te behouden, hoewel in het persbericht wordt geschermd met een toezegging dat de voedingstak in Nederland naar de beurs kan als het zo ver komt.
Voor Nederlandse beleggers is het belangrijker dat het huidige Unilever (ook) genoteerd blijft aan de Nederlandse beurs. Handel in het aandeel via de Britse beurs brengt extra kosten met zich mee. Unilever zegt dat er nu niets verandert voor continentale beleggers. Het zou goed zijn als Unilever op dat gebied toezeggingen voor de langere termijn kan doen.
Een andere vraag is wat deze stap betekent voor de duurzame signatuur van Unilever, dat met deze verhuizing feitelijk net als het hele Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. En voor het overnamebeleid: nu de belemmerende duale structuur is opgeheven, kan Unilever actiever worden in overnames. Uitgifte van nieuwe aandelen zal gemakkelijker worden. Wat beleggers daarvan moeten verwachten, valt ook nog te bezien.
Op de korte termijn overheersen bij beleggers echter de plussen van deze beslissing: het aandeel Unilever doet het de hele donderdag 4 tot 5 procent beter dan de AEX.