Bij PostNL is het dividend na een jarenlange dividendstop eerder dit decennium altijd een heet hangijzer. Analisten vroegen zich bij de halfjaarcijfers af of het bedrijf de voor het dividend cruciale schuldratio wel haalt. Geen probleem, was het antwoord, maar als de overname van Sandd doorgaat volgt weer een nieuwe dividendstop.
PostNL publiceerde maandag de halfjaarcijfers. De onderliggende winst (underlying cash operating income) nam ten opzichte van vorig jaar met 11 procent toe tot 72 miljoen euro. Het bedrijf handhaafde ook de winstverwachting van 170 tot 200 miljoen euro.
Bestuursvoorzitter Herna Verhagen benadrukte dat 51 procent van de omzet in de eerste jaarhelft uit e-commerce gerelateerde activiteiten kwam. Daarmee groeit het belang van deze activiteiten gestaag verder.
De omzetgroei bij de pakketdivisie was in het tweede kwartaal 13 procent. Tegenover de groeiende pakketdivisie staan de alsmaar krimpende postactiviteiten. De omzetkrimp was daar 9 procent in het tweede kwartaal.
Dankzij kostenbesparingen nam de winst uit de postactiviteiten wel toe. Tegelijkertijd werd de winstgroei bij pakketten geremd door de internationale dochter Spring. Deze leed enkele miljoenen euro verlies door moeilijke marktomstandigheden in Azië en hevige concurrentie.
Dividend omhoog
Ondanks dit was gemengde beeld sprak financieel topman Pim Berendsen in een presentatie voor analisten van ‘goede prestaties’. De resultaten zijn voor het bedrijf ook aanleiding om een interimdividend van 8 eurocent per aandeel uit te keren.
Dat is een cent hoger dan vorig jaar. Sinds PostNL in 2016 de dividenduitkeringen hervatte zijn deze jaar op jaar steeds gestegen. Daarmee lost het bedrijf de belofte van een stijgend dividend voorlopig in.
Voorlopig, omdat het altijd de vraag is of de cijfers blijven voldoen aan de voorwaarden voor het uitkeren van dividend. De belangrijkste daarvan is dat PostNL een schuldratio (nettoschuld/ebitda) heeft van maximaal 2.
Schuldratio rond kritieke grens
PostNL rapporteert het relevante ebitda-cijfer niet apart, waardoor het lastig is te berekenen waar het precies staat.
Eind vorig jaar zat de schuldratio echter al op 1,9 en tussen eind december en halverwege dit jaar liep de nettoschuld op van 614 naar 702 miljoen euro. Daardoor zagen verschillende analisten aanleiding om opheldering te vragen over het dividend.
Het antwoord van financieel topman Berendsen was echter dat er geen vuiltje aan de lucht is.
“De nettoschuld zal verbeteren ten opzichte van het eind van het kwartaal. Onze verwachting is verder dat de ebitda iets boven 300 miljoen euro zal uitkomen, dus verwachten we dat we ruim binnen de grenzen van het dividendbeleid zullen blijven.”
Dividendstop nakend
Er was echter meteen wel een kanttekening. Als de overname van Sandd doorgaat, verandert de situatie.
De overnameprijs en de integratiekosten worden in het begin namelijk nog maar beperkt gecompenseerd door de kostenbesparingen die deze overname moet opleveren. Dan zal de schuldratio door de 2 schieten en wacht aandeelhouders een nieuwe dividendstop van één tot twee jaar.
Aangezien PostNL er veel aan gelegen is om deze overname te laten doorgaan, is een nieuw ‘uitstel’ zoals Berendsen en het bedrijf het eufemistisch noemen min of meer een gegeven.
Zo bekeken is het dividendrendement van bijna 15 procent dat op de huidige waardering op het aandeel zit niet zo vreemd.