Conglomeraten zijn uit de mode. Natuurlijk zullen de managementgoeroes ooit weer pleiten voor grotere concerns, met kruisbestuiving tussen bedrijfsonderdelen of risicodemping door business units met verschillende sectorspecifieke cycli onder één dak te brengen.
Zover is het nog lang niet, want voorlopig is de pendel uitgeslagen naar waardecreatie door focus. Philips is daar een mooi voorbeeld van. Na afsplitsing van de lichtdivisie (Signify), positioneert het afgeslankte, nieuwe Philips zich als innovatieve “Healthcare”-onderneming.
Een vergrijzende bevolking in de rijke landen (Europa, VS, Japan) gecombineerd met toenemende welvaart in de rest van de wereld maakt gezondheidszorg in de komende decennia ongetwijfeld een groeimarkt. Tegelijkertijd zijn er twijfels of de groei in zorgvraag betaalbaar blijft in veel landen.
Philips wil daar op inspelen door niet alleen medische apparatuur aan ziekenhuizen te (blijven) leveren, maar flink in te zetten op digitalisering. Dat op afstand patiënten in de gaten kunnen worden gehouden, is niet alleen goed voor de gezondheid van de patiënt, maar beperkt het ziekenhuisverblijf en kosten.
Resultaten conform target
De organische groei via eigen producten en diensten wordt aangevuld met vele kleine overnames, die onder de streep positief renderen, aldus Philips in de aandeelhoudersvergadering. De onderneming probeert een goede balans te vinden tussen omzetgroei en margeverbetering. Nominaal groeide de omzet slechts 1,9 procent, maar de vergelijkbare groei was volgens Philips 4,7 procent, binnen de doelstelling van 4 tot 6 procent. Daarnaast wil het bedrijf stapsgewijs de marges op het niveau van de grote concurrenten Siemens en GE brengen. Ook in 2018 was er 100 basispunten margeverbetering, precies conform de doelstelling.
Op het eerste oog presenteerde Philips een mooie, kansrijke strategie met redelijke resultaten in 2018. De VEB maakte zich zorgen over de mogelijke parel binnen de onderneming, “Connected Care & Health Informatics”. Gezien het belang van digitalisering binnen de strategie, was het teleurstellend dat juist deze divisie haar nominale omzet met 2,5 procent zag dalen, met een (door Philips aangepaste) vergelijkbare – lees verwaarloosbare – groei van 0,3 procent.
Bestuursvoorzitter Frans van Houten reageerde laconiek met “komt wel goed”, wijzend op een ordergroei van 10 procent die zich later zal vertalen in omzet.