Uitstel en afstel. Dat is het verhaal rond een hele reeks recente beursgangen in Amsterdam. Leaseplan kwam niet, Fastned kwam later en vorige week stelde ook het Bredase technologiebedrijf CM.com zijn beursgang tot nader order uit. Blijkbaar twijfelen beleggers aan de groeibeloftes.
CM wachtte tot een dag voor de op 11 oktober geplande beursgang om de zaak af te blazen. Daarbij werd ook gemeld dat Chris Figee toch niet aan zal treden als commissaris. Onlangs werd bekend dat Figee opstapt bij verzekeraar ASR om financieel topman te worden bij KPN. De nieuwe functie verdraagt zich niet met een commissariaat bij CM.com, een ongelukkig moment zo vlak voor de beursgang.
Het uitstel van de beursgang is een tegenvaller voor de Bredase ondernemer Jeroen van Glabbeek, die samen met Gilbert Gooijers in 1999 het bedrijf CM.com opzette als sms-dienst voor evenementen. In 2006 al had hij het plan zijn bedrijf naar de beurs te brengen. Toen was de onderneming er nog niet klaar voor, zo vertelde de topman onlangs aan het Financieele Dagblad.
Klaar is het bedrijf ook nu nog niet, zo blijkt. Daarom neemt de onderneming ‘extra tijd voor engagement’ met beleggers.
Dat geeft beleggers extra tijd om eens goed te kijken naar het verhaal van CM.com. Een analyse op basis van het honderden pagina’s tellende prospectus dat de onderneming onlangs publiceerde.
Geld ophalen
CM wil 100 miljoen euro aan nieuw kapitaal ophalen, geld dat na het aflossen van de uitstaande bankleningen vooral wordt ingezet om de groei te versnellen. De oprichters, die nu nog steeds bestuurder en enig aandeelhouder zijn, brengen circa 40 procent van de aandelen naar de beurs.
Het geld moet het bedrijf helpen groeien in drie verschillende activiteiten. Het grootste deel van de (bescheiden) omzet van 85 miljoen euro haalt CM uit het verzending van SMS- en Whatsapp-berichten voor bedrijven aan hun klanten. CM begon deze dienstverlening in het uitgaanscircuit, waarbij het bezoekers van discotheken met berichtjes op de hoogte hield van aangekondigde evenementen. Inmiddels worden met deze activiteit ook bekende namen als Albert Heijn, Ikea en Thuisbezorgd bediend.
Driekwart van de omzet behaalt CM met het voor bedrijven uit handen nemen van de communicatie met klanten via berichtdiensten. Daarmee speelt het bedrijf een zeer beperkte rol in de markt.
Twilio
Het grote voorbeeld is het Amerikaanse Twilio, dat ook actief is in de berichtafhandeling. Het op de Nasdaq genoteerde Twilio (ticker TWLO) is op dit moment ruim 15 miljard dollar waard. Kijkend naar het in het verleden bewandelde groeipad van Twilio (2018: omzet van meer dan 650 miljoen dollar en ruim 64 duizend actieve klanten) loopt CM.com nog ruwweg 5 jaar achter.
Waarom bedrijven CM zouden moeten prefereren boven Twilio of andere (grotere) spelers is niet meteen duidelijk. Zo staat bijvoorbeeld de Amerikaanse marktleider bekend als ‘best in class’ speler en heeft het een veel groter verkoopapparaat. Twilio kan door zijn veel grotere omvang beduidend meer geld investeren in zijn (technologie)platform.
Kijkend naar de omzetontwikkeling van CM bij het onderdeel berichtenafhandeling lijkt het er ook sterk op dat nieuwe omzet de laatste jaren vooral naar de concurrentie is gegaan. Terwijl de omzet van bijvoorbeeld sectorgenoot Twilio in 2018 met 63 procent groeide, nam berichtafhandeling bij CM met slechts 9 procent toe. Deze groei van CM.com kwam volgens de prospectus voornamelijk van bestaande klanten. Twilio kreeg er over dezelfde periode juist 15.000 nieuwe klanten bij, een toename van ruim 30 procent.
Dit is een deel van de analyse die VEB-econoom Eric van den Hudding maakte van CM.com en zijn sectorgenoten. Het volledige artikel leest u in Effect 11, die later deze maand verschijnt.
Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.