Ruim twee jaar geleden wees PostNL een bod van Bpost van de hand. De aandelen van beide bedrijven zijn daarna meer dan gehalveerd. Allebei de bedrijven zijn bezig te ‘vervellen’ van postbezorger naar pakketbedrijf, maar het Bpost doet dat wel sneller en met meer ambitie.
De strategie van de nationale postbedrijven van Nederland en België is vergelijkbaar. Terwijl de postmarkt krimpt, groeit de pakkettenmarkt hard. Bpost-topman Koen van Gerven noemt dit dat het bedrijf bezig is te ‘vervellen’.
Bpost sprak in 2016 de ambitie uit om de pakketbezorging in eigen land (domestic parcels) tot en met 2020 met 75 procent te laten groeien. Eind vorig jaar zijn de bakens alweer verzet, maar toch is het de moeite om te kijken hoe het bedrijf daarmee is gevaren.
Dan blijkt uit de jaarcijfers 2018 dat het volume bij domestic parcels in drie jaar al met 85 procent is toegenomen. De omzet uit de internationale pakketbezorging groeide alleen vorig jaar al met 28 procent. Doelstelling gehaald dus.
PostNL zag het pakketvolume in dezelfde periode met slechts 60 procent groeien. Voor dit jaar blijft de groei bij PostNL ook wat achter. Het verwacht omzetgroei in de ‘low teens’, oftewel iets meer dan 10 procent. Bpost verwacht voor de Belgisch-Nederlandse markt groei in de ‘mid teens’. Opvallend is daarbij dat Bpost de Belgisch-Nederlandse markt samenvoegt en er apart cijfers over gaat geven. Daar spreekt duidelijk de ambitie uit om marktaandeel te winnen.
Bpost gaat dus in de pakketten in de Benelux harder dan PostNL. Daarbovenop heeft Bpost na het mislukken van de overname van PostNL ook nog een internationale expansie ingezet. In 2017 werd het Amerikaanse e-commercebedrijf Radial overgenomen. De bijdrage aan de winst valt vooralsnog tegen. Maar tijdens een capital markets day eind vorig jaar maakte bestuursvoorzitter Van Gerven duidelijk dat hij niet van koers verandert. Bpost wil een wereldwijde speler worden op e-commerce logistiek.
Tegelijkertijd lijkt PostNL zich met de overname van Sandd te richten op de traditionele postbezorging en de eigen postmarkt. Dat zal in de komende jaren geleidelijk enkele tientallen miljoenen aan kostenbesparingen opleveren, die PostNL dan weer kan herinvesteren in de transformatie. Erg veel ambitie spreekt er echter niet uit.
Een internationale expansie loopt vaak verkeerd af. Maar de postbedrijven moeten vaart maken met hun omvorming tot de dienstverleners van de digitale economie. Bpost lijkt dat met wat meer ambitie te doen dan PostNL.