Bedrijven die herstructuren verkopen meestal slecht renderende onderdelen. Dit krikt de winstmarge op en de opbrengst kan naar schuldreductie. Arcadis overweegt het anders te doen: het verkoopt mogelijk juist zijn meest winstgevende onderdeel. Dat sluit aan bij de eerder geuite visie van topman Peter Oosterveer dat winstherstel een zaak van de lange adem zal zijn.
Arcadis maakte dinsdag bekend dat het zijn opties voor de internationale architectuurdochter CallisonRTKL overweegt. Een verkoop lijkt nadrukkelijk tot de mogelijkheden te behoren.
CallisonRTKL boekte vorig jaar 244 miljoen euro netto-omzet en maakte een nettowinst van 16 miljoen euro. Analisten van KBC becijferen dat het onderdeel 226 miljoen euro zou kunnen opbrengen. Dat komt neer op veertien keer de winst, wat een redelijke waardering lijkt.
Het ligt voor de hand dat de opbrengst naar schuldreductie gaat. Arcadis zou daarmee de nettoschuld van ruim een half miljard euro bijna kunnen halveren. De verhouding tussen de operationele winst en de nettoschuld zakt dan ruim onder de 2.
Halverwege het jaar lag deze schuldratio nog op 2,5. Dat is weliswaar onder de norm van 3 die is afgesproken met de geldschieters, maar Arcadis mikt getuige het jaarverslag over 2016 zelf op maximaal 2.
Toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij een eventuele verkoop. ING plaatste er vraagtekens bij en wees erop dat het bedrijf goede marges maakt en goed gepositioneerd is voor verdere groei.
CallisonRTKL draait inderdaad aanzienlijk beter dan de rest van Arcadis. Vorig jaar en de eerste helft van dit jaar lag de operationele winstmarge ruim boven de 10 procent. Dat niveau was voor heel Arcadis voor rampjaar 2016 nog de norm, maar andere onderdelen zitten daar inmiddels ver onder.
Kijkend naar de visie van de dit voorjaar aangetreden topman Oosterveer lijkt verkoop echter een logische keuze. Arcadis moet in deze visie door een flinke herstructurering heen met kostenbesparingen en een cultuurverandering. Deze herstructurering gaat ook tijd kosten.
Dat was in ieder geval de boodschap van Oosterveer toen hij tijdens de halfjaarcijfers werd gevraagd of Arcadis weer naar de 10 procent winstmarge zal gaan. “Ik wil dit niet verkopen als een oplossing die volgende week wordt geïmplementeerd waarna de resultaten vanzelf volgen”, zei hij over zijn aanpak.
Bij Arcadis ligt de nadruk dus op herstructureren. Een verkoop die de balans opschoont past daar waarschijnlijk goed bij, zelfs als dat op de korte termijn ten koste van de winstgevendheid gaat.
Voor een grote afboeking op de post goodwill als gevolg van de eventuele verkoop die een deuk slaat in het eigen vermogen hoeven beleggers niet te vrezen. Er stond eind vorig jaar 165 miljoen euro aan goodwill voor CallisonRTKL op de balans, een verhoging ten opzichte van de 159 miljoen van een jaar eerder. De impairment test is gedaan op basis van 2 procent omzetgroei en 9,4 tot 10,2 procent winstmarge in de komende vijf jaar. Het totale eigen vermogen van Arcadis was eind vorig jaar bijna 1 miljard euro.