Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst teruggebracht. De onderneming moet winstverwachtingen bijstellen, zwalkt in zijn groeiplannen en communiceert buitengewoon onhandig met beleggers. De VEB wil opheldering door antwoorden op 25 vragen.
De lijn van zijn voorganger doortrekken. Dat was het credo van AkzoNobel-topman Thierry Vanlancker bij zijn aantreden. Hij zou dus vasthouden aan de aangescherpte winstdoelstellingen die Akzo eerder dit jaar formuleerde en kiezen voor autonome groei met hier en daar een kleine overname.
Nauwelijks twee maanden in functie blijkt Vanlancker ver afgeweken van zijn eerdere beloften aan aandeelhouders. Het robuuste vertrouwen in de eigen winstdoelstellingen werd in de knop gebroken met een tweetal winstaanpassingen, veroorzaakt door omstandigheden die nauwelijks als een verrassing hadden moeten komen voor de onderneming.
Lees ook:
Nieuwe winstwaarschuwing maakt doelstellingen AkzoNobel steeds ongeloofwaardiger
Ook de luid verkondigde plannen om op eigen kracht te groeien hoeven niet langer serieus genomen te worden nu duidelijk is dat Akzo aanstuurt op een fusie met het Amerikaanse Axalta. De gesprekken tussen beide partijen die vorige week uitlekten, verbazen des temeer omdat Akzo in de overnamestrijd met PPG nadrukkelijk het vermeend Nederlands karakter van de onderneming in de strijd heeft gegooid als argument om zelfstandig te blijven. Bij een mogelijke fusie met Axalta zal Akzo ongetwijfeld een deel van de eigen identiteit moeten opgeven.
Intussen blijft het rommelen in de top van het verf- en chemieconcern waar de ene commissaris onverwacht en vervroegd aftreedt terwijl een potentiële, door een belegger aangedragen nieuwe kandidaat bruusk wordt afgeserveerd.
Over de belangrijkste positie, die van president-commissaris, hult Akzo zich in stilzwijgen. De verwachting is dat de huidige voorzitter van de raad van commissarissen, Antony Burgmans, in het voorjaar vertrekt, maar over kandidaten voor zijn opvolging zwijgt Akzo in alle talen.
Voor de VEB zijn deze omstandigheden aanleiding tot een uitgebreide brief met vragen aan de bestuurders en commissarissen van Akzo-. Lees hier de brief
De vragen over de fusiegesprekken, de twee verrassende winstwaarschuwingen in minder dan een half jaar tijd en de heibel rond bestuur en commissarissen komen samen in één kwestie: zijn bestuur en commissarissen van AkzoNobel wel opgewassen tegen de dynamiek die nu in en rond de onderneming speelt?