IMCD en Grandvision, twee relatieve nieuwkomers aan de beurs, spiegelden beleggers bij hun beursgang groei in opkomende markten voor. Ze hebben dat in 2015 beiden laten zien, maar deden daarnaast ook overnames in de VS. En vanuit het oogpunt van winstgevendheid is dat misschien nog niet zo gek.
Chemicaliëndistributeur IMCD kwam in juni 2014 naar de beurs. Het bedrijf liet daarbij weten een ‘sterke voetafdruk’ in opkomende markten te willen neerzetten.
Circa 30 procent van de omzet van IMCD komt uit opkomende markten. Daarbij neemt de Aziatische markt, in 2015 goed voor ruim 310 miljoen euro omzet, het grootste deel voor zijn rekening. Andere opkomende markten, Zuid-Afrika, Turkije en Brazilië, droegen samen bijna 119 miljoen euro bij aan de inkomsten.
Ondanks de tamelijk moeilijke economische omstandigheden was in beide markten in 2015 sprake van groei. In Azië bedroeg de groei op eigen kracht 2 procent, in andere opkomende markten 9 procent.
Maar de grootste expansie van 2015 realiseerde IMCD niet in opkomende markten, maar in de Verenigde Staten. Het bedrijf kocht namelijk 80 procent van de aandelen in branchegenoot MF Cachat. Dit bedrijf was in 2015 goed voor ruim 131 miljoen euro omzet en 13,4 miljoen euro operationele winst.
Daarmee was deze overname goed voor het overgrote deel van de omzet- en winstgroei die in 2015 werd gerealiseerd. De beperkte groei in opkomende markten verbleekt daarbij een beetje.
Het is een totaal andere bedrijfstak, maar het verhaal is vergelijkbaar bij Grandvision. In de prospectus staat te lezen dat het concern dat brillenwinkels exploiteert naar de beurs ging om de kansen op succes van uitbreiding, ‘vooral in opkomende markten’, te vergroten.
Grandvision haalde in 2014 bijna 10 procent van de omzet uit Zuid-Amerika en Azië. Het aantal winkels in deze markten bedroeg eind 2015 bijna 1300, zelfs bijna een vijfde van het totaal.
In 2015 kwam de organische groei in deze opkomende markten uit op 11 procent. Een belangrijke vraag is echter altijd wel of dit winstgevende groei is? Dat valt in dit geval nog te bezien. De winstmarges in opkomende markten van Grandvision zijn namelijk flinterdun. De afgelopen jaren lagen deze rond de 2 procent.
Dat is ver onder de gemiddelde winstmarge voor heel Grandvision van 16 procent. In de prospectus wees het bedrijf beleggers er vorig jaar al op dat de marges in opkomende markten lager zijn dan in ontwikkelde markten.
Hiervoor zijn grofweg twee redenen. Ten eerste is de omzet per verkochte bril in opkomende markten logischerwijs lager omdat mensen minder te besteden hebben. Daarnaast zijn de kosten voor distributie en logistiek hoger.
Het eerste is ook duidelijk te zien in de omzet per winkel. Deze is in opkomende markten circa 225.000 euro per jaar. In West-Europa is dat ongeveer 597.000 euro.
Vanuit dit perspectief is het voor aandeelhouders relevant dat Grandvision ook in de sterk ontwikkelde markt van de Verenigde Staten uitbreidt. Eind 2015 kocht het bedrijf namelijk de Amerikaanse brillenketen For Eyes. Deze keten haalde met 116 winkels vorig jaar 83 miljoen euro omzet, oftewel 715.000 euro per winkel.
Het margegat tussen ontwikkelde en opkomende markten dat Grandvision heeft, heeft IMCD niet. Maar ook de chemicaliëndistributeur breidt breder uit dan alleen in opkomende markten. Vanuit het perspectief van risicospreiding lijkt dat een wijze strategie.