VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het komt niet vaak voor dat Warren Buffett de zon niet achter de wolken ziet schijnen. De Amerikaanse superbelegger dumpte vorige maand al zijn luchtvaartaandelen en lijkt ondanks de lagere aandelenkoersen nog geen echte koopjes te zien.

Wie in de jaren 60 een paar duizend dollar zou hebben belegd in Buffett’s bedrijf Berkshire Hathaway is nu miljonair. Jaarlijks maken de laatste decennia daarom duizenden beleggers uit de hele wereld een bedevaart naar de stad Omaha in Nebraska om te luisteren naar hun held en beleggersgoeroe Warren Buffett. Het is de best bezochte aandeelhoudersvergadering ter wereld. Maar dit jaar is alles anders. Corona zorgt dat iedereen thuis moet blijven, zelfs Buffetts partner Charlie Munger.
 
Maar Buffett stond zijn volgelingen wel te woord, samen met zijn mogelijke opvolger Gregory Abel. Hij deed dat in een ‘livestream’, waarin een beperkt aantal journalisten de vragen mocht stellen. Lees hier de belangrijkste uitspraken die Buffett deed op deze uitzonderlijke aandeelhoudersvergadering.
 
Buffetts trackrecord als belegger is fenomenaal, maar in 2019 slaagde hij er niet in de Amerikaanse aandelenmarkt te verslaan. Ook dit boekjaar zal het lastig worden, want Berkshire verloor al veel geld aan de beleggingen in luchtvaartmaatschappijen. Buffett gooide deze aandelen er overigens in april allemaal uit. Voor 6 miljard dollar aan aandelen in Delta, American, United en Southwest Airlines werden verkocht. Buffett vreest dat er een structurele luchtvaartcrisis komt: “Als deze sector slechts 70 à 80 procent herstelt, dan verdwijnen de toestellen niet. Er zijn te veel vliegtuigen.” De luchtvaartsector staat vermoedelijk aan de vooravond van een pijnlijke krimpfase. 
 
De resultaten in het eerste kwartaal van 2020 waren voor investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway overigens niet zo slecht. De operationele winst steeg met 6 procent naar bijna 5,9 miljard dollar. De pijn zat hem in de dalende koersen van de belangen met een beursnotering: de investeringen werden bijna 55 miljard dollar minder waard, waardoor de gerapporteerde nettowinst fors in de min schoot. 
 
Buffett zelf hecht overigens weinig waarde aan het nettoresultaat. Hij vindt de operationele winst een belangrijker maatstaf. Maar de coronapandemie raakt de bedrijven van Berkshire wel degelijk hard, gaf Buffett zaterdag ook toe. Van de luchtvaartsector is dan misschien afscheid genomen, Berkshire heeft nog forse belangen in bedrijven als Apple, American Express, Bank of America , Wells Fargo en Coca-Cola en die zijn niet immuun voor de wereldwijde recessie die zich nu ontvouwt.
 
Misschien wel de grootste tegenvaller was het feit dat Buffett nog geen koopjes ziet in de huidige markt. Ook zijn eigen Berkshire Hathaway lijkt hij nog niet (te) goedkoop te vinden. Berkshire kocht in het afgelopen kwartaal voor 1,7 miljard aan eigen aandelen terug, maar dat is minder dan in het laatste kwartaal van 2019. En voor een bedrijf met 137 miljard dollar in kas is 1,7 miljard niet zo veel.
 
Het lijkt er dus op dat het Orakel van Omaha niet uitsluit dat de koersen nog wel wat lager kunnen. Maar de ware Buffett-kenners weten dat Warren zelden zelf op pad gaat om extreem goedkope aandelen te zoeken. Hij wacht liever tot er een paniekerige ‘Mister Market’ aanbelt die hem zijn aandelen aanbiedt voor een bodemprijs. Zo deed hij het in 2008 ook.