VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is in veel beleggingsboekjes een klassiek voorbeeld van waarom je moet spreiden: de oliemaatschappij en het transportbedrijf.

Het ene bedrijf profiteert van een hogere olieprijs, voor het andere is het juist een nadeelGezien de impact die ontwikkelingen kunnen hebben op een sector of industrie doen beleggers er verstandig aan om hun vermogen te spreiden. Sectoranalyses bieden beleggers inzicht in relevante ontwikkelingen.  . En andersom. Het zijn communicerende vaten en dat is precies wat beleggers vandaag bij Shell en Air France-KLM zien. Maar dat is niet het hele verhaal, want de olieprijs is inderdaad hersteld, maar er speelt meer.

De cijfers van Royal Dutch Shell waren duidelijk beter dan verwacht, en zetten het aandeel flink hoger. Behalve de olieprijs waren het ook kostenbesparingen die daaraan bijdroegen. Shell zag de winst ruimschoots verdubbelen naar 3,75 miljard dollar. En dan hebben we het bij Shell over hun eigen, aangepaste winstbegrip dat wordt berekend op basis van de ‘actuele geschatte voorraadkosten’ (ccs) en zonder eenmalige zaken.

Shell zegt dat het op schema ligt om aan de verwachtingen voor 2020 te voldoen, zoals die tijdens de strategiedag van vorig jaar zijn uitgesproken. Door de gedaalde olieprijs had Shell het de laatste jaren moeilijk, maar het herstel dat nu optreedt geeft het bedrijf lucht.

Er is bij Shell flink in de kosten gesneden en dankzij die bezuinigingen groeit de kasstroom uit operationele activiteiten, zodat het voor veel Shell-beleggers bijna heilige dividendLees meer over dividend en dividendrendement op de VEB-website.  kan worden gehandhaafd zonder dat dit de balans uitholt.

Vanwege de overname van het Britse gasconcern BG (kostprijs: 54 miljard dollar) zou Shell voor 30 miljard dollar aan bezittingen verkopen. Daarvan is al voor ruim 20 miljard de deur uit.

Wat een contrast met Air France-KLM, dat over het eerste kwartaal een groot verlies moest melden. Niet alleen de oplopende kerosineprijzen, maar ook nadelige wisselkoerseffecten drukten de winst. Lichtpuntjes waren dat er wel meer passagiers werden vervoerd, en dat de omzet steeg.

De omzet kwam bij Air France-KLM in de eerste drie maanden van 2017 uit op 5,7 miljard euro, iets meer dan vorig jaar. Het operationeel verlies steeg echter ook: van 99 miljoen naar 143 miljoen euro. Zowel bij de Franse tak van het bedrijf als bij de Nederlandse ging dit resultaat achteruit.

Wat Air France-KLM optimistisch stemt is dat er een einde lijkt komen aan de lange periode waarin de ticketprijzen door zware concurrentie aanhoudend daalden. In het eerste kwartaal was die daling nog maar een halve procent. Ook voor het komende zomerseizoen loopt de ticketverkoop goed. Dit hielp het aandeel niet vooruit, want dat koerste na bekendmaken van het kwartaalbericht licht lager, op een positief gestemde beurs.




Gerelateerde artikelen