Het zijn niet alleen de activistische beleggers van hedgefonds Elliott Advisors die het AkzoNobel lastig maken, ook vermogensbeheerders die zich vrijwel nooit activistisch opstellen roeren zich nu. Het Amerikaanse Tweedy, Browne belegt naar eigen zeggen al 25 jaar in het chemiebedrijf en heeft nu volgens Bloomberg een belang van één procent in AkzoNobel. Daarmee behoort Tweedy wel tot de vijftien grootste aandeelhouders.
Roger de Bree van Tweedy, Browne Company moedigt AkzoNobel in een fraai gecomponeerde brief Lees hier de brief aan om in gesprek te gaan met PPG. De Bree laat doorschemeren dat als AkzoNobel het bod te laag vindt, het bedrijf daarmee eigenlijk zegt dat het zelf gefaald heeft. Als dat niet zo was, stond het aandeel namelijk allang rond de geboden prijs, of hoger. De markt waardeert AkzoNobel ongeveer 4 miljard euro lager vanwege ‘the agency cost of management’. Vrij vertaald: de kosten van ontoereikend bestuur en toezicht.
Je kan je ook afvragen waarom AkzoNobel, als het de bieding van PPG te laag vindt, in het verleden rond 50 en 60 euro niet op grote schaal aandelen heeft ingekocht? De Bree vraagt zich af of AkzoNobel wel begrijpt in welke positie het bedrijf verkeert. Barbaren staan meestal aan de poort bij de zwakste kastelen, zegt hij.
AkzoNobel presenteerde een nieuwe strategie waarin aandeelhouders hogere winstmarges worden beloofd, door een combinatie van kostenbesparingen en omzetgroei. Er komt een hoger dividend aan, en een groot deel van de opbrengst van de af te splitsen chemietak zal worden uitgekeerd. Het is zeer de vraag of dat een goede oplossing is.
Het gaat zeker banen kosten om de ambitieuze financiële doelstellingen die het bedrijf zijn aandeelhouders nu voorschotelt te halen. Daardoor marginaliseert AkzoNobel verder, vindt De Bree. Sinds 2006 is het aantal werknemers met een kwart gedaald, van 62.000 naar 46.000. Bij PPG steeg het aantal werknemers in dezelfde periode juist fors, van 32.000 naar 47.000.
Dat heeft bij Akzo deels te maken met verkochte onderdelen, maar het bedrijf zag de verkoop van verf in de afgelopen 10 jaar nauwelijks groeien. En er werden wel dure overnames gedaan, waardoor de waardeontwikkeling van een aandeel AkzoNobel mager was. Het management van PPG slaagde erin de waarde van die aandelen met 6 à 7 procent per jaar op te voeren.
PPG is ‘simply in a different league,’ stelt De Bree in zijn brief.
Wat kunnen beleggers hiervan leren? Dat komt neer op een klassieke uitspraak van Warren Buffett: ‘It is far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.’
Want, zo begint De Bree zijn brief: had Tweedy, Browne in 1992 de ‘redelijk geprijsde’ aandelen PPG gekocht in plaats van de ‘goedkope’ aandelen AkzoNobel, had het zijn klanten 50 procent meer rendement opgeleverd.