VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoe reageerde het aandeel op de kwartaalcijfers?

Op de dag van publicatie van de cijfers daalde de koers met 2,5 procent, op een Amsterdamse beurs die 2 procent won. Een aandeel Air France-KLM kost nu 4,10 euro, minder dan de helft van wat het begin dit jaar waard was. In 2007 betaalden beleggers nog tegen de 40 euro voor hetzelfde aandeel. Minister Hoekstra betaalde in februari 2019 gemiddeld 12,35 euro per aandeel Air France-KLM.

Wat was het nieuws?
- De Nederlandse tak van het bedrijf, KLM, sloot het eerste kwartaal van 2020 af met een operationeel verlies van 275 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij wordt hard geraakt door de coronacrisis waardoor het leeuwendeel van de vluchten zijn geschrapt. De prestaties in het tweede en derde kwartaal worden naar verwachting nog slechter.

- Bij zustermaatschappij Air France was het resultaat 536 miljoen euro negatief. Het resultaat van Air France-KLM als geheel, inclusief prijsvechter Transavia, kwam uit op 815 miljoen euro onder nul. Dat was (nog) slechter dan analisten hadden voorspeld.

- Het concern voelde ook de pijn van ongunstige brandstofovereenkomsten. Sinds het afsluiten van de zogeheten hedging-contracten is de olieprijs fors gekelderd, waardoor Air France-KLM maar beperkt profiteert van de sterk gedaalde kerosineprijs: het concern moet forse verliezen nemen op de brandstofcontracten.

- De omzet daalde met 922 miljoen euro tot net 5 miljard euro. En dan was dit kwartaal slechts voor een beperkt deel geraakt door de coronacrisis. Het tweede en derde kwartaal zullen vermoedelijk aanzienlijk lagere omzetten kennen.

- Alles bij elkaar opgeteld kwam het nettoverlies in het eerste kwartaal van 2020 uit op 1,8 miljard euro.

Is er ook nog goed nieuws?
- Er zijn forse kostenbesparende maatregelen genomen, goed voor een maandelijkse besparing van 350 miljoen euro, maar ondanks dat stroomt er 400 miljoen euro per maand de kas uit.

- De Franse regering heeft 7 miljard euro aan steun toegezegd via lenigen en garantstellingen voor Air France. Over 2 miljard tot 4 miljard euro steun van de Nederlandse overheid voor KLM wordt nog onderhandeld.

- Met een aandeelhouder als Wopke Hoekstra heeft Air France-KLM het beter getroffen dan de Amerikaanse branchegenoten het hadden met Warren Buffett. Die laatste gooide vorige maand al zijn luchtvaartaandelen eruit. Mocht Hoekstra het type belegger zijn dat na een verlies op de eerste aankoop gaat bijkopen om zijn gemiddelde aankoopprijs te verlagen heeft elke ervaren belegger een waarschuwing voor hem: dit is zelden een verstandige strategie.

Slotsom: hoe resistent is Air France-KLM?
- Dat is wel duidelijk: in het geheel niet. Zonder miljarden euro’s aan overheidssteun gaan bedrijven als Air France-KLM in dit soort situaties onherroepelijk failliet. Het is de vraag of overheden die zich erop voor laten staan dat zij de economie structureel willen verduurzamen luchtvaartmaatschappijen overeind moeten houden. Goedkoop vliegen is misschien wel het eerste waarvoor in een duurzame wereld geen plaats meer zou moeten zijn.




Gerelateerde artikelen