VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een Amerikaanse internetgigant die een markt betreedt. Eerder was het voor de aandelen Ahold Delhaize en TomTom geen goed nieuws. Een overname van maaltijdbezorger Deliveroo lijkt voor het Nederlandse Takeaway nog niet direct een grote bedreiging.

De Britse krant The Telegraph meldde deze week dat Amazon negen maanden geleden met Deliveroo heeft gesproken over een overname. Twee jaar eerder zouden er ook al oriënterende gesprekken zijn geweest.

Deliveroo is actief in twaalf landen. In drie daarvan heeft het overlap met het in Amsterdam genoteerde Takeaway: Nederland, België en Duitsland. Takeaway is in deze markten de nummer één.

Dat een stap zoals Amazon die overweegt grote gevolgen kan hebben op in ieder geval de beurskoers van bedrijven in dezelfde sector, is afgelopen anderhalf jaar twee keer gebleken.

Ahold Delhaize kreeg Amazon er vorige zomer als directe concurrent bij toen het internetbedrijf de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods kocht. Dit leidde tot zorgen dat het supermarktlandschap door Amazon op z’n kop gezet zal worden. Het aandeel Ahold Delhaize zakte in de maanden daarna met bijna een kwart.

Een ander voorbeeld is TomTom dat vorige week opeens te maken had met klanten uit de automobielindustrie die voor inbouwnavigatie van Google kozen. Dat het internetbedrijf zo’n directe concurrent was, was eerder blijkbaar niet duidelijk. In korte tijd is het aandeel met circa 30 procent gezakt.

Vooralsnog gaat het met het aandeel Takeaway niet zo. Toch zou een door Amazon ingelijfd Deliveroo een veel grotere concurrent kunnen zijn dan het nu is.

Om een sterke marktpositie te veroveren doen de maaltijdbezorgers aanvankelijk grote marketinguitgaven. Pas als de markt voldoende ontwikkeld is en het marktaandeel groot genoeg, dalen de kosten en komt winstgevendheid in zicht.

In Duitsland, de meest veelbelovende markt, zat Takeaway vorig jaar op 7 procent marktpenetratie. Het heeft hier nog een lange weg te gaan voor het eenzelfde positie heeft als in Nederland waar het onbetwist marktleider is. Takeaway lijkt aan de winnende hand, maar een Deliveroo met een grote partner als Amazon zou een concurrentieslag veel langer vol kunnen houden.

Een andere manier om naar de ontwikkelingen rond Deliveroo te kijken is door de bril van investeerders die bereid lijken het concern een torenhoge waardering te geven. Deliveroo is eerder al gewaardeerd op 2 miljard dollar. Het bedrijf zou nu het dubbele moeten opbrengen.

Met een omzet van 129 miljoen pond in 2016, het laatste jaar waarvoor er cijfers zijn, is Deliveroo in omzet van dezelfde ordegrootte als Takeaway. Het Nederlandse bedrijf heeft echter een ander verdienmodel met hogere marges waardoor het een stuk winstgevender is.

Afgezet tegen de waardering van Deliveroo, lijkt de huidige stevige marktwaarde van 2,6 miljard euro van Takeaway nog aan de lage kant. Maar men zou ook kunnen denken dat de markt ervan uit gaat dat Deliveroo zijn winstgevendheid nog sterk zal opschroeven.

Op de beurs was de reactie dinsdag in ieder geval gemengd. Het aandeel Takeaway ging eerst enkele procenten omhoog om daarna enkele procenten te zakken. Maar beleggers leken nog niet heel erg onder de indruk van een mogelijke expansie van Amazon in de Europese maaltijdbezorging.




Gerelateerde artikelen