VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eerst was het de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, toen de protesten in Hongkong en nu gooit het coronavirus roet in het eten bij B&S Group. Het smallcapaandeel behoort maandag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs

Wat een aandeel als B&S Group kwetsbaar maakt voor tegenvallers is de balans van het bedrijf waar een relatief groot werkkapitaal voor een belangrijk deel gefinancierd wordt met leningen.

B&S zag de omzet in 2019 wel groeien, maar de winst viel terug. Topman Bert Meulman van de distributeur van consumentenartikelen noemde het jaar maandagochtend “gemengd”. Hij toonde zich tevreden met de tweecijferige omzetgroei (13,3 procent), waarvan 4,9 procent autonoom, maar wees ook op de ongunstige ontwikkelingen in een aantal van de belangrijkste markten in de tweede helft van 2019. Dat had, samen met de logistieke beperkingen in de eerste helft van dat jaar, een “significant effect op de resultaten”.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) nam toe van 109,0 miljoen naar 114,6 miljoen euro. Onder aan de streep bleef er een winst over van 60,3 miljoen euro, 17,2 procent minder dan een jaar eerder. De winst per aandeel daalde van 0,72 naar 0,56 euro. De belastingdruk lag in 2019 ook hoger, aldus B&S.

B&S Group stelt een slotdividend voor van 0,09 euro per aandeel. De aandeelhoudersvergadering die daarover gaat zal op 19 mei vermoedelijk weer plaatsvinden in Luxemburg, waar het bedrijf formeel gevestigd is. Het hoofdkantoor staat echter in Dordrecht, waar het bedrijf voor beleggers wel jaarlijks een ‘capital markets day’ houdt.

Het totaal uitgekeerde dividend zou dan op 0,22 euro uitkomen, waarbij de ‘payout-ratio’ op 40 procent komt, aan de onderkant van bandbreedte van 40 tot 60 procent waar het bedrijf naar streeft. B&S zal op de aandeelhoudersvergadering overigens voorstellen het dividend voortaan in één keer uit te gaan betalen.

B&S Group is niet helemaal gerust op de ontwikkelingen in Azië, hoewel de gevolgen van de protesten in Hong Kong en de handelsoorlog tussen de VS en China volgens B&S ook wel weer zullen wegebben. Het is nu de uitbraak van het coronavirus die gevolgen zal hebben voor de vraag naar luxe merken in Azië. B&S bevoorraadt ook cruiseschepen met eten, cosmetica en drank. De virusangst kan de toeristische sector hard raken, als mensen massaal besluiten dit jaar dicht bij huis te blijven.

In Europa en de VS heeft B&S Group vertrouwen in de groeimogelijkheden, met name bij de Health & Beauty tak en de Iikeur-activiteiten verwacht het bedrijf dat de resultaten op korte en middellange termijn zullen stijgen dankzij het aanboren van nieuwe geografische markten.

B&S verkoopt drank en cosmetica aan de detailhandel en via internet direct aan klanten. Bekende ketens als Action en Kruidvat behoren tot de klantenkring en ook grote webshops als Amazon.com en Bol.com nemen producten af. Dit is de belangrijkste activiteit, goed voor zo’n twee derde van de omzet.

Analisten (bron: Bloomberg) zijn positief over B&S Group. Van het vijftal dat dit aandeel volgt geven er vier een koopadvies. Gemiddeld verwachten zij dat het bedrijf dit jaar een winst per aandeel van 0,93 euro zal realiseren, waarmee het tot 8,45 euro gedaalde aandeel net 9 keer de winst kost. Het dividendrendement is 2,6 procent.

De koersdoelen liegen er ook niet om: het gemiddelde ligt op 14,70 euro. De grootste optimist over dit aandeel is Tijs Hollestelle van ING die B&S naar 20 euro ziet gaan. De enige die B&S een houden-advies meegeeft, Annelies Vermeulen van Morgan Stanley, hanteert een koersdoel van 11 euro. Dat is toch nog zo’n 30 procent boven de koers van maandag. 




Gerelateerde artikelen