Arcadis is de laatste in een flinke lijst bedrijven die in Brazilië in verband wordt gebracht met fraude. Daarmee is de vraag relevant wie er in deze eens zo veelbelovende markt eigenlijk nog niet in de problemen is gekomen?
Het ingenieursbureau meldde dinsdag dat het betrokken is bij een groot fraudeonderzoek door de Braziliaanse autoriteiten. Hoewel het gaat om een project van slechts enkele tientallen miljoenen euro’s, was de reactie op de beurs niet mals.
Er ging maandagochtend ruim 20 procent van het aandeel af. Dat komt neer op 350 miljoen euro aan marktwaarde die in korte tijd verdampte.
De lijst bedrijven die problemen hebben in Brazilië wordt hiermee wéér langer. Na TNT Express, DE Master Blenders, SBM Offshore en nu Arcadis is duidelijk dat het hebben van activiteiten in Brazilië een risico is waar beleggers bedacht op moeten zijn.
Vier bedrijven die ook actief zijn in Brazilië maar vooralsnog nog niet geraakt zijn door fraude.
Boskalis
De maritiem dienstverlener is wereldwijd actief, dus ook in Brazilië. Het levert hier zowel bagger- als havensleepdiensten. Een groot project in het land was de aanleg van de grootste haven van Zuid-Amerika, de Superport do Acu in de staat Rio de Janeiro. In de strategie van het bedrijf is Brazilië aangemerkt als de zesde belangrijkste markt voor groei. Overigens doken vorig jaar in de media berichten op over een mogelijke omkopingszaak bij Boskalis in Argentinië.
AkzoNobel
Het verf- en chemieconcern haalde in 2014 circa 6 procent van zijn omzet uit Brazilië dat daarmee een grote markt is voor het concern. Akzo richt zich met zijn coatings vooral op grote infrastructuurprojecten, zoals vliegvelden en, jawel, platforms voor de oliewinning op zee. Het heeft ook de verf geleverd voor een groot aantal voetbalstadions waar tijdens het WK van 2014 werd gespeeld.
Philips
Ook Philips was betrokken bij het WK met het leveren van de verlichting voor een groot aantal stadions. Latijns-Amerika, waaronder Brazilie valt, is overigens wel de kleinste regio voor Philips. Het aandeel in de omzet was in 2014 nog net geen 6 procent.
ABN Amro
Hoewel de bank zich sinds de nationalisatie vooral richt op thuismarkt Nederland, is in 2014 wel een kleine Braziliaanse bank overgenomen. De overname had als doel om een Braziliaanse banklicentie te krijgen waarmee ABN bepaalde dollarleningen kon aanbieden. Volgens de prospectus gaat het om financiering van de grondstoffenhandel en projecten in de transport en energiesector.