VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met een klap op de gong luidde topman Jeroen van Glabbeek van CM.com deze week de beursintroductie van zijn bedrijf in. Dat het via een omgekeerde overname van een lege huls moest, mocht de pret niet drukken.

‘Breda heeft met CM.com eindelijk weer een beursgenoteerd bedrijf,’ kopte de Brabantse krant BN DeStem vrijdag tevreden. Dat was sinds de jaren 90, toen snoepfabrikant Van Melle werd overgenomen en vastgoedbelegger Vastned naar de Randstad verhuisde, namelijk niet meer het geval.

Elke stad wil natuurlijk graag hoofdkantoren van beursgenoteerde ondernemingen binnen de gemeentegrenzen kunnen verwelkomen. En dat CM geen Apple of Microsoft is zal men in Breda ook wel weten.

Om de beursnotering tot stand te brengen fuseerde CM.com met lege huls Dutch Star Companies ONE. Dat bedrijf stond sinds 2018 op Euronext Amsterdam maar had zelf geen activiteiten. Het was een fonds waar Nederlandse (oud-)ondernemers geld in hadden gestoken om dat te investeren in een onderneming die de beursnotering zou overnemen.

Deze route bleek voor CM een mooi alternatief voor een ‘normale’ beursgang, die in oktober vorig jaar op het laatste moment werd afgeblazen.

Het uitstel van de beursgang was destijds een flinke tegenvaller voor Bredanaar Jeroen van Glabbeek, die CM samen met Gilbert Gooijers in 1999 opzette als sms-dienst voor evenementen. In 2006 al had hij het plan zijn bedrijf naar de beurs te brengen. Toen was de onderneming er nog niet klaar voor, zo vertelde de topman in het Financieele Dagblad. Blijkbaar is het nu wel zo ver.

CM behaalt het grootste deel van de omzet uit het verzenden van SMS- en Whatsapp-berichten voor bedrijven aan hun klanten. CM begon deze dienstverlening in het uitgaanscircuit, waarbij het bezoekers van discotheken met berichtjes op de hoogte hield van aangekondigde evenementen. Inmiddels worden met deze activiteit ook bekende namen als Albert Heijn, Ikea en Thuisbezorgd bediend.

Driekwart van de omzet behaalt CM met het voor bedrijven uit handen nemen van de communicatie met klanten via berichtdiensten. Daarmee speelt het bedrijf een zeer beperkte rol in de markt, waarin het Amerikaanse Twilio voor CM het grote voorbeeld is.

Dat op de Nasdaq genoteerde Twilio (ticker TWLO) is op dit moment ruim 17 miljard dollar waard. CM was bij een koers van 20 euro per aandeel vrijdagmorgen 470 miljoen euro waard, ongeveer drie procent van de beurswaarde van Twilio. In de komende weken zal het aantal uitstaande aandelen CM nog iets verder toenemen, door de conversie van eerder uitgegeven warrants.

Begin november, in Effect 11, droegen wij die veel grotere branchegenoot overigens aan als mogelijk alternatief voor de afgeblazen beursgang van CM.

Dat was achteraf een prima tip, want Twilio kostte destijds zo'n 95 dollar en noteert nu tegen de 130 dollar. Aan CM en Van Glabbeek de uitdaging om Breda nog trotser te maken dan het al is. De VEB zal de prestaties van het beursgenoteerde CM, zowel het bedrijf als het aandeel, in ieder geval op de voet volgen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.