VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eneco ging in 2019 aan Shells neus voorbij. Het energieconcern heeft op de valreep van dit jaar echter wel een grote stap gezet in Australië en dat was ook nodig om op koers te blijven om de eigen ambities te halen.

Shell heeft de ambitie om grote stappen te maken met elektriciteitsproductie. Maarten Wetselaar zei eerder dit jaar in een interview met Effect zelfs dat Shell het grootste stroombedrijf ter wereld wil worden, mits het in staat is om in deze markt een goed rendement te maken.

Wetselaar voegde toe dat Shell binnen drie jaar wil laten zien dat dit mogelijk is. “Daar gaan we niet tien jaar over doen. Daarvoor is de energietransitie ook te urgent. Wij denken dat we hier eerder mee zijn dan anderen en dan zou het schandalig zijn als we er tien jaar op gaan studeren en iedereen ondertussen hetzelfde kan doen”, zei Wetselaar.

Dat betekent echter wel dat Shell investeringen moet doen die enige schaal hebben. Het bedrijf hoopte een grote stap te maken door elektriciteitsbedrijf Eneco te kopen. Het werd echter de loef afgestoken door de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu.

Shell heeft in 2019 desondanks toch een stap gezet met de ontwikkeling van stroomactiviteiten, alleen niet in Europa, maar aan de andere kant van de wereld. In Australië heeft het dit najaar namelijk twee investeringen gedaan.

Shell koopt ERM Power en Esco Pacific
Het kocht deze zomer ERM Power, een stroomaanbieder die op de zakelijke markt de nummer twee van Australië is. Deze transactie van 617 miljoen Australische dollar (382 miljoen euro) werd eind vorige maand afgerond. Deze week nam Shell vervolgens een belang van bijna de helft in Esco Pacific, een ontwikkelaar van grootschalige zonne-energieprojecten.

Esco Pacific heeft de afgelopen paar jaar voor in totaal 500 MW aan vermogen aan zonnepanelen ontwikkeld. In theorie moeten daar 500.000 huishoudens door van stroom kunnen worden voorzien. Esco heeft daarnaast nog 350 MW aan capaciteit in ontwikkeling. Het gaat dus om een bedrijf dat aanzienlijke projecten doet.

Het bedrag dat gemoeid is met de aankoop van het belang in Esco is niet bekend gemaakt, maar het gaat hier vermoedelijk om een fractie van de ruim 20 miljard dollar die Shell jaarlijks aan kapitaaluitgaven (capex) doet.

Route naar schonere energie
De twee investeringen moeten Shell een sterke positie in de Australische markt geven. “De aankondiging vandaag in combinatie met de overname van ERM Power steunt een route voor Shell om meer en schonere energie te leveren aan commerciële, industriële klanten in Australië. Terwijl de energiemix komende jaren verschuift, wil Shell groeien met de opbouw van een geïntegreerde stroombusiness”, aldus Zoe Yujnovich, Country Chair van Australië.

Een duidelijk stap in de stroom dus. Zo maakt Shell wel degelijk voortgang met zijn plannen om te verduurzamen, ondanks dat het Eneco niet in handen kreeg. Open vraag is nog wel of de investeringen ook kunnen renderen. Dat zal komende jaren moeten blijken.




Gerelateerde artikelen