VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft zijn rating voor Shell vorige week verlaagd. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat Shell, ondanks de mega-overname van BG, nog steeds kredietwaardiger is dan andere oliegiganten.

De beoordeling van Shell ging van Aa1 naar Aa2. Dat is twee tredes lager dan de hoogste rating, maar nog steeds comfortabel in investment grade terrein. 

De reden voor de verlaging is allereerst de lage olieprijs met navenante druk op de winstgevendheid. Daarnaast is de nettoschuld opgelopen met als resultaat het verslechteren van schuldratio’s.

De belangrijkste schuldratio voor Moody’s is de verhouding tussen de operationele kasstroom na dividenduitkeringen en de nettoschuld. Dit is in feite de hoeveelheid cash die per jaar beschikbaar is voor investeringen.

De kredietbeoordelaar wijst erop dat deze ratio is gezakt van 55 procent in 2015 naar net boven de 30 procent nu. Dit is vanuit aandeelhouders bekeken enigszins zorgwekkend, omdat het schrappen van dividend de meest eenvoudige manier is om deze ratio te herstellen.

 

 

 Schuldratio Moody's

Shell (2016)

~30%

Total (2016)

~30%

Chevron (2016)

10-15%

ExxonMobil (2017)

20-25%

 

Vergeleken met de andere oliegiganten staat Shell er echter helemaal niet zo slecht op. De verhouding tussen operationele kasstroom na dividend en nettoschuld is bij Total, ChevronTexaco en ExxonMobil namelijk lager, in geval van de Amerikaanse bedrijven zelfs flink lager.

Chevron en Total werden vrijdag ook afgewaardeerd. ExxonMobil heeft vooralsnog de hoogste AAA-rating.

Moody’s wijst er in de analyses van al deze oliebedrijven op dat behoud van hun huidige kredietwaardigheid afhangt van het succes van kostenbesparingsprogramma’s en de verkoop van bezittingen. Alle grote olieconcerns voeren dit soort programma’s door.

Total gaat volgens Moody’s bijvoorbeeld circa 3 miljard dollar besparen. Dat komt neer op 12 procent van het bedrijfsresultaat (ebitda) in 2015.

Hier tegen afgezet zijn de door Shell ingepende kostenbesparingen en synergievoordelen echter flink groter. Moody’s becijfert die op 6,5 miljard dollar in 2018, oftewel ruim een vijfde van de ebitda in 2015 

Hetzelfde geldt voor de geplande desinvesteringen. Deze belopen bij Shell 30 miljard dollar tot en met 2018. Total mikt op 10 miljard tot en met 2017. Chevron mikt tot eind 2017 op 5 tot 10 miljard dollar.

Shell heeft dus een betrekkelijk goede schuldpositie en een relatief agressief programma om die positie te verbeteren. De kredietwaardigheid van Shell is zo bekeken dus zekerder dan die van andere energiegiganten. Er is meer ruimte voor tegenvallers.




Gerelateerde artikelen